Hlavní obsah

Michl buduje zlatý poklad. Vy to nedělejte, vzkazuje lidem

Přepis druhé části rozhovoru SZ Byznys s guvernérem ČNB Alešem Michlem. Jak se dívá na neklesající úroky u hypoték? Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

Přepis další části exkluzivního videorozhovoru s guvernérem České národní banky Alešem Michlem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jen za druhý kvartál letošního roku nakoupila ČNB skoro šest tun zlata, a na konci pololetí tak měla ve svých rezervách přes 41 tun. Za zbývající čtyři roky svého mandátu chce Aleš Michl vybudovat „zlatý poklad“ o váze jednoho sta tun.

„Stihneme to. Máme 130 miliard eur devizových rezerv a je potřeba je investovat do různých typů aktiv. Jedním z nich bude zlato,“ vysvětluje guvernér motivaci diverzifikovat portfolio centrální banky. ČNB tak pomalu překlápí eurové rezervy, které v bance zbyly po období intervencí na oslabení koruny v letech 2013 až 2017.

Centrální banka pokračuje v nákupech zlata i teď, kdy jsou ceny velmi vysoko. Jedna unce zlata se obchoduje kolem 2600 dolarů. „Nakupujeme pravidelně. V každém čtvrtletí něco koupíme. My nečasujeme trh,“ uvedl guvernér.

Mezi největší zájemce o nejcennější z kovů se v posledních letech řadí Rusko, Indie nebo Turecko. Zdaleka nejvíc loni do zlata ale investovala Čína, nakoupila 225 tun.

V budoucnu by zlato mělo tvořit 5 % celkových rezerv centrální banky, předestřel Michl ve videorozhovoru pro SZ Byznys. Přepis jeho druhé části, který se kromě zlatých rezerv věnuje i slabinám tuzemského dluhopisového trhu a hypotékám, nabízíme níže.

Zatímco základní úroková sazba České národní banky od prosince setrvale, byť pomalu, klesá, ceny úvěrů na bydlení tomu ne úplně odpovídají. Průměrná hypoteční sazba byla v srpnu podle Hypomonitoru České bankovní asociace 4,98 %. Vnímáte to jako problém?

Myslím si, že ta sazba je stále vysoká a v možnostech bank je ji snížit.

Proč to banky neudělají?

Protože z toho mají výbornou marži a chtějí si udržet ziskovost. Čili ta nejlepší odpověď lidí na tuto vyšší sazbu, než která by odpovídala s ohledem na trh, je: Kdo chce hypotéku, měl by obejít dvě tři banky, ať si vezme v práci dovolenou celý den a srovná si v tabulce sazby a vezme tu banku, která je pro něj nejlepší.

Nemůže Česká národní banka udělat víc než doporučovat lidem, aby obcházeli banky?

Já se za to vůbec nestydím, že to lidem říkám. Je to podobné jako s investicemi. Řada lidí těžce vydělává peníze, ale pak už nevěnuje moc času tomu, jakou hypotéku a od koho si vezme nebo kam pak peníze investuje.

Co čekáte kolem cen bydlení a dostupnosti bydlení dál?  Co se stane na trhu, až se na něj vrátí lidé, kteří v posledních letech nákup bytů odkládali kvůli vysokým cenám nemovitostí a drahým hypotékám?

Letos čekáme mírný růst cen nemovitostí. A uvidíme, jak to bude příští rok.

Česká národní banka ve druhém čtvrtletí nakoupila skoro šest tun zlata, na konci pololetí tak měla ve svých rezervách přes 41 tun. Vy jste říkal, že byste do konce mandátu chtěli mít 100 tun zlata. Stihnete to?

Ano, stihneme to. Dívám se tři, pět, deset let dopředu, co je dobré pro tuto zemi. A my máme 130 miliard eur devizových rezerv, to jsou velké peníze, a je potřeba je investovat do různých typů aktiv. Jedním z nich bude zlato. Dříve se spíše prodávalo, u nás ho bylo nejméně osm tun, v současnosti ho máme přes 40 tun a budeme dál nakupovat.

I nyní, když je zlato tak drahé?

Nakupujeme pravidelně. V každém čtvrtletí něco koupíme, čili my nečasujeme trh. Neříkáme, že zítra bude levnější, tak počkáme. Tohle bych doporučoval i lidem, totiž aby investovali pravidelně, bez nějakých spekulací.

Vy byste doporučil lidem, aby investovali do zlata jako Česká národní banka?

Zlato je výborné pro velké portfolio a my máme obrovské portfolio. Zlato má nulový korelační koeficient k akciím, velmi dobře ošetřuje riziko vůči akciím. My nakupujeme také hodně akcií a snažíme se vydělat peníze pro Českou národní banku. Pro drobného investora je, myslím si, lepší obejít dvě tři banky a vybrat si jakýkoliv akciový fond, kterému člověk porozumí, a pravidelně měsíčně do něj spořit.

Jakou část devizových rezerv České národní banky zlato tvoří a jakou část rezerv tedy tvořit bude, až budete mít těch sto tun?

Dříve tvořilo 0 %, v současnosti tvoří asi 2,5 % devizových rezerv a budoucnost je cíl kolem 5 %.

O českém dluhopisovém trhu se někdy nelichotivě mluví jako o džungli. Kvůli různému  neetickému či nekalému jednání přišly o své peníze v posledních letech tisíce investorů. Potřebuje český dluhopisový trh více regulace?

Ne, nepotřebuje více regulace, ale potřebuje více osvěty. V dolním patře České národní banky máme nové návštěvnické centrum, tam se chodí hlavně studenti a děti vzdělávat.  Musíme se naučit, že jakoukoli investicí můžeme prodělat, ale i vydělat.

A s touto logikou musíme přistupovat ke každé dluhopisové investici. Každý dluhopis je rizikový. Může se stát, že nedostanu nic. My musíme porozumět tomu, co ta firma dělá, kam peníze investujeme, musíme od toho, kdo prodává, dostat jasné poučení o rizicích.

Takže vy říkáte, že si kdokoliv může na trhu koupit cokoliv?  A je to pouze a čistě na jeho zodpovědnosti a edukaci?

My regulujeme dluhopisový trh tím, že stanovujeme jasné podmínky, co má být v prospektu, to jsou všechny papíry kolem dluhopisů, regulujeme ty lidi.

V prospektu se ale spoustu podstatných informací nedozvíte.  Je to spíše formalita, ne informace o byznys modelu firmy.

Prospekt není lehké čtení, paní redaktorko. Nevím, kolik jste jich přečetla?

Spoustu.

Ten klíč není v tom si všechny ty papíry přečíst, ale vyhodnotit rizika, i krachu. Někdy je to prostě o úsudku a nikdo vám nezaručí, zda ten podnikatelský byznys plán vyjde, nebo nevyjde. A já jenom říkám, že my regulujeme trh a regulujeme i prodejce, ale nikdo vám nezaručí, jestli ten dluhopis zkrachuje nebo ne. A je to podle mě dobře.

A nevadí vám, že právě prospektem České národní banky se zaštiťují i firmy, které jsou podvodné?  Že je to pro ně takový fíkový list: máme prospekt ČNB, tedy jsme v pořádku?

Ano, to může být problém. A proto je potřeba osvětu, co schválení prospektu ČNB znamená. Že firma splnila podmínky zákona a do prospektu napsala, co jí zákon určuje. To, jestli jí podnikatelský plán vyjde, nebo nevyjde, není prospektem nebo čímkoli jiným zaručeno. Stále existuje riziko, že nedostanete zaplaceno nic.

Od ledna je v legislativě jedna novinka, která chce trh zkultivovat. Ta přinesla dohled České národní banky do oblasti podlimitních dluhopisů, to jsou dluhopisy do 2 milionů eur nebo do 150 investorů, často ty nejvíce problematické. Vymáhá Česká národní banka tato nová pravidla?

Ano, samozřejmě, máme na to celý tým a snažíme se dodržet podmínky zákona a být přísní. Ale zkoumáme, jestli firma dodržuje zákon, což ještě neznamená, že nemůže zkrachovat.

Daří se podle vás kontrolovat, jestli firma dodržuje pravidla ?

Snažíme se. Děláme pro to maximum, nemůžeme ale dohlédnout na každou firmu.

Tak například společnost WCA International, která funguje podle § 15 zákona o investičních společnostech. Nabrala více klientů, než podle zákona měla (Jako alternativní fond směla oslovit maximálně 20 nekvalifikovaných investorů, ale byly jich tisíce, pozn. red.). Jak to, že na to Česká národní banka nepřišla?

Nemůžeme dohlédnout na každou firmu. Tyto firmy musí mít v názvu rizikový kapitál, měly by to používat, měly poučit klienta. A je hodně na klientovi, aby si  sám ohlídal, jestli  peníze doopravdy půjdou tam, kam mají.

Naší povinností je zaručit, aby se toto nestávalo masově, aby ten trh neselhával, nepadal. Když zkrachovala Sberbank, finanční trh přežil, dokázali jsme fantasticky vyřešit konkurz, likvidaci, naprostá většina peněz byla vrácena. A podobně není žádný masový problém na trhu investic.

Ale v tomto případě ty peníze vráceny nebudou. Drtivou většinu peněz ti lidé už nikdy neuvidí.

Ale moje poselství je – a nestydím to říct – je na každém člověku, kam dá peníze. My musíme dohlédnout na to, aby investiční produkty byly nabízeny podle zákona, aby byla vysvětlena všechna rizika produktu.

Takže přísnější pravidla nebo nějakou změnu zákona Česká národní banka v této věci iniciovat nebude?

Ne, podle mě ani větší regulace nepomůže. Pomůže osvěta a dávat si pozor, kam dáváme peníze.

Česká národní banka se aktuálně snaží tlačit na větší rozšíření okamžitých plateb. Kdy bude těmito platbami pokrytý celý trh?

Já bych rád, aby příští rok byla korunová platba z banky do banky naprostý standard. A do dvou až pěti let aby byla standard eurová platba. A během našeho mandátu se, doufám, podaří i platba z koruny do eura. Nabíráme nově IZ experty, abychom okamžité platby zajistili.

Jsem zvědavá, jaké odborníky ČNB naberete s vaší mzdovou politikou.

Já ten rýpavý dotaz beru, průměrný růst mezd u nás bude 4,5 %, ale pokud bude výkon, tak bude ten růst mezd fantastický. My jsme před dvěma lety začali tím, že jsme propustili 5 % lidí, ale všechny peníze, které jsme ušetřili, dáme na platy.

Další propouštění už nebude?

Nebude.

Doporučované