Hlavní obsah

Polská vláda hasí krizi. Dá rodinám až milion na koupi bytu

Rozhovor s Michalem Jaloveckým, šéfem společnosti Ekonomické stavby Polsko. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Zdají se vám úroky u českých hypoték vysoké? V sousedním Polsku začínají sedmičkou, nebo osmičkou. Polská vláda chce proto podpořit nákupy nemovitostí a rodinám plánuje přispět nutným základním vkladem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ceny nemovitostí ve velkých polských městech už jsou téměř srovnatelné s cenami v Česku, ale úroky u hypoték jsou výrazně vyšší. „Úrok začíná na 7,2, ale to je opravdu pro bonitní klienty. Náš standardní klient jde přes osm procent,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Michal Jalovecký, šéf společnosti Ekonomické stavby Polsko.

Trh s nemovitostmi proto zcela zamrzl a polská vláda ho chce rozhýbat dalšími dotacemi. Mají navázat na loňský program „dvouprocentní hypotéky“ pro mladé, který bytový trh rozhýbal tak rychle, až to samotné Poláky zaskočilo.

Do půl roku se připravený rozpočet vyčerpal, dorazilo 70 tisíc žádostí a na velkou část z nich se nedostalo. Banky nezvládaly zpracovávat požadavky, menší byty mizely z trhu a jejich cena vyletěla nahoru.

„Program se vyčerpal poměrně rychle a hned po volbách bylo jasné, že skončí. Nová vláda ho nechtěla převzít po předchozí vládě. Myslím si ale, že hlavní důvod celého programu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy zachránit developery –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vlastně vyšel. Podařilo se odprodat signifikantní množství bytů, tak aby developeři nezkrachovali a nepoložilo to polský bankovní systém. Jakmile bylo jasné, že toto je vyřešeno, nová vláda to ukončila“ popisuje Jalovecký.

„Tím, že se prodávaly levnější a menší dispozice jako 1+kk, nebo 2+kk, tak se trh menších bytů úplně vysál a dnes v nabídce nejsou. A ekonomika je neúprosná, způsobilo to, co se dalo očekávat, tedy že ceny bytů brutálně vyletěly nahoru“ dodává.

Druhotná platební neschopnost

Od konce dotovaných hypoték však polský trh nejenže stagnuje, ale začínají se objevovat první problémy a některé firmy přestávají zvládat placení svých závazků.

„Trh stojí, úplně se zastavil, opadl klasický retail. Sazby neklesají ani není výhled, že by měly klesat co nejdříve. Některé firmy už začínají mít problémy a objevuje se druhotná platební neschopnost. Každý týden nám chodí na některé výroby, třeba omítkáře, kteří pro nás pracují, platební výměry od exekutorů. Tedy že už nemáme platit faktury jim, ale například přímo na finanční úřad, protože dluží na odvodech a tak dále. Jde to nedobrou cestou,“ dodává Jalovecký.

Nový program – až milion pro rodinu s dětmi

Nová polská vláda proto teď přichází s novým programem. Tentokrát má pomoci rodinám s dětmi a také k výprodeji bytů, které „zůstaly na skladě“ – tedy 3+kk a větších.

„Pracovně ten program nazývají 0 procent. Už to ale úplně není takový program, o kterém mluvila vláda v lednu a dochází k určitým modifikacím,“ říká Jalovecký s tím, že jestliže první program byl velmi výhodný pro svobodné, bezdětné a pro mladé páry do 36 let, v tuhle chvíli už to jde cestou podpory rodin s dětmi.

„Platí čím víc dětí, tím větší bude podpora. Vláda říká, že si udělala detailní průzkum a z něj zjistili, že lidé nemají ani tak problém platit vysokou splátku hypotéky, ale problém je, aby vůbec hypotéku dostali. Když si berou například byt za deset milionů, musí dát milion z vlastního vkladu a lidé, kteří mají čtyři děti a více ten milion nenašetří. Program jde proto cestou: pomůžeme vám zafinancovat vlastní vklad, abyste na byt dosáhli,“ vysvětluje Jalovecký s tím, že v programu je na pět let alokováno v přepočtu 70 až 80 miliard korun a rodina s dětmi si může od státu sáhnout maximálně na jeden milion.

„Malinko to řeší i pohrobky předchozího programu. Logicky zbylo na trhu hodně bytů 3+1 a větších. Developeři tak nemusí stavět nové projekty, ale doprodají to, co jim zbylo,“ dodává Jalovecký.

Podle Jaloveckého se sice na Polsko díváme jako na ekonomického dravce, proti kterému jsme my Češi „lenivý medvídek“, ale i to má v určitých momentech své plusy.

„Když ekonomika celosvětově frčí, ten dravec hodně vyroste. Naše polská pobočka rostla o stovky procent –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ o stovky domů ročně. Naši kolegové v Česku a na Slovensku rostli jen o jednotky. V tuto chvíli ale oni neklesají o tolik jako my,“ vysvětluje Jalovecký.

Doporučované