Hlavní obsah

Rusové útočili. Ukrajinci přesunuli firmu do Česka a zásobují odsud vojáky

Reálné záběry produktů Archer – LPP při bojích na Ukrajině.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli válce musela známá výroba zbraňových termovizních zaměřovačů a kamer na Ukrajině skončit. Firma Archer našla útočiště v Česku a díky českému partnerovi se produkce rozjela znovu. Komplet celá výroba míří na Ukrajinu.

Článek

Je čtvrtek 24. 2. 2022 a Ukrajina se ocitá pod útokem ruských vojsk. Ještě ten samý den spolumajitel české firmy LPP Holding Radim Petráš kontaktuje kolegy své partnerské firmy Archer a v Kyjevě začíná akce – dostaneme vaše rodiny do bezpečí.

„Byli jsme nejenom obchodní partneři, ale i přátelé, proto to byla jasná volba. Navrhovali jsme jim to ještě před válkou, ale stále jsme věřili, že to nebude potřeba, že se to nestane,“ vzpomíná Radim Petráš.

Už 26. února přijíždí prvních deset lidí a krátce nato padá i rozhodnutí přenést do Česka celou výrobu.

Na Ukrajině totiž Archer vyráběl velmi přesné termovizní zaměřovače a kamery, které byly najednou ještě potřebnější než v minulosti. Na základě povolení ministerstva obrany tak mohli do Česka vyrazit i muži, aby se postarali o dodávky pro ukrajinské vojáky.

Po pětileté spolupráci „na dálku“ tak LPP Holding a ukrajinský Archer rozjeli společný podnik Archer – LPP. Archer jako specialita na zbraňovou optiku, LPP Holding coby přední česká technologická firma v oblasti obranného průmyslu, která vyvíjí a vyrábí letecké přístroje, systémy pro autonomní řízení bezpilotních prostředků nebo zařízení pro rozpoznávání obličejů.

„Vyklidili jsme část naší výroby v Praze, aby se mohlo hned začít. V červenci jsme pak celou výrobu přesunuli do Pardubic, kde už zůstane,“ dodává Petráš s tím, že největší problém v úvodu bylo vytvoření kompletního dodavatelského řetězce – od obrábění až po výrobu elektroniky. A také s ubytováním a „rozfungováním“ všech ukrajinských kolegů v Česku.

Komplet vyprodaní

Dnes ve firmě pracuje 30 lidí a tím, jak se výroba rozšiřuje, přicházejí i čeští zaměstnanci.

„Cokoliv, co vyrobíme, jde zpět na Ukrajinu. Kdybychom toho uměli vyrobit ještě více a ještě rychleji, šlo by tam toho víc. Byl by samozřejmě zájem i ze zahraničí, ale teď absolutně upřednostňujeme Ukrajinu,“ dodává Petráš s tím, že i když společnost začala reálně fungovat v květnu, nasbírala zakázky v hodnotě stovek milionů korun.

Padlo rozhodnutí, že po válce se už výroba zpět na Ukrajinu vracet nebude. I tak jsou ale ukrajinští společníci a zaměstnanci opatrní a z médií mají strach.

„My si ani nedovedeme přestavit, co si zažili a zažívají, protože dodnes mají na Ukrajině rodiny. Bojí se, že když se někde objeví jejich jméno nebo obličej, nepřítel nikdy nespí,“ vysvětluje Petráš.

Reklama

Doporučované