Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Skupina Tatry Mountain Resorts zakládá realitní fond. Láká nové investory

Agenda SZ Byznys s Igorem Rattajem, třetinovým vlastníkem Tatry Mountain Resorts.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Skupina Tatry Mountain Resorts, jeden z největších evropských provozovatelů skiareálů a zábavních parků, chce přilákat kapitál, aby zlepšila finanční kondici. Vydává nové akcie a zakládá realitní fond.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Skupina Tatry Mountain Resorts, kterou kontrolují slovenští byznysmeni Igor RattajFrantišek Hodorovský, zahájila ozdravnou kúru. Potřebuje se vymanit ze ztrát, snížit zadlužení a lépe zhodnocovat vklady investorů.

Donedávna TMR rostla a přebírala další turistická střediska. Dnes provozuje skiareály ve slovenských Tatrách, českých Krkonoších, polských Beskydech a rakouských Alpách, golfová hřiště na Moravě, akvaparky na Slovensku, zábavní park v Polsku. „Další rozvoj v podobě intenzivního nákupu středisek už teď není možný,“ říká třetinový akcionář a šéf firmy Igor Rattaj v pořadu Agenda SZ Byznys.

Nakupovat podle něj v regionu téměř není co, nepočetné nákupní nabídky jsou drahé. „Teď nám jde o to, abychom náš byznys překopali hlavně po finanční stránce,“ vysvětluje Rattaj.

Igor Rattaj a TMR

  • TMR vznikla vyčleněním horských investic finanční skupiny J&T do samostatné společnosti. Začínala počátkem tisíciletí privatizací lanovek v Nízkých Tatrách, dnes provozuje lyžařské resorty v Nízkých i Vysokých Tatrách, v polském Szczyrku, v Česku ve Špindlerově Mlýně a na Ještědu. V rakouských Alpách vlastní střediska Muttereralm, Mölltaler Gletscher a Ankogel-Mallnitz.
  • TMR na Slovensku vlastní akvaparky Tatralandia a Bešeňová, v Polsku zábavní park Legendia a provozuje české golfové resorty Ostravice a Kaskáda.
  • Akcie TMR se obchodují na pražské, bratislavské a varšavské burze.
  • Igor Rattaj je klíčovým třetinovým akcionářem a šéfem TMR.
  • V mládí závodně lyžoval, vystudoval bratislavskou technickou univerzitu a od půlky 90. let pracoval pro skupinu J&T.
  • Kromě TMR Rattaj investuje do realit, patří mu pražské zábavní centrum Hurricane Factory, podílel se na organizování hudebního festivalu i na filmové produkci a sehrál malé role v několika filmech.

V půli května TMR oznámila, že nabídne investorům přes šest milionů nových akcií. Chce tím získat až 120 milionů eur, tedy téměř tři miliardy korun. Cenovku nastavuje na 19 eur za akcii, tedy o něco méně, než jaká je současná cena TMR na pražské burze.

Kromě Prahy se akciemi TMR obchoduje také ve Varšavě a Bratislavě, zájem však není ohromující. Skupina byla naposledy v zisku před pěti lety, do té doby vydělávala řádově jednotky milionů eur ročně. Od roku 2019 prodělala celkově přes 83 milionů eur, dividendy nevyplácí.

Nový realitní fond

Kromě akcií teď přichází TMR k investorům s další nabídkou. Zakládá realitní fond, do něhož chce vložit některé své nemovitosti.

„Měli jsme hodně akcionářů, kteří s akciemi získali nárok na různé benefity. Teď chceme tyto benefity nabízet ještě s jiným finančním produktem,“ říká Rattaj. Nabídka je podle něj určena hlavně investorům, kterým nevyhovuje vyšší riziko spojené s obchody na akciovém trhu, kteří však mají zájem o investorské benefity v podobě nároku na ubytování, skipasů nebo vstupenek do akvaparků.

Nový realitní fond přebírá nemovitosti, které TMR vlastní nebo buduje. Jde především o hotely a apartmány ve střediscích, kde působí. Rattaj odhaduje jeho výnosnost kolem 10 procent ročně, investory by podle něj mohlo lákat i fandovství ke skupině.

„Máme ambici získat do nového fondu v horizontu zhruba dvou let miliardu korun,“ řekl. Zájem čeká od dosavadních akcionářů TMR, ale i od klientů skupinové obchodní platformy GoPass, která nabízí skipasy ve skiareálech a ubytování v 16 hotelích pěti států. Podle Rattaje má GoPass na tři miliony klientů, třetinu aktivních.

