Hlavní obsah

Naši rodinu to hezky uživí. Lihovarník popisuje, proč nevyrábí víc

Rozhovor s  Martinem Žufánkem z Lihovaru Žufánek. Ten už několik let nezvyšuje výrobu – je na hranici svých kapacit.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Nedanění tichého vína? „Jsme přece výrobci alkoholu, a co si budeme povídat, to je zbytná věc, kterou nepotřebujeme k životu. Je správně, že je to zdaněné. A má to být zdaněné jednotně celým trhem,“ říká lihovarník Martin Žufánek.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lihovar Žufánek chystá nealkoholickou variantu ginu. „Trh nás do toho neuvěřitelným způsobem tlačí. Nenapadlo by mě, že se dožiju situace, kdy bude trh vyžadovat nealkoholickou variantu alkoholického nápoje,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Martin Žufánek z rodinného Lihovaru Žufánek.

Nealko lihoviny jsou podle něj ještě dražší než ty alkoholické. „Chybí tam alkohol, není tam spotřební daň, ale produkt je dražší a zákazník si to koupí,“ dodává Žufánek.

Sám sebe jste nazval superhrdinou, který za sebou táhne káru alkoholu a říká lidem, ať to moc nepijí. Jak jste to myslel?

Je to takové moje poslání. Jsem výrobce alkoholu, který 25 let vlastně vyrábí to, co by sám rád pil, ale zároveň se snažím o to, aby to lidé s konzumací alkoholu nepřeháněli. Zní to asi divně, ale jsem lihovarník, který je v podstatě takový poloabstinent.

Alkohol beru jako gentlemanské pití, nemám rád, když se „fakt moc leje“, když je toho moc. I proto jsou naše produkty pouze v půllitrových lahvích. Už sedmička mi přijde jako sprostý objem alkoholu – toho je moc. Beru to jako takové poslání, edukaci, že ač výrobce alkoholu, který má zájem na tom, aby se dobře prodávalo, říkám: Hele, vydržte, kupte si lahev a druhou za 14 dnů nebo za měsíc.

Žufánek nemůže destilovat Franta na dopolední směně

Je to i důvod, proč je vaše firma už sedm let na stejné úrovni, nenavyšuje výrobu, a tím pádem ani nijak výrazně neroste?

Je to hodně limitované tím, že my jsme ve výrobě pouze dva. Já a můj bratr Honza. Celou produkci destilují dva lidé. Bratr má na starosti veškeré ovocné destiláty a já veškeré byliny. Ve dvou lidech prostě nedokážeme vyrobit víc, než poslední léta vyrábíme – a v podstatě ani nechceme. Jsme spokojeni, naši rodinu to hezky uživí.

Nikoho cizího přijmout nechcete?

Nechceme. Říkám si, že když ty produkty nesou naše jméno Žufánek, neměl by to destilovat nějaký František na dopolední směně a Tomáš na odpolední směně. A kdyby se něco pokazilo, my se vymlouvali a říkali: Jo, to se omlouváme, ale on už u nás nepracuje.

Na to jméno opravdu hodně dáme. Všechno destilujeme my a jiná možnost není.

O kolik byste klidně výrobu díky zájmu navýšit mohli?

O 30 procent. Kdybychom to udělali, znamenalo by to totální ztrátu volného času.

Populární ořechovku jsme zrušili, ořechy dovážet nechci

Vy jste zároveň zrušili jeden z nejpopulárnějších produktů – ořechovku. Proč?

Co si budeme povídat, ořechy jsou spolu s meruňkami neuvěřitelně citlivé ovoce na mrazy.

A když se ořech spálí, nenaroste ani jeden. Navíc když někdo pěstuje ořechy, chce většinou prodat hotové ořechy jako sušené plody a nikdo to netrhá zelené, aby to prodal nějakému lihovarníkovi na ořechovku. Je to zkrátka z důvodu těch neustálých problémů, které s ořechy jsou. A tahat to někde ze Sýrie či Turecka, kdy člověk neví, jaké to má pesticidy nebo herbicidy? Řekli jsme si, že když ořechy nebudou, ořechovku prostě zrušíme. Neznamená to, že navždycky. Když se urodí, vyrobíme, když ne, tak se omluvíme.

Jaký budete mít letos rok? Ptám se na kombinaci mrazů a vyšší spotřební daně.

Letošní rok je špatný. V Čechách pomrzly v podstatě veškeré sady. V našem případě jsou ty ztráty zhruba 35 až 40 procent. Docela velké, ale pořád něco máme.

A vyrobíte méně, nebo dovezete?

Vyrobíme míň. V posledních letech ale i trochu klesá spotřeba alkoholu v Česku. Takže třeba ten náš výpadek nebude tak velký problém. Když to srovnáme s poklesem poptávky na trhu, hezky se to vyrovná.

Ale ta zmíněná spotřební daň je docela brutální. Lidé jsou citliví na jakékoliv zdražování, a když stát daň letos zvýšil o deset procent, následně o deset procent a pak o pět procent, tak to je už citelné. Dostaneme se do situace, že třetina hodnoty lahve půjde státu na daních.

Vysoké daně? Přesun do šedé, až nelegální zóny

Co takto vysoká daň bude znamenat pro výrobce celkově? I třeba u těch levnějších lihovin?

Začínám se trochu obávat, že to bude znamenat přesun do šedé, až možná nelegální zóny.

Budeme zpátky, kde jsme byli při metanolové kauze?

Mohli bychom se do toho trochu dostat. Lidé jsou velice citliví na zdražování a v situaci, kdy mají dát za půllitrovou lahev slivovice 600 korun a tetička Milona z Moravy jim nabídne litr v PET lahvi za 250 korun, dost možná je přestane zajímat, odkud to pochází, kde to vyrobili a jestli je to bezpečné. Jestli má zvyšování daně snahu omezit konzumaci, většinou to vede k horšímu výsledku. Sám jsem zvědavý, kam to povede.

