Hlavní obsah

Do Česka míří auto Jamese Bonda. Plán je jich prodat víc než 26 ročně

Agenda SZ Byznys s Karlem Kadlecem. Jeho CarTec začne v Česku koncem září oficiálně prodávat vozy značky Aston Martin.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Legendární vůz Jamese Bonda, ale i nadupaná Formule 1 s Fernandem Alonsem za volantem. Do Česka oficiálně míří vozy značky Aston Martin. Zastoupení má CarTec Group Karla Kadlece.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

680 koní, zrychlení z nuly na 100 za 3,6 sekundy a cena nad pět milionů – podle modelu. V Česku se oficiálně začnou prodávat vozy Aston Martin, které proslavil mimo jiné agent Jeho Veličenstva James Bond.

„Podepsali jsme spolupráci s Aston Martin a staneme se prvním oficiálním dovozcem těchto vozů do České republiky. Jsem na to pyšný, protože vozidla pro mě znamenají motory a Aston Martin nejde elektrifikaci naproti a udržuje si ty své osmi- a dvanáctiválce,“ říká v Agendě SZ Byznys majitel CarTec Group Karel Kadlec.

Objednávky začne skupina brát od konce září letošního roku a hned od začátku si stanovila poměrně ambiciózní cíle. „Určitě chceme překonat loňský rok, kdy bez toho, aniž by v České republice bylo zastoupení, bylo registrováno 25 vozů Aston Martin. Toto číslo musí být vyšší,“ říká Kadlec.

Cena vozu startuje zhruba na polovině toho, co Rolls Royce – tedy na pěti milionech korun. „Díky ikoničnosti té značky si myslím, že má Aston Martin velký potenciál,“ dodává Kadlec.

Aston Martin je britský výrobce luxusních sportovních automobilů, automobilů třídy Gran Turismo a supersportovních automobilů. Sídlí v Gaydonu v hrabství Warwickshire a počátky značky sahají už do roku 1913. Aktuálně se však automobilka potýká s problémy. V prvním čtvrtletí letošního roku zvýšila ztrátu o 90 procent a trápí ji propad prodeje vozů SUV a velké náklady na refinancování dluhu.

Podle Kadlece to však nebude do budoucna problém. „Majetková struktura této společnosti je natolik silná, že to zvládne,“ dodává.

CarTec Group podle něj dostala nabídku zastupovat značku už před šesti lety, ale tehdy jednání nedopadla.

Další plány na rozšíření portfolia a zastupování jiných značek CarTec Group nemá. „Jednali jsme i s jednou čínskou automobilkou, která je nejdále s výrobou elektromobilů. My ale neumíme a nejsme schopni prodávat masové značky. Je to úplně jiná filozofie,“ vysvětluje Kadlec.

Šest miliard obrat

Už teď je CarTec největší dealer BMW v zemi a na českém trhu zastupuje i značku Rolls-Royce, u které byl dokonce v loňském roce vyhlášen dealerem roku.

I když celkové prodeje luxusních aut klesají, skupina CarTec Group loni rostla a dosáhla na obrat téměř šest miliard korun. Zisk firma počítá ve stovkách milionů a jen ve „skladových zásobách“ má uloženou miliardu. „Letos to vypadá, že obrat minimálně splníme a zisk bude možná o něco menší kvůli nárůstu mezd a dalších věcí,“ dodává Kadlec.

Trh luxusních vozů letos ovlivnily změny v DPH, nově si není možné uplatnit odpis a odpočet DPH v plné výši u vozů nad dva miliony.

Další prodejci luxusních vozů v ČR

Advantage Cars

Rolls-Royce, Tesla, Bentley či Ferrari

G-car

V nabídce vozy Land Rover, Jaguar, BMW či Audi

Bond Cars

Vozy značky Mercedes, BMW, Ferrari či Lamborghini

„Kdo si chce takový vůz koupit, tak si ho koupí, ale daleko patrnější je tato změna u vozidel, která jsou dražší. U vozu za dva a půl milionu neodepíšete 500 tisíc za pět let a DPH si neodečtete z půl milionu, což není takový zásah. U značky Rolls-Royce, kde cena začíná na deseti milionech, je to už ale znát,“ vysvětluje Kadlec. I tak se legendárních RR loni podle oficiálních čísel v Česku registrovalo 43 kusů.

Nejdražším vozem, který CarTec Group dosud prodal, byl Rolls-Royce Phantom, kde cenovka přesáhla 600 tisíc eur bez DPH. Zatímco na některé modely se čeká půl roku, na jiné se to může protáhnout až na dva roky. To je příklad vozu Rolls-Royce Cullinan.

Shrnutí Článku si můžete poslechnout v audio verzi. Celý rozhovor si můžete poslechnout v audio přehrávači nad článkem.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované