Hlavní obsah

Pojistil hokejový šampionát a říká: Dobré vztahy pojistit neumíme

Jak se pojišťuje hokejový šampionát? Popisuje Pavel Nepala, jehož rodina se v pojišťovnictví pohybuje přes 30 let.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Jak se pojišťuje jaderná elektrárna? Renomia na to má celý tým a elektráren pojistila desítky. „Je to otázka pro mezinárodní pojišťovací trh, jsou to desítky pojišťoven. A cena je určitě v milionech,“ říká Pavel Nepala z Renomie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rodina Nepalových žije pojišťovnictvím 31 let a za tu dobu se trh výrazně proměnil. „Lidé čím dál víc chápou význam pojišťovnictví a důležitost zabezpečit se v případě nečekaných událostí. Jsou tu nové druhy rizik, různé typy odpovědností,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Pavel Nepala, spolumajitel a řídící partner společnosti Renomia, která ročně řeší v zájmu svých klientů desetitisíce škod.

Pojišťuje přitom i velké hráče – elektrárny či sportovní události.

Jaké nejzajímavější pojistky se vám kdy podařilo zprostředkovat?

Jako zajímavost mohu zmínit, že jsme pojistili například letošní Mistrovství světa v ledním hokeji.

Proti čemu? Že by se neodehrálo jako v roce 2020 kvůli koronaviru? Nebo kvůli nějakému útoku?

Například. Nebo kdyby byla přerušena dodávka vody, elektřiny či něco takového. Sportovní události jsou obecně hodně zajímavé. Nedávno jsme v Rakousku koupili firmu, která v Kitzbühelu pojišťuje lyžařské závody. Pohybujeme se v mnoha různých oblastech, ale tyto sportovní akce jsou asi nejzajímavější.

Pojistit hokejový šampionát? Za stovky tisíc

Na kolik vyjde pojištění hokejového šampionátu?

To je vždycky individuální, není na to jednotná cena. Pohybujeme se ale v řádech stovek tisíc euro.

Udělá to jedna pojišťovna, nebo jsou potřeba konsorcia více institucí?

U těchto větších akcí většinou skládáme konsorcia domácích i zahraničních pojišťoven. Větší zájem mají ty domácí, tedy regionální hráči nadnárodních poboček, kteří se snaží účastnit na rizicích pro české klienty, my ale zároveň, právě v zájmu klientů, používáme i pojišťovny evropské nebo světové. Aby byla i konkurence a klient měl nejlepší cenu.

A nejprestižnější zakázky? Je to pojištění elektráren?

Pojišťujeme veliké energetické celky nejenom v rámci České republiky, ale například i v Polsku nebo v Rumunsku. Máme na starost i pojištění atomových elektráren, děláme různé druhy průmyslu.

Jak se pojišťuje jaderná elektrárna?

Elektrárna má samozřejmě nějakou odpovědnost, jsou tam různá technická rizika, která je potřeba zabezpečit. Je to otázka pro mezinárodní pojišťovací trh.

Kolik institucí se pak na takovém pojištění podílí? Jak velké konsorcium to je?

Tohle jsou už desítky pojišťoven.

Předpokládám, že cena jde do milionů…

Určitě jsme v milionech. Zároveň jsou tady ale i velmi efektivní cesty vzájemné podpory jednotlivých oborů. Jsou vzájemné pojišťovny pro určité obory, speciálně pro energetiku, které to pojištění zefektivní.

Kolik elektráren jste pojistili?

My v zásadě pojišťujeme elektrárny po celé Evropě. Jsou to desítky elektráren různého typu. Máme celý tým, který se právě tímto pojištěním zabývá.

Nepojistíme kvalitu obchodních vztahů

Je něco, co nepojistíte?

Většina věcí se pojistit dá a je to jen otázka ceny. Co ale určitě nepojistíme, je to, jestli někdo má s někým dobrý vztah, nebo špatný vztah. Tohle je určitě mimo naše možnosti.

V roce 2022 jste měli tržby 2,5 miliardy korun a hospodářský výsledek před zdaněním 413 milionů. Jak vlastně dopadl loňský rok a jak se vyvíjí ten letošní?

Jako firma v číslech rosteme, dneska jsme přes tři miliardy. Jsme rodinná firma spojená s americkým akcionářem, společností Gallagher, která má minoritu.

Kolik procent u vás tvoří podíl ze zahraničních aktiv?

Česko představuje asi 67 procent, stále je to většina. Dlouhodobě si ale myslím, že se to překlopí ve prospěch zahraničí. Je to otázka několika let. Jsme v dalších 12 zemích mimo Českou republiku a chceme tam dále investovat. Ten podíl byznysu mimo Česko určitě poroste.

Prostor vidíme v Polsku a Maďarsku

Uvažujete o dalším vstupu na nějaký nový trh?

V rámci globální skupiny Gallagher máme dohodu. Renomia odpovídá za střední a východní Evropu - od Lotyšska, Estonska až po Balkán, Chorvatsko, Bulharsko. Ve všech těchto zemích jsme a teď se budeme soustředit na prohlubování investic. Gallagher má na starost západní Evropu - Německo, Francii a celý svět. Je to unikátní synergie. Jsme velmi silní i v rámci skupiny Gallagher, máme tam hlas a slovo, protože zastupujeme přes 140 000 000 obyvatel.

Naše priorita není jít nutně do další země, ale posílit tam, kde jsme. Kromě České republiky je hodně zajímavým trhem Polsko. Asi největší trh z pohledu čísel je pak náš nový trh Rakousko. Jsme největší firma v Chorvatsku, Litvě i Lotyšsku. V Maďarsku jsme sice velcí, ale je tam stále velký prostor.

Jak využíváte umělou inteligenci a umíte si představit, že byste třeba část zaměstnanců v budoucnu zcela nahradili umělou inteligencí?

Umělá inteligence nám samozřejmě pomáhá a dá se postupně zapojit do dalších procesů. My každý rok v Česku a na Slovensku přijmeme 150 nových kolegů. Technologie pomáhají lidem, ale nenahradí je. Náš byznys je o poznání oborů, produktů a důvěře a vlastně i nějakém zjednodušení. A na to je důležitý člověk – může mít technologii, díky které má lepší odhady, ale je to jen podpora. Tu komunikaci nenahradí.

Doporučované