Hlavní obsah

Jako Špindl, ale u moře. Šéf českých olympioniků staví v Kanadě skiareál

Jiří Kejval spolu s dalšími českými investory buduje v Kanadě obří celoroční resort za miliardy korun. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Čeští investoři staví v Kanadě obří celoroční resort na způsob českého Lipna. Lyžařský areál má mít tři vleky, kotvy a pomy a končí v zálivu, který má být zase atrakcí pro léto. Investice půjdou do stovek milionů dolarů.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poté, co současný předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval prodal svou nábytkářskou společnost Techo, rozhodl se vydělané peníze investovat. Vybral si Kanadu a v oblasti Nového Skotska začal spolu s dalšími investory budovat nový obrovský celoroční resort.

„Přijde nám, že je to velmi zajímavý region. Je to nejvýchodnější část Kanady, takže relativně blízko Evropy, a hlavně je tam nádherná příroda. Je to hned vedle kanadského národního parku,“ vysvětluje v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys Jiří Kejval s tím, že konkrétnější obrysy dostal tento plán už před čtyřmi lety.

Na místě už v tu chvíli stál opuštěný lyžařský areál, končí přímo u oceánu - ten se stal základem střediska a prvním místem, na které se investoři zaměřili.

„U toho zálivu začíná lanovka s převýšením 400 metrů. Je to docela pěkná sjezdovka, která svými parametry odpovídá Špindlerovu Mlýnu,“ vysvětluje Kejval. I z toho důvodu investoři koupili i protější kopec, kde teď vyrůstá další sjezdovka. Celkem má mít lyžařský resort tři lanovky, vleky, kotvy a pomy a celkovou kapacitu tisíc lidí.

„V Kanadě jsou obrovské možnosti. Udělat novou sjezdovku v Čechách nebo kdekoliv v Evropě je nadlidské úsilí. Je to velmi složité. V Kanadě vlastně nejsou žádné regulace. Naopak stát a veřejná správa vám pomáhá, protože to vnímá tak, že vytváříte pracovní příležitosti pro místní komunity a lidi. Je tam o poznání lepší atmosféra,“ dodává Kejval.

Celkově se podle něj nedá výstavba v Kanadě a Česku srovnat a například do investice do skiareálu v Česku by rozhodně nešel.

Chcete stavět? Je to vaše, ne?

„V Kanadě například územní plán vůbec není. Jsme to my, kdo tlačí na to, aby se územní plán udělal. Když jsme na začátku koupili pozemek velký asi kilometr čtvereční, já jsem nevěřil tomu, že si tam můžeme stavět, co chceme. Přijeli jsme za starostou, že bychom tam chtěli postavit dům, jestli můžeme pokácet nějaké stromy. Řekl: Je to vaše, ne?“ popisuje Kejval.

Zdůrazňuje, že tuto situaci skupina rozhodně nezneužívá a přistupuje k projektu tak, aby byl udržitelný. „Ale je fajn, že si ty věci můžete naplánovat, jak chcete. Procesy probíhají v řádu týdnů a ne v řádu let jako tady,“ dodává.

Celkem sedm hlavních investorů, všichni z Česka, zatím proinvestovali zhruba 30 milionů dolarů.

Funkční už je první sjezdovka s kabinkovou lanovkou a systémem zasněžování, které má dát „garanci sněhu“ do poloviny dubna. Kromě toho vyrůstají ubytovací kapacity. „V první fázi bychom chtěli zhruba 1000 lůžek. Teď dokončujeme 27 vil,“ dodává Kejval. Na místě museli vybudovat i čističku, přípojku vody, elektřinu a další potřebnou infrastrukturu.

Stezka v korunách stromů po „kanadsku“

Do budoucna by měla být proinvestovaná částka zhruba desetinásobná – tedy v přepočtu přes sedm miliard korun. Resort by měl plně fungovat od roku 2027 a od té doby by měl také vydělávat.

„Máme velkou výhodu, že dnes jsou tam ty nemovitosti relativně levné. Jakmile se resort začne rozvíjet a fungovat, počítáme, že i nemovitosti budou stoupat. Kanada je známá tím, že ceny nemovitostí stoupají za posledních 20 let nejvíc na celém světě. Průměrné roční zhodnocení je u nemovitostí přes devět procent,“ dodává Kejval.

Tím, že má areál využití v létě i v zimě, se dá považovat za obdobu českého Lipna. Právě architekti spojení s Lipnem se starají také o proměnu Kanady. „Pracujeme s dvěma architektonickými ateliéry - s ateliérem Av8000, což je Martin Krupauer, který dělal územní plán na Lipně, a s Petrem Kolářem a studiem ADR, který dělá design domů. S nimi dáváme dohromady celý koncept,“ dodává Kejval.

Po vzoru Lipna vyroste v Kanadě i stezka v korunách stromů. „Dokonce už máme udělané základy. Dáváme se dohromady s investory, chceme do toho zatáhnout i místní,“ dodává Kejval. Mělo by jít o třetí stezku tohoto typu v Kanadě.

Z Británie na lyže do Kanady

Letní návštěvy v areálu jsou už teď vysoké, zimní tradici Češi teprve budují. Cílí třeba i na návštěvníky z Velké Británie.

„Tím, že Velká Británie přestala být součástí EU, je pro ně složitější cestovat na kontinent. Když si uvědomíte, že z Velké Británie jedete do italských Alp celý den, ale do Halifaxu je to z Londýna jen šest hodin přímou linkou, tak to v podstatě není tak daleko. Anglie je pro nás zajímavý trh,“ dodává Kejval. Upřesňuje, že ceny lyžování jsou v Kanadě v podstatě srovnatelné s náklady na lyžování v Evropě.

Ovšem jen za předpokladu, že si koupíte skipas dostatečně dopředu. „Když přijedete na sjezdovku a chcete si ho koupit na místě, je to extrémně drahé,“ dodává Kejval.

Lyžování v zahraničí s českou stopou

Česko-slovenská skupina Tatry Mountain Resort provozuje skiareály v prostoru střední Evropy. Kromě mateřského Slovenska, kde skupina vedená Igorem Rattajem sídlí, provozuje střediska také v Polsku, Česku a v Rakousku.

Majitel nemovitostní skupiny CPI Radovan Vítek budoval lyžařské středisko ve švýcarské Crans-Montaně. V podniku, ve kterém měly podíl i místní obce, ovládal více než 85 procent akcií. Akcionáři skiareálu však měli dlouhodobé spory o jeho budoucnost. CPI nakonec středisko letos prodal za zhruba 2,5 miliardy korun.

Doporučované