Hlavní obsah

Budeme svědky mnoha pádů. Šéf solární firmy popisuje situaci na trhu

Agenda SZ Byznys s Jaroslavem Šuvarským, zakladatelem a jednatelem S-Power. Podle něj solární byznys zažil loni boom, ale letos čeká mnoho firem drsný pád.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Boom v minulých letech přilákal na solární trh přes 800 nových firem, pro které nebude práce. Zákazník sice těží z nízkých cen, hrozí však vlna krachů.

Článek

Solární byznys za sebou má turbulentní období. V loňském roce se u nás podle dat Solární asociace postavilo skoro 83 tisíc nových fotovoltaik. Firmy instalující fotovoltaiku na střechy domů tak hlásí rekordní čísla.

„Máme auditované výsledky a mohu říct, že rok 2023 byl pro nás extrémně úspěšný. V řeči čísel jsme udělali 1,2 miliardy tržeb a v zisku jsme někde kolem 50 milionů,“ říká v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys Jaroslav Šuvarský. Ten založil a je jednatelem společnosti S-Power Energies, jednoho z největších dodavatelů, jehož tržby vyrostly dvojnásobně.

Jedním dechem však dodává, že letos se už rekordní čísla opakovat nebudou. Naopak celý trh čeká výrazná konsolidace a propad.

Stovky nových hráčů a ochlazená poptávka

„Letošní rok je pro trh fotovoltaiky velice tvrdý, konkrétně v oblasti rodinných domů. Velký boom a velká poptávka samozřejmě přilákaly hodně firem. Objevilo se tam zhruba 800 nových hráčů. A ta poptávka vychladla,“ říká Šuvarský.

Na stejném trhu s menším zájmem se nyní pohybuje několikanásobně více hráčů a logicky tak velké množství z nich situaci nepřežije. Jen za první měsíce letošního roku se podle dat Solární asociace připojilo 24 tisíc elektráren. „Můj střízlivý odhad je, že to číslo za celý rok bude okolo 50 až 60 tisíc. Je tam vidět pokles oproti loňsku,“ dodává Šuvarský.

Pro firmy, které jsou na trhu nově a nemají jiné zaměření, bude podle něj tento rok likvidační. „To se nedá vydržet. Potřebujete nějakou finanční stabilitu, potřebujete, aby vás někdo znal. Pro firmy, které začínaly v boomu, bude tento rok velmi těžký a já bych očekával, že do konce roku jich výrazně víc skončí. Není možné udržitelně podnikat v odvětvích, kde máte takovýto přetlak. Budeme svědky mnoha pádů,“ dodává.

Malina číslo 2

Bude se tak podle něj opakovat osud firem jako Malina či LG Energy. „To jsou větší hráči, ale pak je tady spousta menších, kteří už padli. Osobně vím o pěti,“ říká Šuvarský.

Pro zákazníky však současná situace přináší velkou cenovou výhodu. Podle Šuvarského se právě díky obrovské konkurenci ceny dostaly na minimum a firmy se předhánějí ve výhodách, které klientům nabídnou.

Na druhou stranu je klíčové vybrat si dobře, protože existují určitá rizika, že některé firmy mohou skončit.

Ceny na minimu

Cena solárních panelů a instalací tak v dalších měsících a letech podle Šuvarského už příliš dolů nepůjde. „Teď jsme podle mého na lokálním minimu. Jednak šla technologie dolů, jednak se to tím tlakem konkurence dostalo co nejvíc dolů. Myslím si, že levnější už to moc nebude,“ dodává.

I tak si však myslí, že je stále prostor i pro fotovoltaiku na střechách rodinných domů. „Když to řeknu v globálu, oproti zahraničí jsme v obnovitelných zdrojích relativně hodně pozadu. Myslím si, že trh konstantně poroste dlouhodobě o nějakých třeba 12, 14 nebo 17 procent ročně s nějakými výkyvy,“ říká Šuvarský.

Za kolik vykupují obchodníci přetoky ze solárních elektráren?

ObchodníkCenaPoplatek za výkup
E.ON2000 Kč za MWh0 Kč
ČEZSpot500 Kč za MWh
EnerSpotSpot300 Kč za MWh
SolidSunSpot25 % z ceny za MWh
TEDOM energie1000 Kč za MWh0 Kč
bezDodavateleSpot450 Kč
MND1400 Kč za MWh60 Kč za měsíc

S-Power se proto teď kromě rodinných domů zaměřuje na bytové domy a municipality, kde naopak trh roste. „Tento rok ale nebude tak úspěšný jako ten loňský. Teď se nám to posune trochu dolů, ale není to nic, co by nás znervózňovalo,“ dodává.

„Ta reakce na to, že poklesl trh v rodinných domech, u nás znamenala to, že jednak jsme přesunuli kvalitní zaměstnance z rodinných domků směrem k municipalitám a firmám, tam ten nárůst je obrovský. Teď jsme podepsali memorandum a spolupráci se Sdružením místních samospráv, což je 2400 obcí,“ dodává Šuvarský.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované