Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Z budovy plné squatterů bude sídlo vesmírné agentury. Práce se rozběhly

Foto: Radim Bača, Seznam Zprávy

Centrum Palmovka chátrá od roku 2016.

Pražský magistrát opraví za 2,6 miliardy zchátralou budovu na pražské Palmovce. V budoucnu by v ní měla sídlit Evropská agentura pro kosmický program, v současnosti ji obývají squatteři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po letech se začátkem týdne znovu rozběhly práce v Centru Palmovka, které stojí v části pražské Libně. Stavba, která měla sloužit jako radnice Prahy 8, kanceláře a obchody a kterou navrhl renomovaný architekt Josef Pleskot, už přes osm let chátrá.

Stavbu, která začala rozsáhlou likvidací náletových dřevin, pro magistrát provádí společnost Porr, která zakázku vyhrála ve výběrovém řízení s cenou 2,62 miliardy korun a kromě stavebních prací dodá také architektonické návrhy.

Hotovo by mělo být za dva roky, protože budova je víc než zanedbaná – kromě rozbitých oken a posprejované fasády se na její kondici podepsalo i časté noční squatování, jemuž při obřím rozsahu budovy nezabrání ani několik nočních hlídačů.

„Cesta v zimě večer kolem místa je velmi nepříjemná, několikrát se mi stalo, že na mě u plotu, který stavbu odděluje, někdo pořvával neslušné návrhy,“ popisuje Pražanka Anna, která si nepřála uvést celé jméno.

Palmovka měla sloužit od roku 2016

Centrum Palmovka mělo sloužit především pro potřeby městské části. Ta si kvůli jeho stavbě založila společnost Centrum Palmovka. Jenže krátce po zahájení stavby se investor rozhádal se zhotovitelem Metrostav Alfa. Soudy se táhly až do roku 2021 a nakonec se do hry vložil i Magistrát hlavního města Prahy, který budovu získal a hledal pro ni nové využití.

„Původní projekt městská část nezvládla a během výstavby ztroskotal. Budovu jsme proto převzali a začali pro ni s kolegou Pavlem Vyhnánkem hledat adekvátní využití. Dohodli jsme se státem a vesmírnou agenturou, která potřebovala nové větší prostory pro své sídlo,“ sdělil na svém profilu na sociální síti X Petr Hlaváček, náměstek pro územní a strategický rozvoj (STAN).

EUSPA, neboli Agentura EU pro kosmický program, nyní sídlí v pražských Holešovicích a nové prostory hledá už více než dva roky.

„S novým sídlem budovy se Praha stane prestižním mezinárodním vědeckým centrem evropských kosmických programů s nezanedbatelným ekonomickým významem pro českou ekonomiku. Celkový budoucí přínos pro HDP České republiky do roku 2027 je odhadován na devět miliard korun s každoročním přínosem 600 milionů korun,“ řekl loni na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) o nové centrále EUSPA, do které by se mohla stěhovat v roce 2026.

Za své působení v Praze se agentura postarala o několik úspěšných projektů. Jedním z nejvýraznějších je navigační systém Galileo – evropská alternativa k americkému systému GPS. Z vesmíru mimo jiné monitoruje aktuální stav městské hromadné dopravy.

Právě kvůli složitým projektům má EUSPA na budovu hned několik konkrétních požadavků, které stavba s krycím jménem „Nová Palmovka“ splňuje. Tím nejzásadnějším je ovšem kapacita. Stávající budova v ulici Jankovského má prostor pro 350 zaměstnanců, ten by chtěli do roku 2026 téměř zdvojnásobit.

Doporučované