Nepovede to k menší spotřebě jako takové?

Tahle aktuální generace moc nepije alkohol. Nejsou zvyklí chodit do barů, seznamovat se v restauracích. Vidím to na vlastních dětech. Sednou si na autobusovou zastávku a pijí energy drinky, z čehož já metám kotrmelce. Koukají do mobilu, na sítě, s někým chatují. Zmizelo to, co dělala naše generace – když jsme se chtěli seznámit, šli jsme do baru, hospody.

Spotřeba alkoholu klesá. Klesá i pivo a víno.

Alkohol je jedna látka. Je jedno, jestli ve víně, pivu, tvrdém

Jak se díváte na požadavek vinařů na nedanění tichého vína?

Mně v první řadě přijde úplně absurdní, že se něco takového řeší. Alkohol je jedna látka a je jedno, jestli je ve víně, pivu, nebo tvrdém alkoholu. Liší se jen koncentrace.

Představte si, že by se platila spotřební daň na naftu, ale na benzin ne. Mrzí mě, že se o tom vůbec bavíme, a co mě štve nejvíc, je to, že se bavíme o deseti až patnácti korunách na litr. Ta cena je nižší než třicetiminutový lístek na metro. V té lahvi je to marginální a oni jsou kvůli tomu schopni dělat takové věci – lepit plakáty, že je to Smrt Moravy a totální kalamita.

Jsme přece výrobci alkoholu, a co si budeme povídat, to je zbytná věc, kterou nepotřebujeme k životu. Je správně, že je to zdaněné. A má to být zdaněné jednotně celým trhem. Nám jako lihovarníkům nevadí, že aktuálně platíme 355 korun z litru. Ale je to 355 korun versus 20 korun u nich. Ať to proboha je, aspoň se necítíme jako výrobci toho špatného alkoholu. Oni s oblibou říkají, že mají ten zdravý alkohol, že v červeném víně je resveratrol, ale aby vám ta látka pomohla, tak musíte toho vína vypít 160 litrů. Resveratrol je i v tabletách. Když řeknou, že mají zdravý typ alkoholu, říkám: Holky a kluci, nevím, na kterou školu jste chodili…

Spotřební daň je u nás vyšší než v Německu a Rakousku. Daří se pak alkohol vyvážet?

Co si budeme povídat, my v zahraničí nejsme bráni jako etalon lihovin a alkoholu. Máme tu maximálně dva slavné celosvětové výrobce – Becherovku a Rudolf Jelínek. Ale dál? Nemáme tu domy, jako jsou ve Francii, kde je rodinná tradice 200 let. Nejsme úplně celosvětově bráni jako vinařská oblast.

Když chybí dlouhé rodinné tradice, vy ji zachováte?

Od začátku říkám, že my jsme nultá až první generace a že to budujeme pro naše děti. Proto je docela pérujeme, a jak se narodí, není jiná volba. Když vidí, že to živí jejich rodiče a mají se docela dobře.

Jací jsou dnes Češi pijáci?

Hodně se to změnilo. I po metanolové aféře. Do té doby českého zákazníka nezajímalo, kdo ten alkohol vyrobil. Stačilo přijet na oslavu, vytáhnout čtyřlitrový kanystr vodky a všichni byli spokojeni. Pak najednou lidé v televizi slyšeli, kolik zemřelo lidí, a řekli si: Sakra, to je vážná věc. Dnes dokážou být konzumenti gurmeti, dokážou si vybírat.

Nabízíte džin z kopřiv, medu. Kde berete inspiraci?

Z džinu se postupně stala taková moje libůstka. Společně s absintem. Fascinuje mě možnost kombinace. Když máte slivovici, nikdo nečeká, že se ke švestkám něco přidá. Slivovice s příchutí máty nebo meduňky, to je prostě divné. Ale džin? Tam je neomezené množství chutí a kombinací. Inspiraci beru v gastronomii. Kamkoliv přijedu, ochutnávám.

Poslední generace absintu

Zmínil jste absint. Budeme poslední generace, která má povolený absint?

Jsem o tom dost přesvědčený. My jsme ti, co si budou moct koupit lahev 70procentního absintu – jak se zvyšuje spotřební daň a brojí proti tvrdému alkoholu, čekám, kdy to někoho napadne. Říkám lidem: Když se vám narodí dítě, neschovávejte slivovici, schovejte lahev absintu. Za 20 let, až to dítě lahev vykope, bude totální king. Fakt věřím, že s absintem to nemusí dobře dopadnout.

Když říkáme, že mladá generace nepije, uděláte nealkoholickou variantu likéru?

Upřímně? Trh nás do toho neuvěřitelným způsobem tlačí. Nenapadlo by mě, že se dožiju situace, kdy bude trh vyžadovat nealkoholickou variantu alkoholického nápoje. Kdy budou chtít nealko džin nebo nealko vodku.

Navíc ty nealko destiláty jsou o 90 procent dražší. Chybí tam alkohol, není tam spotřební daň, ale produkt je dražší a zákazník si to koupí.

Takže já to asi zkusím. Už jen z toho důvodu, abych viděl ten zděšený pohled našich celníků. Jak budou koukat na to, že se bude destilovat voda. Myslím si, že to vůbec nepochopí.

U čeho to zkusíte? U vodky?

Vodku ne, to bych asi opravdu zrušil celou živnost. To bych nemohl. Ale zkusím nealko džin. Díky těm bylinám jsem na to sám vážně zvědavý.

Doporučované