Hlavní obsah

Řešení bytové krize má pomoct nový stavební zákon. Není ale vůbec hotový

Záznam přenosu summitu architektury a rozvoje.Video: Sdružení pro architekturu a rozvoj

 

Reklama

aktualizováno •

Nedostatek bytů a jejich cena, dopady nového stavebního zákona nebo změna DPH u nových bytů. Odborníci debatovali o budoucnosti stavebního rozvoje v Česku.

Článek

Ve stavebnictví nadále panuje nejistota z důvodu výrazného růstu cen stavebních materiálů, nedostatku pracovníků a v poslední době raketově rostoucím cenám energií. Tyto okolnosti pak dále umocňují velmi drahé úvěry, které zásadně komplikují financování nemovitostí i využívání hypoték. Základní úroková sazba ČNB se během jednoho roku zvýšila z 0,25 procenta na současných 7 procent.

To jsou podle vyjádření Dušana Kunovského, šéfa rezidenčního stavitele Central Group důvody, proč ceny staveb nadále rostou. Často se také prodlužuje termín jejich realizace. Řada staveb veřejných i soukromých se nyní pozastavuje nebo odkládá.

Summit stavebního rozvoje

Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR) pořádalo konferenci zaměřenou na stavební rozvoj v Česku.

SZ Byznys vysílaly hlavní část online summitu v přímém přenosu (videozáznam se nachází nahoře nad textem).

Debaty na téma stavebního rozvoje Česka se zúčastnili kromě kandidátů na primátora Prahy také zástupci profesních sdružení, jako například Ondřej Boháč (Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy), Pavel Kliment (Sdružení pro architekturu a rozvoj, Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a KPMG), Dušan Kunovský (Sdružení pro architekturu a rozvoj a Central Group) nebo Jiří Nouza (Svaz podnikatelů ve stavebnictví).

Jedním z možných řešení by podle slov Kunovského bylo zapracování dalších změn do novely stavebního zákona.

„Řešení bytové krize by pomohlo převedení povolování větších bytových staveb (například nad 100 bytů nebo nad 10 tisíc metrů čtvereční hrubé podlažní plochy) pod Specializovaný stavební úřad,“ uvedl šéf Central Group.

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) ale nový stavební zákon čeká mnoho příprav a finální podoba zákona prakticky neexistuje. Jednání na toto téma totiž stále probíhají.

„Dostupnost bydlení je zásadní problém Česka a nový stavební zákon je jedním z pilířů pro řešení současné bytové krize. Sám o sobě však problém nevyřeší,“ uvedl Bartoš během debaty na Summitu stavebního rozvoje.

Jak podpořit stavební rozvoj a řešit problémy metropole

1) Strategie rozvoje Prahy a Metropolitní plán

Podle Sdružení pro architekturu a rozvoj je Prahu nutné plánovat jako metropoli pro minimálně 2 miliony lidí. Aktuálně v hlavním městě reálně žije kolem 1,6 milionu obyvatel a jejich počet stále narůstá. Tomu by měl odpovídat také dlouhodobý Strategický plán s výhledem minimálně do rok u 2050 a nový prorozvojový územní plán.

2) Nový stavební zákon

Nejen pro hlavní město, ale pro celou Českou republiku je klíčový také stavební zákon. Výraznou pomocí by mohlo být posílení pravomocí v územním plánování a městské stavební předpisy.

3) Financování nové výstavby a nutnost změny daní

Řešením SAR by mohlo být snížení DPH u bytů z 15 na 10 procent, kdy zbývajících pět procent by získávaly přímo města a obce, kde se staví.

4) Řešení bytové krize a nedostatku škol

Řešením bytové krize je nutná masivní bytová výstavba. K tomu je potřeba urychlit a zjednodušit povolování a vyčlenit dostatek ploch pro novou výstavbu.

5) Řešení problémů dopravy

Veřejné dotace by měly být zaměřeny na rozšiřování veřejné dopravy jako preferované alternativy k individuální automobilové dopravě.

6) Spolupráce Prahy, státu a soukromého sektoru

Pro Prahu je vhodné rozpracovat modely spolupráce se soukromých sektorem (PPP projekty).

7) Klimatický plán

Plán byl schválen za jiných ekonomických a energetických podmínek. Měl by být s ohledem na aktuální situaci a problémy revidován.

8) Rozvoj brownfieldů

Prioritou by měla být nová výstavba na brownfieldech. SAR navrhuje, aby stát finančně podporoval dekontaminaci a revitalizaci těchto území.

Zdroj: SAR

Reklama

Doporučované