Hlavní obsah

Mistrovství pomůže do NHL jedinému hráči, odhaduje agent hokejistů

Agenda SZ Byznys s Robertem Spálenkou, který je agentem nejen hokejových hvězd.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Mistrovství světa může velmi pomoci v zájmu o hokej, říká v Agendě SZ Byznys hokejový agent Robert Spálenka.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Zastupuje mistra světa Ondřeje Paláta, pomáhá hvězdnému Tomáši Hertlovi, stál za brankářem Pavlem Francouzem. Teď pro Agendu SZ Byznys agent sportovních hvězd Robert Spálenka ze Sport Invest zhodnotil český hokejový úspěch.

„Myslím si, že toto mistrovství světa může velice pomoci v zájmu o hokej. Přivede nové mladé kluky, kteří budou chtít hrát jako Červenka, Palát, Pastrňák. Šampionát pomohl ve zviditelnění hokeje. Dnes bych věřil, že hokej v Česku – po zájmu o mistrovství světa a sledovanosti play-off extraligy – už předbíhá fotbal,“ říká Spálenka.

Milionové kontrakty v NHL

Pomůže zlatá medaile hokejistům i k novým milionovým smlouvám? „Především bych chtěl říct, že to byl velmi zkušený tým. Starší hráči, kteří ve většině případů prošli zahraničím a mají za sebou spoustu zkušeností. Většina hráčů už smlouvy má nebo si svým působením v klubech už o nové smlouvy řekli. Pokud se ptáte, zda šampionát pomohl někomu k tomu, že se posune do NHL, a nikdy předtím v NHL nebyl, myslím si, že jediný hráč, kterého se to může týkat, může být třinecký Voženílek,“ říká Spálenka.

Naráží tak na fakt, že i když v mistrovském týmu bylo 11 hráčů z české extraligy, často šlo o navrátilce ze zahraničních soutěží.

Pokud by se Daniel Voženílek nebo někdo jiný skutečně stal nedraftovaným hráčem a sáhl po něm po šampionátu některý z klubů NHL, pravidla odměňování jsou striktně daná.

V případě, že jde o hráče do 26 let, vážou se na něj pravidla pro klasické nováčkovské kontrakty – dvoucestná smlouva (s jinou výší platu pro NHL a jinou pro působení na farmě) a platové stropy. Pro NHL je maximem 950 tisíc dolarů za rok, v rámci farmy je to pak zhruba 85 tisíc dolarů za rok. Plus tito hráči dostávají podpisový bonus, jehož maximem je deset procent z ročního platu daného hráče v NHL.

Pokud jde o hráče staršího, je to takzvaný free agent a může podepsat s kýmkoliv cokoliv. Teoreticky tedy jednocestnou smlouvu s kterýmkoliv týmem v jakékoliv výši. Nicméně v praxi podepisují tito hráči smlouvy blížící se minimálnímu kontraktu v NHL ve výši 775 tisíc dolarů.

Devadesát milionů za osm let

Jen pro srovnání, David Pastrňák, v současnosti nejlepší český hokejista, podepsal s Bostonem osmiletou smlouvu na 90 milionů dolarů, v průměru tedy 11,25 milionu na rok. Nejlépe vydělávajícím hráčem NHL v sezoně 2023/24 je pak hvězda Colorada Avalanche Nathan MacKinnon s platem 12,6 milionu dolarů ročně.

O smlouvy a kontrakty hokejistů se starají agenti. Robert Spálenka stál například za tou pro Tomáše Hertla se San Jose Sharks, která českému hokejistovi zaručí průměrně osm milionů dolarů ročně po dobu osmi let.

Svého agenta má každý talent už třeba ve věku 14 let. Například Sport Invest má tým skautů, kteří jezdí po žákovských a dorosteneckých ligách a vybírají hráče podle určitého charakteru a představ. Agent je však placený až v momentě, kdy hráč začne vydělávat.

„Dokud hráč nevydělává peníze, tak nám samozřejmě nic neplatí. To riziko, že rozvíjíme hráče, který nám nic nezaplatí, na naší straně je. Ve chvíli, kdy hráč začne vydělávat peníze od určité výše, tak jsou nastavena procenta, provize,“ vysvětluje Spálenka.

Není tu video? Tak já nehraju

Hráč má však spolu s agentem i veškerý servis. „Když nabíráme mladé hráče, necháváme je testovat velmi specifickými medicínskými a fyzickými testy, abychom viděli, kde jsou u toho hráče nedostatky a kde musí přidat. Máme mentální kouče, kteří pomáhají v nastavení hráčů, specialistu na nutricii a výživu. Snažíme se těm hráčům pomáhat, vždy záleží na tom, co který hráč potřebuje,“ říká Spálenka.

A někdy jsou potřeby hráčů trochu překvapivé. „Měli jsme případ, kdy jsme vyjednali hodně lukrativní smlouvu hráči v KHL. On chtěl ale rozvázat smlouvu kvůli tomu, že v apartmánu, kde bydlel, není video. A že nebude hrát, dokud mu ho klub nekoupí. Tak jsem mu ho koupil já,“ dodává Spálenka.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Doporučované