Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Maradonův Zlatý míč je na prodej. Objevilo se ale obvinění z krádeže

Spory v aukci Maradonova Zlatého míče. Odložilo ji obvinění z krádeže.Video: Jan Marek

Jedna z trofejí Diega Maradony pro nejlepšího fotbalistu světa byla 30 let ztracena. Teď si na tento Zlatý míč mohli fanoušci či investoři nejen sáhnout, ale dokonce ho koupit. Problém ale je, že jeho dědičky blokují aukci.

Článek

V úvodní videoreportáži se můžete podívat na Zlatý míč, který Diego Maradona dostal jako cenu pro nejlepšího hráče fotbalového mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku. Trofej se mohla ve čtvrtek 6. června dostat v dražbě do rukou nového majitele. Nabízel ji aukční dům Aguttes ve Francii.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

„Jde o trofej, která symbolizuje nejlepší dobu jeho kariéry – ta nejlepší léta a čas, kdy byl nejsilnější. Není to jenom o dvou legendárních gólech proti Anglii, ale o celém šampionátu, za který dostal tento Zlatý míč,“ uvádí v úvodní videoreportáži se záběry nejvyššího ocenění François Thierry, sportovní odborník v Aguttes.

Slavný čtvrtfinálový zápas proti Anglii, kde Maradona dal jeden gól svou legendární „boží rukou“ a druhý po šedesátimetrovém sólu přes šest protihráčů, odehrál na stejném mistrovství v roce 1986 v Mexiku, za které dostal Zlatý míč. Dres a míč z tohoto utkání se předloni vydražily za 7,1 milionu a dva miliony liber, což je v přepočtu více než čtvrt miliardy korun. Francouzská aukční síň Aguttes tak pro Zlatý míč z tohoto období očekávala mnohem více.

„Už tu byly nějaké položky za dva a sedm milionů, které jsou ve spojitosti s Maradonou hodně důležité, ale není to to samé. Triko, dres, to není trofej a trofej není ani míč. Takže uvidíme,“ doplňuje ve videu Maximilien Aguttes, partner aukční síně a ředitel rozvoje.

Jak to je s vlastnictvím

K tomuto Zlatému míči se navíc váže několik tajemství. Poté, co si Maradona trofej převzal v roce 1986 na ceremoniálu v Paříži, zmizela. Teorií je několik. Podle některých ji ztratil při hraní pokeru. Jiné uvádí, že ji prodal kvůli dluhům a další zase říkají, že ji uložil v sejfu v neapolské bance, kterou v roce 1989 vykradli. Ztracená ale byla 30 let.

Maradonův Zlatý míč se objevil až v roce 2016 ve Francii, kde se dražil jako položka ze soukromé sbírky. Současný anonymní majitel jej údajně koupil, aniž věděl, o jaký předmět se ve skutečnosti jednalo. To prý zjistil až později na internetu.

„Koupil ten míč v roce 2016. Byla to prostě várka předmětů a on nevěděl, co v ní je. Byla to sbírka trofejí. O několik roků později v ní objevil jednu, o které si myslel, že by to mohl být Maradonův Zlatý míč. Mluvil s dost lidmi a snažil se je přimět, aby mu uvěřili. Nebyl ale moc úspěšný. Dokonce se jej snažil prodat na internetu a také bez úspěchů – na eBay,“ dodává v reportáži Maximilien Aguttes.

Žalují dcery, které ‚Boží ruka‘ sám žaloval

Právě Maradonova rodina ale zastává teorii, že trofej někdo dříve ukradl, a současný majitel proto nemá nárok ji prodat. Konkrétně to říkají dcery Giannina a Dalma, které samotný fotbalista ještě v roce 2017 chtěl obžalovat, že mu ukradly skoro dva miliony dolarů. O tři roky později ale v 60 letech zemřel na infarkt. A tyto dcery teď chtěly žalobou přerušit aukci a zabavit trofej kvůli vlastní teorii o krádeži.

„Můžeme se probírat teoriemi, ale také víme, že ve dvou životopisech, které Diego Maradona napsal, se k tomuto míči vůbec nevyhradil,“ vysvětluje Thierry ve videu SZ Byznys.

„V určitém bodě jsme si řekli – dobře, musíme se zeptat sami sebe, jestli tu je nějaký jasný důkaz vyvracející, že náš prodejce je skutečným majitelem této položky. A nic nemůže dokázat, že není. Takže jsme se rozhodli ten míč dražit,“ říká Aguttes.

Své už řekla i policie

Ještě v závěru května se francouzský soud rozhodl žalobu dědiček zamítnout. Ty se proti verdiktu nicméně odvolaly. A přestože aukční síň Aguttes stejně jako současný majitel uvádí, že o žádné krádeži Zlatého míče z neapolské banky nevědí a nejsou pro to důkazy, rozhodli se dražbu zatím odložit na neurčito, aby měl prodávající, ale také kupující ty nejlepší podmínky i atmosféru pro případný obchod. A také si zachovali důvěryhodnost.

„Z naší strany jsme udělali všechno, co se dalo, ohledně původu toho míče. Když se k nám dostal, vyžádali jsme si spolupráci od francouzské a italské policie, napsali jsme prohlášení, požádali jsme také Interpol a Artlos. Co víme, je prostě to, že ten míč zmizel. A co se týče dědiců Maradony, nemůžeme už nic dál komentovat, jelikož jsme všechny nezbytné kontroly provedli,“ uzavírá reportáž v úvodu článku Thierry.

Doporučované