Hlavní obsah

Do sdílení elektřiny se bezhlavě nevrhejte, bude to ráj pro šmejdy, radí expert

Místopředseda E.ON Energie Jan Zápotočný.Video: Zuzana Kubátová

Od začátku července umožňuje zákon v České republice sdílet elektřinu například ze solárních panelů pro jiné zákazníky. Podle manažera E.ON Energie Jana Zápotočného bude náběh systému pozvolný a rozhýbou ho hlavně obchodníci.

Článek

Od 1. srpna by se mělo rozjet Elektroenergetické datové centrum, které umožní sdílení elektřiny z obnovitelných zdrojů. Majitelé solárů či dalších zelených zdrojů budou moci své přebytky nabídnout partnerům, jimž se tato elektřina bude odečítat od celkové spotřeby.

Čeští dodavatelé elektřiny chystají nové produkty, které budou moci zájemci o sdílení elektřiny využít. Podle Jana Zápotočného, místopředsedy představenstva E.ON Energie, je lépe nevrhat se do sdílení bezhlavě a počkat na nabídky obchodníků.

Sdílení solární elektřiny

Přebytky z elektrárny, které se nespotřebují přímo u výrobce, nebo které nepojme jeho baterie, „přetékají“ do distribuční sítě. Novou možnost poskytne od léta 2024 sdílení elektřiny.

Podmínkou sdílení je registrace sdílejících členů komunity u Elektroenergetického datového centra (EDC). Stanou se tak „aktivními zákazníky“.

Odběrnému místu, které je příjemcem sdílení, obchodník neúčtuje za dodanou silovou elektřinu v objemu, v jakém ji výrobce dodal do sítě.

Většina příjemců sdílené elektřiny na celou svou spotřebu dál platí všechny regulované poplatky, spojené s dodávkou. Od poplatků na sdílenou elektřinu jsou osvobozeni účastníci sdílení v bytových domech, kde elektřina z domovní elektrárny nevstupuje do distribuční sítě a spotřebuje se na místě.

Další možností bude sdílení elektřiny v rámci větších energetických společenství, která mohou mít až tisíc členů. Přesné podmínky pro jejich fungování legislativci teprve tvoří.

Pokud se do sdílení zapojíte ve spolupráci s obchodníkem, můžete získat vy i vaši partneři ve sdílení levnější elektřinu. Když budete dodavatele obcházet, budete zvedat jejich náklady, což vám obchodníci promítnou do cen, varuje manažer jednoho z největších prodejců elektřiny u nás.

Od 1. července je u nás uzákoněna možnost sdílení elektřiny mezi odběrnými místy. Fakticky se rozjede o něco později, protože se teprve chystá základní prvek, přes který se sdílení bude vypořádávat – Elektroenergetické datové centrum (EDC). To se má spustit zatím v provizorním režimu od 1. srpna. Jak se na to vy obchodníci chystáte?

Kolegové na tom velmi intenzivně pracují, je to opravdu ve finální fázi. Zda se sdílení rozjede opravdu k 1. 8., nedokážu říct se stoprocentní jistotou. Ale jestli se EDC rozjede k 1. 8., nebo k 1. 9., není úplně zásadní faktor, který to celé ovlivní. Zásadní bude uvědomit si, jak jednoduché bude využívání těchto služeb.

To je ale hlavně právě na obchodnících, ne?

Ano, to říkáte správně. Ani pro nás to není jednoduché, dlouho se nevědělo, jak přesně ten systém bude fungovat, což nám zkracovalo dobu na přípravu. Ale teď musí všichni obchodníci velmi intenzivně pracovat na vytváření příslušných produktů. Protože i když to 1. 8. nebo 1. 9. spustíme, tak pravděpodobně jen v hrubých rysech. Sice bude možné se sdílením začít, ale pravděpodobně to dokáže udělat jenom odborník, který bude schopen celý ten proces projít, zaregistrovat odběrná místa i výrobnu a podobně.

S čím vším tedy obchodníci zájemcům o sdílení pomohou, co od vás máme čekat?

Obchodníci mají na bedrech, aby vytvořili srozumitelné a jednoduché produkty pro zákazníky. Pomůžou jim projít procesem registrace a vlastně jim umožní sdílení využívat. Dokonce si dokážu představit, že obchodníci budou pracovat na produktech, kde – když odběratel projeví zájem o takovou službu – obchodník pro něj sám bude hledat vhodného výrobce a nabídne mu ho. Nebo obráceně, nabídne nějakou skupinu zákazníků tomu výrobci. Spojí vlastně dohromady skupinu, v níž může sdílení probíhat, což účastníkům pomůže ke snížení cen energie.

Podívejte se na první část rozhovoru s Janem Zápotočným

Vnímáte tuto možnost jako nástroj, jak získávat nové klienty? Pokud je třeba v obci solární elektrárna, budete mít šanci spojit jejího majitele se sousedy a nabízet jim jeden produkt – i když dnes třeba mají různé dodavatele…

Nemyslím si, že by sdílení představovalo nějaký významný akviziční potenciál, spíš si myslím, že díky němu poroste důležitost kvalitních a sofistikovaných obchodníků. Pokud budete mít schopného obchodníka, který bude umět tyto služby pro vás dobře naplánovat, tak vám může náklady snížit. Když se systém správně nastaví a energie z nějakého zdroje bude využívána ve správnou chvíli, může to být pozitivní pro všechny tři strany.

Sleva není zadarmo

I při nejlepším nastavení budou účastníci sdílející skupiny muset část své spotřeby třeba v zimě pokrývat nákupem ze sítě. Bude pro ně cena elektřiny v těch speciálních „sdílecích“ produktech vyšší než pro běžné klienty? Budete mít s podporou sdílení vyšší náklady, které budete chtít promítnout do cen?

Nedá se to takhle úplně říct. Pokud byste si založila vlastní skupinu a využívala sdílení nezávisle na svém obchodníkovi, tedy od někoho získávala energii a obchodníka byste „zneužívala“ pouze pro řízení odchylky a pro dodávku zbývající elektřiny, tak ano. Pak bych předpokládal, že obchodník bude nucen vám poměrně dost zdražit dodávanou elektřinu, protože bude muset dál uřídit odchylku toho odběrného místa, ale zároveň dodávat menší množství energie. Čili z původní marže, kterou měl na vaší jednotce, nebude schopen pokrýt své náklady.

Jen vysvětleme – odchylka je rozdíl mezi množstvím odebírané elektřiny, které dopředu očekáváte a které pak skutečně odeberete. Za odchylku obchodníci platí a náklady na ni rostou s tím, jak v jejich portfoliu přibývá odběrných míst, která zároveň elektřinu vyrábí, obvykle z vlastních solárů. A pokud obchodník neví, že jeho klient má vlastní elektrárnu nebo sdílí elektřinu s jiným výrobcem, těžko se mu odchylka predikuje.

Ano. Ale za předpokladu, že budete na sdílení spolupracovat se svým obchodníkem nebo ho minimálně do toho zapojíte, bude obchodník schopen predikovat vývoj a řídit celou dodávku. Což znamená výkup elektřiny od výrobce, převod tohoto objemu k vám a zároveň doprodej zbytku elektřiny, kterou vám partner ve sdílení nevyrobí.

To pak nutně nemusí vést k tomu, že by vaše celková cena byla vyšší. Cena za prodávanou elektřinu asi pravděpodobně o něco vyšší bude, ale v součtu to pro zákazníka bude s vysokou mírou pravděpodobnosti výhodnější.

Hodně bude záležet na tom, jak dobře se dá predikovat spotřeba daného klienta. Což například u domácností sdružených například v různých SVJ v bytových domech se dá predikovat poměrně dobře, protože jejich spotřeba má podobný průběh. Pak nám vlastně stačí predikovat výrobu, což stejně obchodník už dnes dělat musí, protože obvykle z výrobny vykupuje přebytky. Takže to může být zajímavé řešení, pro zákazníky výhodné.

Pozor na energošmejdy

Vidíte u sdílení nějaká další zásadní rizika nebo úskalí pro zákazníky?

Otázka je, do jaké míry uřídíme různé energošmejdy, se kterými jsme se setkávali u podstatně jednodušších produktů a kteří slibovali klientům úplné nesmysly. Teď si představte, při složitosti těchto produktů, když někdo začne klientům slibovat obrovské slevy, ale vlastně už jim neřekne přesně to, co vy jste zmínila.

Může být velice nebezpečné, když zákazníkovi někdo zprostředkuje pouze sdílení, ale už neřekne, že zbytek dodávky elektřiny se mu může značně prodražit, protože obchodník bude nucen rozpočítat náklady a rizika do podstatně menšího objemu dodávané energie.

Čekáte, že možnost sdílení nějak výrazně pohne českým retailovým trhem s elektřinou? Pokud ano, jak rychle?

Jak znám český trh, tak si myslím, že to bude poměrně pozvolné. Oni jsou čeští zákazníci opatrní a já se jim ani nedivím. Bude asi chvilku trvat, než se ze sdílení stanou standardní produkty. Takže bych nečekal, že to nějak významně ovlivní situaci v České republice v řádu měsíců. Na druhou stranu v řádu řekněme pěti let už to ovlivnění může být docela velké a poměrně pozitivní.

Sdílení povede k tomu, aby každý výrobce věděl, že má pro své přebytky odběratele. Takže jestli si dnes například jako investor nejsem jistý, zda investovat do obnovitelného zdroje, toto může být zajímavé řešení. Mohu obnovitelný zdroj postavit s tím, že si zavážu nějakou skupinu odběratelů a postavím ten zdroj pro ně.

Například dnešní domácnosti v Praze většinou nemohou fotovoltaiku využívat, protože nemají vhodné střechy. A najednou budou moci najít investora, který spolu s nimi vloží peníze do nějaké výrobny třeba mimo Prahu, odkud mohou elektřinu sdílet. Takže komplexně bude ten dopad na konci dne pozitivní, jen náběh podle mě bude pozvolný.

Takže radíte, aby se jak výrobci, tak odběratelé nevrhali hned zkraje do sdílení bezhlavě a počkali, jak se bude vyvíjet nabídka obchodníků a speciální produkty?

Minimálně bych každému zákazníkovi doporučil, co říkám už celou řadu let. Vždy když dostanete nějakou nabídku, nevyužijte hned tu první. Oslovte třeba stávajícího dodavatele, zeptejte se, co by vám nabídl on. Podívejte se po trhu, podívejte se, co píše Energetický regulační úřad na svých webových stránkách. A až budete mít ucelený obrázek, ideálně i nějakou informaci od nezávislého zprostředkovatele, teprve potom vstupujte do nějakého řešení.

Zbrklé řešení jenom proto, že je teď dostupné, nemusí být výhodné. A je nebezpečí, že tam mohou být dlouhodobé smluvní závazky.

Foto: Pražská energetika (PRE)

Chytrý elektroměr.

Energetika prochází komplikovanou transformací, způsobenou jednak regulací, jednak nástupem nových technologií výroby, digitalizace, nových možností v řízení soustavy a podobně. Jak dlouho může podle vás celý ten přerod trvat a jak bude na jeho konci energetika vypadat?

Já myslím, že se ten přerod nikdy nezastaví. Teď je vývoj jenom víc turbulentní. Potřeba energie je stále rostoucí, zdroje začínají být trochu omezené a schopnost přenášet energii a udržet systém v provozu je čím dál složitější. Vývoj bude obrovský, neustále budou nové investice, nové objevy. Energetika je velmi zajímavý obor, toto je jeden z důvodů, proč v něm pracuju a mám ho rád.

Jak se má podle vás ke změně energetiky stavět běžný spotřebitel?

Moje doporučení rozhodně je: Mějte partnera, kterému důvěřujete, se kterým jste schopni pravidelně konzultovat vaše témata, nové technologie i různé možnosti podpory a dotací. Je dobré si jednou začas nechat zkontrolovat, že vaše domácnost je nastavená správně. Jestli nejsou možnosti, jak buď snížit spotřebu, nebo energii získat levněji.

Pokud to budete dělat, je pravděpodobné, že pro vás bude mít změna spíš pozitivní než negativní dopady. Jednotka dodané energie bude pravděpodobně v ceně růst, ale díky neustálému vývoji technologií vám bude klesat spotřeba a spousta zákazníků bude schopná vyrovnat ten rozdíl.

Vezměte si, jak už dnes je možné u rodinných domků díky fotovoltaikám, tepelným čerpadlům nebo podlahovému topení snížit spotřebu. Takže i když je jednotka dodané elektrické energie dražší než dřív, výsledná fakturace být vyšší vůbec nemusí. A pokud domácnosti správně využijí dotace, vhodně investují, využijí nových možností, jaké dává třeba sdílení, na konci dne je docela možné, že budou mít celkovou cenu na faktuře stejnou nebo nižší než dnes.

Související témata:
E.ON Energie
Elektroenergetické datové centrum (EDC)

Doporučované