Hlavní obsah

Rozpočet je rekordní, ale na Cannes nemáme, říká šéf karlovarského festivalu

Kryštof Mucha začínal na festivalu jako brigádník. Dnes je výkonným ředitelem.Video: Zuzana hodková, Seznam Zprávy

Zítra začíná 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a jeden rekord si už může připsat – nejvyšší rozpočet v historii. Kde bere peníze i co nového chystá, popsal výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Suma 150 milionů, se kterou slavný filmový festival hospodařil v minulých letech, už přestala stačit. „Okolnostmi jsme byli nuceni skočit skoro ke 180 milionům. Je to především kvůli zdražení ubytování, letenek, stavby, lidí. Všechno šlo dramaticky nahoru,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha. Podle něj totiž někteří hoteliéři ve Varech s festivalem spolupracují a nechají kapacity za rozumné ceny, jiní ale nabídnou ceny, o kterých vědí, že i za ně pokoje prodají.

Jen pro srovnání – filmový festival v Cannes pracuje s rozpočtem 33 milionů eur, v přepočtu tedy přes tři čtvrtě miliardy korun. „To je obrovská částka. Samozřejmě, festival je to veliký, ale má jinou atmosféru. Jen pro zajímavost, v rozpočtu Cannes je od sponzorů jen 15 procent. Zbytek jde z veřejných peněz. Podobné je to u dalších velkých zahraničních festivalů.“

Sedmdesát procent rozpočtu od partnerů

Karlovarský filmový festival má financování zcela opačné. Stát dává necelou třetinu, zbytek přináší sponzoři. Letos se mezi ně po šestileté odmlce vrátil i ČEZ (v minulosti generální partner festivalu). „Jsme samozřejmě velmi rádi, že se ČEZ vrátil, protože je to významná společnost,“ říká Mucha. Zatímco dříve ČEZ z pozice generálního partnera dával více než 15 milionů, letos je to méně. Pozice generálního partnera už neexistuje a pozice hlavních partnerů jsou obsazené.

„Některá partnerství na festivalu jsou dlouhodobá. Třeba společnost innogy je s festivalem asi 27 let. S nimi máme ústní dohodu o partnerství, ale smlouvu uzavíráme každý rok. U některých společností máme smlouvy dlouhodobější. Vždycky je příjemnější mít smlouvu, která je dlouhodobá, ale dokážeme žít i s tím, že se každý rok potvrdí, že budeme pokračovat,“ dodává.

Festival na hranici maxima

Mucha zároveň upozorňuje, že už teď se festival ve Varech dostává na svou kapacitní hranici. „Nemáme velký sál, máme 1200 míst a to je dnes na zahájení strašně málo. Byla doba, kdy jsme nabízeli lístky a prodej, ale dnes bychom potřebovali sál jako v Cannes, který má 3000 míst,“ říká Mucha. I přesto by ale práci pro festival za nic nevyměnil.

„Vary vám rovnou dávají i ty limity, což je ale skvělé, protože brzdí vaše nápady, třeba dělat další a další kina. Půdorys Varů je jasně daný a právě v té své intimitě je festival úžasný. Festivaly ve velkém městě mají jinou atmosféru, jiný charakter. Do Berlína nepojedete, abyste si to užila. Tam je festival v únoru a chodí se na filmy do multiplexu. Jakmile poznáte kouzlo festivalů v menších místech a speciálně ve Varech, nikdy byste ho nechtěla dělat ve velkém městě,“ dodává.

Obří výstava a celoroční připomínka

I po padesáté osmé se pořadatelé snaží přinášet novinky. „Je to jeden z našich cílů, abychom každý rok vymysleli něco nového. I když se ale zároveň snažíte, aby to do určité míry bylo stále stejné,“ dodává.

Letošní novinkou bude například trvalá výstava. „Chceme ji otevřít během prvního festivalového víkendu v budově bývalé spořitelny naproti Vřídlu,“ říká Mucha. Tento dům by se podle něj měl do budoucna stát místem, které festival připomene i v době, kdy se samotná filmová přehlídka nekoná. „Doteď neměli lidé přijíždějící mimo termín jedinou šanci zjistit, že tam existuje filmový festival, který je druhý nejstarší na světě,“ dodává Mucha. Do budoucna by pak měla přibýt i kavárna a prodejna festivalového merche.

Aragorn na festivalu

Mezi hvězdy letošního festivalu patří herci Viggo Mortensen, Clive Owen či Daniel Brühl a režisérská legenda Steven Soderbergh. Festival jména představil na tiskové konferenci krátce před zahájením.

„My jsme historicky dělali to, že když přišli novináři a zeptali se, s kým jednáme, tak jsme jim to řekli a pak před festivalem vyšel článek, kdo zase do Karlových Varů nepřijel. Tak jsme to přestali dělat tímto způsobem a držíme informaci do nejzazší doby, abychom měli víceméně jistotu, kterou ale stejně nemáte, že všichni přijedou,“ vysvětluje.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Letošní výběr přitom dost ovlivnila nedávná herecká stávka. „Za normálních okolností je v létě pro herce méně práce. Když se s nimi domlouváte začátkem dubna, vědí, jestli budou mít čas. Letos ale jejich agenti říkali: Víme, že je to už za dva měsíce, ale my nevíme, jestli budou pracovat, sháníme jim práci. I velká herecká jména nemají práci,“ dodává Mucha.

S Viggem Mortensenem, představitelem Aragorna z trilogie Pán prstenů, přitom vedení festivalu vyjednávalo už dlouho. „Už když byl covidový ročník, byli jsme docela blízko dohody. Tenkrát jsme měli nápad, že to uděláme v listopadu, kdy to vypadalo, že kina budou fungovat, a bavili jsme se, že by přijel s předešlým filmem,“ říká Mucha. Intenzivnější komunikace pak probíhala od podzimu letošního roku.

Umělá inteligence? Ne

Tradice se u karlovarského festivalu projevuje i jinak. Například navzdory nástupu umělé inteligence do téměř všech oblastí života ji zde nepoužívají. „My jsme takoví staromilci, ten festival nás baví. To, že přijdete do kina, kde je dalších 1200 lidí, a pustíte si film z 35milimetrového formátu na velké plátno. To je zážitek, který je nepřekonatelný,“ říká Mucha s tím, že něco jiného je ale využití AI v samotné filmové tvorbě.

„Tam se začne umělá inteligence prosazovat velice brzy a to byl i jeden z důvodů velké herecké stávky, která probíhala v loňském roce a která fatálně ovlivnila filmový byznys – mnohem víc než covid,“ dodává Mucha s tím, že právě tam mohou být změny obrovské.

Zároveň se ale podle něj filmařina přiblíží více lidem. „Na druhou stranu je otázka, jestli je to ta správná cesta, protože dnes už můžete natočit film na foťák, na mobil, a kdybych se na to podíval procentuálně, nevím, jestli to přineslo boom talentů. Já si spíš myslím, že to bohužel přináší obrovské množství braků,“ říká.

KVIFF 2024

Festival Karlovy Vary je výroční přehlídkou toho největšího skvostu ze světa filmu, probíhá pod taktovkou Jiřího Bartošky. Lázeňské město na západě Čech festival opět vítá od 28. června do 6. července 2024. Dění na místě sledujeme ON-LINE.

Doporučované