TMR má zatím s novým fondem podepsanou první smlouvu na prodej penzionu s apartmány v Polsku. „Druhou smlouvu nyní finišujeme na Slovensku. Připravený je také prodej apartmánů, které stavíme spolu s hotelem v Jasné v Nízkých Tatrách. Na podzim se připravuje Rakousko, kde chceme začít stavět apartmány na našich pozemcích spolu s dalším investorem,“ popisuje šéf TMR.

Nemovitost, která by se mohla stát majetkem nového fondu, už má vyhlédnutou i v českém Špindlerově Mlýně, přiznává však, že tam jsou nákupní příležitosti omezenější.

Zájem o Harrachov

Rattaj v rozhovoru připustil, že by TMR v rámci ozdravovací kúry mohla také opustit některá ze svých středisek. Nejpravděpodobnější je to v Polsku, kde skupina vyhodnocuje, zda má smysl provoz dvou center – skiareálu ve Szyrku a zábavního parku Legendia u slezského Chorzówa.

„V Rakousku je varianta, že bychom přibrali nějakého lokálního investora. A v Česku je spíš otázka, zda se nám tu nepodaří rozjet nějaké nové aktivity,“ řekl Rattaj.

TMR už dřív deklarovala zájem o provoz skiareálu v Harrachově. Ten patří stejně jako středisko Špindlerův Mlýn sportovním svazům, TMR má zájem i o dlouhodobý pronájem Harrachova, podobně jako má na 20 let v pronájmu Špindl. Podle Rattaje je však nejprve třeba, aby se na další koncepci v Harrachově domluvila Česká unie sportu se Svazem lyžařů. „Určitě to není otázka příští sezony,“ řekl.

Pokud se sportovci rozhodnou areál prodat nebo pronajmout, musela by se TMR zřejmě utkat s konkurenčním zájemcem, pražskou developerskou firmou Trigema. Ta provozuje nedaleký skiareál v Rokytnici a svůj zájem o propojení s harrachovskými sjezdovkami ve své režii neskrývá.

Dluhová zátěž

Skupina TMR před měsícem zveřejnila hospodářské výsledky posledního účetního roku, který uzavírá ke konci října. Tržby stouply o 43 procent na 188,4 milionu eur, provozní zisk EBITDA narostl o 76 procent na téměř 60 milionů eur. Přesto TMR i loni prodělala, byť stáhla čistou ztrátu z předchozích téměř 12 milionů eur na 548 tisíc eur.

Problémem je vysoký dluh. Finanční náklady rostou, v posledním roce překročily 27,5 milionu eur.

„I když dokážeme vygenerovat přes 55 milionů eur hrubého zisku, většina ho padne na krytí dluhové služby, splácení úroků z dluhopisů a úvěrů. Splácení zvládáme, ale nezbývá nám na vyplácení dividend,“ hodnotí Rattaj. Navýšení základního jmění podle něj umožní vyplatit většinu dluhu, povede do budoucna k větší ziskovosti a vytvoří prostor jak pro výplatu dividendy, tak pro „stabilní investice“.

Rattaj nepředpokládá, že se po dvoukolovém úpisu nových akcí radikálně změní vlastnická struktura TMR. Sám dnes drží 29,9 procenta akcií TMR a chce nakupovat další, aby si podíl udržel. Také druhý největší akcionář TMR, slovenský byznysmen František Hodorovský (v Česku vlastní Aqualand Moravia v jihomoravských Pasohlávkách), je podle Rattaje připraven své právo na přednostní nákup uplatnit, stejně jako řada menších investorů.

Stávající akcionáři dostanou možnost přednostně nakoupit nové akcie v prvním kole úpisu, po něm má následovat další kolo, otevřené pro zájemce zvenčí. Rattaj nevylučuje ani to, že časem dojde na kapitálové propojení TMR s investory ze Saúdské Arábie, o němž se spekulovalo už loni.

Saúdskoarabský projekt

Loni na jaře Rattaj jednal s členkou saúdské královské rodiny Fahdou al-Saúd, která vede projekt na budování lyžařských středisek v horské oblasti Soudah. „Ten příběh neskončil, pořád je otevřený,“ říká Rattaj. Jednání o kapitálovém vstupu Saúdů do TMR však zatím brzdí vysoká zadluženost a slabá výkonnost skupiny.

„My bychom se rádi nějakým způsobem podíleli na rozvoji toho, co Saúdové v lyžařském byznyse připravují. Ideálně v podobném modelu, jako to děláme v České republice, kde provozujeme pronajaté areály,“ popisuje svou představu o spolupráci Rattaj.

Jak vidí šéf TMR další perspektivu podnikání na Ještědu? Jak postupují investice do největšího krkonošského areálu ve Špindlerově Mlýně? A jaká je vůbec perspektiva lyžařského byznysu v době globálního oteplování? Pusťte si video v úvodu článku nebo podcast Agenda přímo na Seznam Zprávách nebo v podcastových aplikacích.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované