Hlavní obsah

Stavební řízení bude fungovat i papírově. Digitalizace by mohla začít od nuly

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Stát bude chtít u stavebního řízení povolit minimálně na jeden rok fungování jak digitálního, tak i papírového systému. Během té doby odstraní chyby, které digitální systém od počátku má. Variantou je začít s digitalizací od nuly.

Článek

Minimálně dvanáct měsíců by mělo být možné povolovat stavby i podle původních pravidel, kterými se řídili stavebníci a úředníci před nabytím účinnosti nového stavebního zákona. Po jednání s odborníky to uvedli zástupci vlády, kteří převzali zodpovědnost za digitalizaci stavebního řízení po odchodu dosavadního ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti).

„Dneska bylo jednoznačně konstatováno, že to přechodné řešení nebude trvat méně než 12 měsíců, což je nezbytná doba k tomu, abychom našli model ať už rekonstrukce těch stávajících systémů, a nebo zpracování systémů zcela nových,“ řekl kandidát na ministra pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN).

Podle místopředsedy Svazu měst a obcí ČR Pavla Drahovzala by během přechodného období mohly počty žádostí na stavební úřady růst. „Ve chvíli, kdy bude vyjasněn legislativní rámec a stavebníci zjistí, že je funkční, je pravděpodobné, že počet žádostí na stavebních úřadech naroste. Každý bude chtít využít příležitosti, že systém funguje, než začne nové období digitálního řízení,“ uvedl.

Kromě debaty kolem délky přechodného období se podle slov ministra dopravy Martina Kupky (ODS) zástupci oborových svazů vyjadřovali také k celkovému znění návrhu legislativní změny a doplňovali další potřebné úpravy podle svých zkušeností z praxe.

„Z debaty vyšlo, že ještě posílíme právní jistotu v některých částech návrhu. Bude tam více přímočarých konstatování,“ uvedl Kupka.

Podle generálního sekretáře Asociace developerů Zdeňka Soudného má jít například o otázku změnových zákonů, které souvisí s novelou stavebního zákona.

Zároveň ale dodal, že v rámci debaty mezi zástupci oboru panuje nad návrhem všeobecná shoda.

„Ladíme už opravdu pouze menší detaily, které znění legislativního návrhu nijak významně nemění,“ uvedl Zdeněk Soudný.

O finální znění návrhu bude rozhodovat vláda 16. října. Na stejném místě by se podle slov ministra dopravy Martina Kupky mělo také rozhodnout o tom, zda pokračovat ve vývoji digitalizace stavebního řízení, nebo začít od začátku včetně zadání nové soutěže na jejího dodavatele.

„Musíme vyhodnotit vážná rizika, na která upozorňuje už svými předchozími rozhodnutími Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Víme také o tom, že došlo k porušení zákona o informačních systémech veřejné správy, přinejmenším tím, že zkušební provoz ani ostrý provoz těch současných systémů Digitální a informační agentura neschvalovala,“ dodal Kupka.

Doporučované