Hlavní obsah

Špicar: Na co je koruna, když nás nechrání před inflací. Firmy už jí nevěří

„Firmy přestaly věřit koruně poté, co se ukázalo, že nás neochrání ani proti inflaci.“ Rozhovor s Radkem Špicarem pro SZ Byznys.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Lpění na české měně přestává dávat smysl. „Nyní se jasně ukázalo, že nás neochrání ani proti inflaci. Firmy proto pragmaticky přecházejí na euro,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Článek

Představa koruny jako pevného štítu proti inflaci se v očích českých podnikatelů rozplývá. Ve chvíli, kdy má Česko jedny z nejvyšších sazeb centrální banky a zároveň vysokou inflaci, najely firmy na pragmatický způsob – místo v českých korunách fungují v eurech.

„Firmy přestaly věřit koruně poté, co se ukázalo, že nás neochrání ani proti inflaci. V letech 2008 a 2009 nás neochránila proti důsledkům hospodářské krize. Euroskeptici ještě říkali: ‚Ona nás ochrání proti inflační krizi, protože přeci je to úplně pochopitelné, zvýšíme úrokové sazby české centrální banky, a tím srazíme inflaci,‘“ říká Radek Špicar v rozhovoru pro Seznam Zpráv.

„Dopadlo to v realitě tak, že máme jedny z nejvyšších sazeb české centrální banky, jedny z nejvyšších v eurozóně, a zároveň máme mnohem vyšší inflaci, než je v eurozóně, to znamená naprosto absurdní situaci,“ hodnotí současnou situaci viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Špicar je přesvědčen, že na koruně už lpí pouze někteří politici, a to z ideologických důvodů.

„Firmy to řeší velmi jednoduše. Jsou pragmatické a racionální, dělají to, co je pro ně výhodné, ty žádnou politiku a ideologii nehrají,“ míní. Jinak řečeno, podle aktuálních dat si tuzemské firmy berou už 50 procent úvěrů v eurech. A i mezi sebou si i v České republice platí v eurech. To vše ve víře, že tak sníží možnost ztrát.

Tuzemští exportéři totiž momentálně kvůli silné koruně přicházejí o stovky milionů korun každý týden. „Spontánní ‚euroizace‘ akcelerovala opravdu dramaticky,“ hodnotí Radek Špicar.

Radek Špicar

  • Absolvent Univerzity Karlovy v Praze a University of Cambridge.
  • V minulosti zastával funkci náměstka místopředsedy vlády pro ekonomiku a později ředitele pro vnější vztahy Škoda Auto nebo ředitele think-tanku Aspen Institute Prague.
  • V současné době působí jako viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který je největším tuzemským zástupcem českých podnikatelů.
  • Je jedním z iniciátorů výzvy k druhé ekonomické transformaci.

Co by měla Evropa dělat pro to, aby se nálada v průmyslu zlepšila? A hrozí, že odstávky postihnou další významné automobilky? Kolik firem se chystá propouštět? Celý rozhovor s Radkem Špicarem najdete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované