Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

V pozadí byznysu s nemovitostními podíly stojí slovenský solární magnát

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Byznys s podíly na nemovitostech společnosti MI Estate financuje firma napojená na slovenského solárního podnikatele Jána Katrušíka. Společnost jeho obchodního partnera nadále drží v MI Estate většinový podíl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maxim Ponomarenko se za dva roky stačil změnit z osoby v osobní insolvenci na podnikatele, který na sociálních sítích okázale ukazuje svůj luxusní životní styl, nazývá se „králem“ nemovitostních podílů a „miliardářem“.

Redakce SZ Byznys se proto pokusila zmapovat, kdo Ponomarenkovi a jeho firmě MI Estate finančně pomohl stát se nepřehlédnutelným hráčem v dravém byznysu s podíly na domech, bytech a pozemcích.

Už první pohled do obchodního rejstříku ukazuje, že zájem na fungování MI Estate má více lidí než jen Ponomarenko. Těsný většinový podíl drží v MI Estate firma Money Invest CZ. Do loňského podzimu ji ovládal přes další firmy slovenský podnikatel Ján Katrušík.

Součet Katrušíkových půjček do MI Estate činil na konci roku 2022 dohromady 437 milionů korun. Hodnotu úvěru srazil Katrušík ve stejném roce dobrovolným peněžitým příplatkem mimo základní kapitál ve výši 200 milionů korun, vyplývá z poslední zveřejněné výroční zprávy MI Estate.

Bylo to právě na začátku roku 2022, kdy Maxim Ponomarenko, v té době ještě v osobní insolvenci, poslal náhle na účet majetkové podstaty 2,4 miliony korun. Insolvenční správce z této sumy poplatil Ponomarenkovy dluhy a ten se mohl oficiálně vrhnout do byznysu s MI Estate. Na otázku, odkud těch 2,4 milionu korun pocházelo, Ponomarenko neodpověděl.

Kdo je Maxim Ponomarenko

  • Narodil se na Ukrajině v Kyjevě, od dětství ale vyrůstal v Česku ve Vysokém Mýtě. Má české občanství.
  • V nemovitostech začal podnikat kolem roku 2007, a to hlavně ve východních Čechách.
  • Ve stejné době páchal trestnou činnost související mimo jiné s realitním byznysem. Za podvody s nemovitostmi, vydírání a nedovolené ozbrojování si odseděl ve vězení více než pět let, upozornily Hospodářské noviny. V současnosti už má Ponomarenko opět čistý trestní rejstřík.
  • „Nyní je proti mé osobě a obchodním společnostem s mojí účastí vedena kampaň, která se zakládá na trestním řízení vedeném v letech minulých. Skutky, za které jsem byl odsouzen, ale nijak nesouvisí s podnikáním mým a zmíněných společností v současnosti. V nynější době jsem osobou bezúhonnou a jako na takovou by se na mne mělo pohlížet,“ sdělil SZ Byznys Ponomarenko.
  • Ještě za mřížemi se v roce 2013 dostal do osobního bankrotu. Insolvenční řízení skončilo v roce 2021, kdy už Ponomarenko opět působil v realitách.
  • V roce 2021 začalo druhé insolvenční řízení s Ponomarenkem, a to na jeho žádost.
  • V roce 2018 nastoupil Ponomarenko do realitní firmy Prexima nemovitosti, kterou tehdy podle obchodního rejstříku ovládala jeho bývalá žena. Oficiálně tehdy Ponomarenko pobíral mzdu 12 200 korun. Od roku 2019 byl ještě prokuristou firmy 1. lanškrounská realitní. Za to pobíral odměnu deset tisíc korun ročně.
  • Druhé insolvenční řízení s Ponomarenkem skončilo v roce 2022, když Ponomarenko poslal na účet majetkové podstaty 2,4 milionu korun a dluhy splatil. Odkud peníze pocházely, není jasné.
  • Po úniku z insolvence se Ponomarenko stal spolumajitelem firmy MI Estate, kde již předtím působil.
  • Kromě obchodů s realitními podíly nyní Maxim Ponomarenko se svým obchodním partnerem Jurajem Sutorisem nabízejí lidem za jeden milion korun kurzy, na kterých jim slibují předat znalosti ohledně byznysu s podíly vedoucímu k rychlému zbohatnutí. Účastníkům kurzů prodává Ponomarenko podíly, které získala jeho firma MI Estate.
  • Společnost MI Estate byla s darem 200 tisíc korun největším firemním dárcem předvolební kampaně Motoristů, v níž uspěl Filip Turek.

Katrušík držel podíl v MI Estate přes společnost Money Invest CZ. Podle výroční zprávy poskytla tato firma v minulosti financování také společnosti Curtain Bohemia. Jejím jednatelem je podnikatel Vlastislav Římský. Ten je v současnosti ve vězení kvůli nelegální výrobě cigaret a daňovým únikům.

Katrušík byl ve slovenských médiích zmiňován před pěti lety v souvislosti se svými solárními firmami, ve kterých původně působil italský mafián Antonino Vadala žijící na Slovensku. Nyní si v Itálii odpykává devítiletý trest za pašování drog. Faktem je, že mezi Vadalou a Katrušíkem patřily tyto společnosti ještě dalším osobám.

Rychloobrátkový byznys s nemovitostními podíly neboli flipování

  • Předmětem tohoto typu obchodů jsou podíly na domech, bytech či pozemcích. Často se pro tento byznys používá také termín flipování.
  • Podle advokátů není obecně na těchto transakcích nic špatného, naopak mohou realitnímu trhu prospívat. Problém nastává, když někdo tímto obchodováním cílí na staré nebo nezkušené vlastníky, kupuje od nich nemovitost hluboce pod cenou a pak je prodává s obrovským ziskem. Podle advokáta Petra Němce pak již lze hovořit o neúměrném zkrácení, či dokonce o lichvě.
  • Na skupování nemovitostních podílů se zaměřují firmy, jejichž cílem je podíl levně koupit a pak rychle co nejdráž prodat.
  • Zvýšení ceny podílu dosahují například tlakem na ostatní spoluvlastníky s cílem buď je donutit k odkupu podílu spekulanta za vyšší cenu, nebo naopak k prodeji celé nemovitosti spekulantovi. Často se také soudí o vydání bezdůvodného obohacení za to, že svůj díl nemovitosti nemohou užívat.

„Osobu Antonina Vadaly neznám, nikdy jsem se s ním nepotkal a jeho jméno jsem poprvé slyšel až v televizních zprávách,“ citovalo Katrušíka v roce 2019 Investigativní centrum Jána Kuciaka.

Loni v říjnu byl v obchodním rejstříku jako jediný společník Money Invest CZ zapsaný podnikatel Josef Ondrišek z Lanškrouna. Tedy ze stejného východočeského regionu, odkud pochází i Ponomarenko.

Z dokumentů publikovaných na Slovensku v registru partnerů veřejného sektoru vyplývá, že Katrušík a Ondrišek spoluvlastní u východních sousedů některé fotovoltaické elektrárny.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma vztahů okolo společnosti MI Estate.

Redakce SZ Byznys proto oslovila Katrušíka s několika otázkami včetně té, zda má nadále nějaký zájem na fungování MI Estate.

„Na položené otázky nemohu odpovědět, protože nejsou veřejného charakteru,“ reagoval bez dalšího komentáře Katrušík.

Na otázky ohledně svých investorů nereagoval ani Ponomarenko. Josefa Ondriška se nepodařilo kontaktovat, k zastižení nebyl ani na své adrese.

Doporučované