Hlavní obsah

Developeři se přestali bát blbé nálady. Na trh jdou stovky bytů

Evžen Korec je majitel společnosti Ekospol.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Poptávka po vlastním bydlení stoupá a trh s byty ožívá. „I to nás vedlo k tomu, že jsme zahájili větší projekty, které jsme nějakým způsobem plánovali delší dobu,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys developer Evžen Korec.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český rezidenční developer Ekospol chystá útok na přední pozice v žebříčku největších pražských stavitelů. Společnost Evžena Korce totiž využívá oživení na trhu a spouští projekty se stovkami bytů. „Signály z trhu ukazovaly oživení, takže jsme zahájili jeden z největších projektů, který se v České republice v současné době staví, což je 800 bytů v pražské Hostivaři. První etapu, 120 bytů, jsme zahájili v únoru,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys majitel firmy Evžen Korec.

A aby byla jistota, že se opravdu byty prodají a výstavbu bude možné financovat, přišel developer se „zárukou nejnižší ceny“. Přestože se v Praze průměr za metr čtverečný pohybuje okolo 150 tisíc Kč, jeho firma dala 115 tisíc. Přesto je přesvědčen, že mu to zisk neohrozí. Za nižší cenu totiž prodá rychleji více bytů. Navíc nemusí čekat na dlouhá vyjednávání s kupujícími a peníze se mu rychleji vrátí.

Stovky bytů

„Nemůžeme prodávat 800 bytů pomalu. Cílem pro nás není prodávat byty tak, abychom vydělali největší možné peníze na jedné jednotce, ale abychom nabídli relativně přijatelné ceny, vydělali méně na jedné jednotce, ale celkový zisk nebyl nižší. Máme nízké marže, co se týká rentability výnosů, ale i když na jedné jednotce nevyděláváme žádné velké peníze, celkově nemáme malé zisky. Jsou v řádu vyšších stamilionů. Je to dáno tím, že prodáme velké množství bytů,“ vysvětluje Korec s tím, že v tuto chvíli je 85 procent kapacit projektu vyprodaných. „Další etapu tak zahájíme dřív, než jsme předpokládali, už v září. To bude dalších 120 bytů,“ dodává Korec.

Celkem bude letos firma stavět 600 bytů – kromě Hostivaře i na Barrandově a v pražských Strašnicích. „Jde zhruba o 1,5 miliardy korun,“ dodává Korec s tím, že firma vše financuje z vlastních zdrojů a nespoléhá na bankovní financování. Podle Evžena Korce je větší výstavba cenově výhodnější, než je tomu u menších projektů a zároveň jsou teď níž i ceny, za které stavební firmy pracují – proti loňsku o 10 procent.

Firma by se tak mohla zařadit mezi největší hráče, kteří v Praze nyní byty staví. To, že v minulosti tyto pozice vyklidila, souvisí podle Korce se složitým systémem povolování. „Máme velké množství projektů připravených, ale některé se neuvěřitelně táhnou. Takže byla léta, kdy jsme stavěli a prodávali 200 bytů, což sice není úplně málo, ale samozřejmě to není to, co by měla dělat firma vedoucí na trhu,“ dodává Korec.

Nový stavební zákon a digitalizace

Nejdéle firma na povolení čekala u jednoho ze svých projektů deset let. Přesto ale Evžen Korec příliš nevěří, že 1. července, kdy začne platit nový stavební zákon a digitalizace, dojde k nějaké výrazné pozitivní změně.

„Současný stav je tristní a nový stavební zákon je nutností,“ říká Korec s tím, že ho v tom utvrzují samy stavební úřady. „Když se bavím s vedoucími stavebních úřadů, nepředpokládají, že se alespoň v té první fázi něco zrychlí. Ten pesimismus tam je,“ dodává. Upozorňuje, že jelikož je spousta věcí nepřipravených, firma dostala doporučení raději projekty nechat povolit ještě podle starého stavebního zákona.

„A teď cituji několik vedoucích stavebních úřadů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ u toho nového ze začátku určitě nic nezrychlíme“ říká developer. I jeho firma si tak pospíšila, aby podala projekty, které měla připravené tak, aby byly ještě podle staré podoby normy.

Na druhou stranu digitalizace, jiný systém povolování a hlavně vymahatelnost a dodržování lhůt je podle Korce nutnost, aby se v Česku vůbec začala povolovat výstavba v rozumných intervalech. „Třeba za pár let, až se digitalizace zaběhne, tak se ty lhůty zkrátí,“ doufá Korec, podle kterého bude ale velkou brzdou v budoucnu i nedostatečná kapacita lidí na stavebních úřadech. „To jsou myslím velmi slabá místa,“ dodává.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Doporučované