Hlavní obsah

Bydlení v Česku bude drahé jako ve Vídni, říká developer a v Brně chce mrakodrap

Tomáš Vavřík je zakladatel a majitel Domoplanu.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

„Developeři jsou v situaci, kdy se vůbec modlí, aby dokázali nemovitost zkolaudovat, natož získat povolení. Myslím si, že tu bude mnoho soudních dopadů,“ říká majitel developerské společnosti Domoplan Tomáš Vavřík.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Developerská a investiční společnost Domoplan vznikla v Brně, ale za 14 let své existence dávno překročila hranice nejenom regionu, ale i země.

Staví v Chorvatsku, Srbsku a připravuje se na vstup do Rumunska. „V této chvíli začínáme stavět zhruba 100 bytů v Záhřebu, v Srbsku pak stavíme byty přímo v Bělehradě,“ popisuje zakladatel společnosti Tomáš Vavřík s tím, že obě země mají velký developerský potenciál i pro dalších deset let. „Samotná výstavba a povolovací procesy jsou tam mnohem rychlejší. U nás jsme nejrychlejší projekty schvalovali šest let, někde jsme ale dělali stavební povolení i 11 let. V Chorvatsku vyřídíte povolení během roku a můžete stavět,“ říká Vavřík s tím, že právě i toto se výrazně promítá do koncové ceny.

2700 nových bytů pro Brno

I tak má ale skupina největší plány a největší portfolio stále na Moravě, kde teď připravuje miliardové investice. „V Brně máme teď ve výstavbě zhruba 700 bytů a v přípravě další dva tisíce,“ říká Vavřík v pořadu Agenda. Největším projektem je multifunkční čtvrť BRIXX s osmi stovkami bytů v těsné blízkosti kampusu Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno. Tam už má společnost vydané územní rozhodnutí.

„Teď pracujeme na tom, abychom správně vydefinovali, jaké obchody tam budou, protože do stávajícího území vlastně zasazujeme zcela novou čtvrť. Je to jeden z největších projektů v Brně vůbec. Aspirujeme i na to, že to bude vůbec nejvyšší rezidenční nemovitost v České republice.“

Brněnský mrakodrap

V Brně by tedy mohl vyrůst mrakodrap, který překoná 90 metrů výšky – tedy zhruba 35 pater. „Budeme se o to snažit. Myslíme si, že to tam patří,“ dodává Vavřík. Výstavba začne v prvním až druhém kvartálu roku 2025. Celý projekt má několik etap – první by měla být hotová do dvou let od zahájení stavby, na ni budou navazovat další dvě etapy. „Řekněme do šesti let by mělo být komplet hotovo.“

Celkové náklady přesahují 4 miliardy korun. „Projekt je v majetku dvou fondů kvalifikovaných investorů, je tedy financován vlastníky těchto fondů, kteří tam dávají equitu pro zahájení stavby. Asi 40 procent celkových nákladů. Následně to bude dofinancovávat konsorcium bank. Už to máme předjednané,“ dodává Vavřík.

Developeři se teď modlí. Pak se budou soudit

V Česku teď podle Vavříka trh s nemovitostmi výrazně ožívá. Jen ve zmiňovaném Brně se v druhém kvartálu prodalo nejvíc bytů za poslední tři roky. „Bezprecedentní byla hlavně ta rychlost, jakou to nastoupalo. Určitě ale ještě nejsme na maximu, myslím si, že tam minimálně 40 procent růstu ještě bude. Stále je určitá skupina lidí, kteří si myslí, že sazby hypoték půjdou níž, a kteří teď pomalu zjišťují, že tomu tak není. Bude to nabíhat postupně,“ říká Vavřík s tím, že největší problém je nyní ale stavební řízení a digitalizace a jeho osud po odchodu ministra Ivana Bartoše.

„Podle mě se vrátíme zpět do původních forem. Pravdou ale je, že v tuto chvíli je úřad naprosto paralyzovaný. Developeři jsou v situaci, kdy se vůbec modlí, aby dokázali nemovitost zkolaudovat, natož získat povolení. V situaci, kdy v nových předpisech vstupují do vydávání různých dokumentů potřebných ke kolaudaci úplně nové úřady, úředníci si nevědí rady a vy máte jasný termín v bance…,“ popisuje aktuální situaci na trhu.

„Myslím si, že tu bude mnohou soudních dopadů ze strany developerů,“ dodává Vavřík, podle kterého je nutné celý proces zastavit a předělat, což představuje minimálně 12–24 měsíců a další obří náklady.

Vídeňské ceny – čtvrt milionu za metr

I to bude ceny bytů navyšovat. Vavřík ale připomíná, že ceny v Česku mohou být i vyšší. „Myslím, že dnes už je všem jasné, že ceny opravdu dolů nepůjdou. Máme ve skupině i stavební firmu, takže vidíme přímo do těch střev nákladů, a opravdu vstupní náklady dolů nešly,“ říká Vavřík s tím, že i samotné Brno už dnes překračuje cenou hranici 200 tisíc korun za metr čtverečný.

„Samozřejmě je to závislé na lokalitě, na projektu, ale dnes se nikdo nepozastaví nad tím, že v Brně stojí byt 160 tisíc za metr, což by ještě před třemi lety bylo naprosto nemyslitelné.“ Vavřík také očekává, že standardem se i v Česku stane takzvaná vídeňská cena.

„Tam je dneska 10 tisíc eur za metr základní cena a podle lokality se pak můžeme dostat na 15 až 20 tisíc. Opravdu ta cena 10 tisíc eur bude standard i u nás. Ona je standard skoro v celé Evropě – třeba i v Chorvatsku,“ říká Vavřík. Ceny v Česku tak podle něj nejsou extrémně drahé, jak se často říká, problémem je ale kupní síla a velikost tuzemské mzdy – tedy délka splatnosti.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované