Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nájezdníci bez skrupulí. Kdo jsou podnikatelé mířící na podíly v realitách

Foto: Snímek obrazovky z kanálu Maxima Ponomarenka na YouTube

Realitní podnikatel Maxim Ponomarenko ve svém novém propagačním videu.

Kolem byznysu s realitními podíly se pohybují lidé s rozličnou minulostí. Je mezi nimi člověk odsouzený za realitní podvody, další za útisk nájemníků i zástupce firmy, kde policie zahájila stíhání kvůli investičnímu podvodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Muž s baseballovou pálkou na rameni vchází do staršího domu. Vykopne dveře a začne s gustem demolovat omšelé vybavení. Střih, stejný muž stojí před luxusními vozy a naznačuje rukou střelbu z pistole.

To vše jsou scény z nového propagačního videa, v němž hraje hlavní roli podnikatel Maxim Ponomarenko, šéf realitní společnosti MI Estate, která v Česku vede trh s tvrdým byznysem okolo podílů na nemovitostech.

Není to zdaleka jediné video, ve kterém se Ponomarenko ukazuje jako drsňák. Na jednom z postů na sociálních sítích otevírá kufr svého vozu, naznačuje, jak se k někomu v kufru přibližuje s lepící páskou a pak následují jeho rychlé údery pěstí směrem do kufru. To doprovázejí zvuky, jako když pěst dopadá na něčí obličej.

To vše jsou samozřejmě jen inscenovaná videa určená ke sbírání lajků na sociálních sítích. Faktem ale je, že Maxim Ponomarenko strávil na začátku minulého desetiletí více než pět let ve vězení za podvody s nemovitostmi, vydírání a nedovolené ozbrojování. Policie tehdy u Ponomarenka našla útočnou pušku a 600 nábojů, upozornily Hospodářské noviny. V současnosti má Ponomarenko opět čistý trestní rejstřík.

„Nyní je proti mé osobě a obchodním společnostem s mojí účastí vedena kampaň, která se zakládá na trestním řízení vedeném v letech minulých. Skutky, za které jsem byl odsouzen, ale nijak nesouvisí s podnikáním mým a zmíněných společností v současnosti. V nynější době jsem osobou bezúhonnou a jako na takovou by se na mne mělo pohlížet,“ reagoval pro SZ Byznys Ponomarenko.

Konkrétní otázku, zda je vhodná takováto stylizace vzhledem k jeho minulosti i současnému podnikání, nechal bez odpovědi. Zareagoval však na jiný svůj status na sociálních sítích, kde se opět nechal zobrazit jako člověk, který nemá k ráně daleko.

Konkrétně šlo o koláž, kterou nedávno zveřejnil na sociální síti Instagram. Na koláži sedí svázaný muž se zalepenými ústy. Za ním stojí Ponomarenko s napřaženou baseballovou pálkou. Druhým mužem za zajatcem je Ponomarenkův obchodní partner a youtuber Juraj Sutoris. Ten pro změnu v koláži třímá v ruce pistoli.

Rychloobrátkový byznys s nemovitostními podíly neboli flipování

  • Předmětem tohoto typu obchodů jsou podíly na domech, bytech či pozemcích. Často se pro tento byznys používá také termín flipování.
  • Podle advokátů není obecně na těchto transakcích nic špatného, naopak mohou realitnímu trhu prospívat. Problém nastává, když někdo tímto obchodováním cílí na staré nebo nezkušené vlastníky, kupuje od nich nemovitost hluboce pod cenou a pak je prodává s obrovským ziskem. Podle advokáta Petra Němce pak již lze hovořit o neúměrném zkrácení, či dokonce o lichvě.
  • Na skupování nemovitostních podílů se zaměřují firmy, jejichž cílem je podíl levně koupit a pak rychle co nejdráž prodat.
  • Zvýšení ceny podílu dosahují například tlakem na ostatní spoluvlastníky s cílem buď je donutit k odkupu podílu spekulanta za vyšší cenu, nebo naopak k prodeji celé nemovitosti spekulantovi. Často se také soudí o vydání bezdůvodného obohacení za to, že svůj díl nemovitosti nemohou užívat.

Sedící svázaný člověk je advokát a poradce Kirill Juran. Na sociálních sítích zveřejnil v květnu příspěvky, v nichž bez jmenování kohokoliv kritizoval okázalé chlubení se luxusem u obchodníků s podíly, které je ve veřejných prezentacích vlastní právě Ponomarenkovi.

Následně Juran ještě na sociální síti X zveřejnil bez jmenování Ponomarenka anonymizované části rozsudku s Ponomarenkem a dal pasáže popisující drsné jednání do kontextu s aktuálními proklamacemi podnikatele, že je „králem“ realitních podílů a učí ostatní, jak rychle zbohatnout.

„Pan Kirill Juran mne na sociálních sítích vykresluje jako jakéhosi hrdlořeza. Proto zřejmě vznikla vámi dotazovaná fotografie, která má s nadsázkou vystihnout představu pana Jurana o mé osobě. Myslím, že to je velmi vtipná a neagresivní odpověď na jeho urážky a pomluvy, které vede na sociálních sítích, navíc z jeho postojů,“ uvedl Ponomarenko.

Foto: instagramový účet Maxima Ponomarenka

Koláž zveřejněná na účtu Maxima Ponomarenka na sociální síti Instagram. Sedící je advokát Kirill Juran, vlevo je Maxim Ponomarenko, vpravo jeho obchodní partner a youtuber Juraj Sutoris.

„Aktuálně zvažuji další právní kroky, zejména trestní oznámení. Podobná vyjádření je třeba brát v kontextu. Pan Ponomarenko je několikrát trestaný zločinec. V minulosti lidem vyhrožoval znásilněním, neoprávněně držel zbraně, padělal směnky a dle soudních rozhodnutí i fyzicky napadal poškozené. Zároveň jsou mi známy i aktuální praktiky pana Ponomarenka a mám tak důvodné obavy, že daná koláž byla jakousi moderní formou ‚kulky v obálce‘,“ reagoval Juran.

Koláž odsoudila také Česká advokátní komora. „Česká advokátní komora vždy považovala a považuje za nepřijatelné výhrůžky násilím či dokonce fyzickou likvidací namířené vůči komukoliv, nejenom vůči advokátům či advokátkám. Takové nenávistné projevy na sociálních sítích či kdekoli jinde ve veřejném prostoru, a nejen tam, do demokratické společnosti nepatří a zaslouží si jak morální odsudek, tak případně pozornost orgánů činných v trestním řízení, která může skončit až rozsudkem soudním,“ sdělila mluvčí komory Iva Chaloupková.

Ponomarenko argumentoval rovněž tím, že důvodem Juranovy kritiky vůči jeho osobě může být fakt, že Juran pochází z Ruska, zatímco Ponomarenko se narodil na Ukrajině v Kyjevě. Oba dva však vyrůstali v České republice a mají české občanství.

„Z jeho postojů co člověka pocházejícího z Ruské federace cítím nenávist a opovržení k mému původu z Ukrajiny,“ uvedl Ponomarenko.

„Doteď jsem ani nevěděl, že je pan Ponomarenko Ukrajinec. Východní jméno má mnoho lidí, kteří mají české občanství, včetně mě. Já sám jsem v ČR od sedmi let. Od začátku války posílám peníze na podporu Ukrajiny. Důvod, proč se vymezuji proti šmejdským praktikám, je právě ten, že z této země dělají předmětné Rusko. Obdobně se podnikalo v Rusku v 90. letech. Jsem vděčný, že žiju v civilizované zemi,“ poznamenal Juran.

Útisk nájemníků

Maxim Ponomarenko není jedinou postavou v byznysu okolo nemovitostních podílů, která vzbuzuje otázky. Dlouhé roky se v byznysu okolo realitních podílů a dalších nemovitostí pohybuje také ostravský podnikatel Petr Nevlud.

Seznam Zprávy popsaly již v roce 2021, jak jeho firmy postupují tvrdě vůči spoluvlastníkům nemovitostí, v nichž získaly podíl. V současnosti je Nevlud členem představenstva firmy Grand Property. Ta ovládá řadu dalších společností.

U některých z nich typu firmy Suopelos je možné dohledat, že se nadále aktivně věnuje byznysu s nemovitostními podíly. A podobně jako například MI Estate doluje peníze z podílů například i soudní cestou.

Petr Nevlud byl v minulosti opakovaně před soudem kvůli útisku nájemníků. Jednou dostal podmíněný trest. Ten však zrušila amnestie prezidenta Václava Klause v roce 2013.

Redakce SZ Byznys zkoušela získat od Petra Nevluda vyjádření k jeho současnému podnikání. „Ptáte se špatné osoby, musíte se ptát jednatelů dotčených firem,“ řekl bez dalšího komentáře Nevlud.

Ve své odpovědi narážel na fakt, že firmy ovládané společností Grand Property, v níž je Nevlud členem představenstva, mají jednatele různých jmen, jenom ne Nevluda. Kontaktovat žádného z těchto jednatelů se však redakci nepodařilo.

Investiční krach

Další postavou v byznysu s podíly na nemovitostech je Lukáš Mašlaň z Orlové. Tento podnikatel byl jednatelem v několika firmách, které vybíraly od stovek lidí peníze za účelem jejich zhodnocování na finančních trzích.

Tři z těchto společností loni zkrachovaly. V případě firmy Money Cool dokonce policie zahájila trestní stíhání kvůli podezření z podvodu, vyplývá z informací, které samotná firma uvedla v insolvenčním rejstříku.

Lukáš Mašlaň v současnosti pokračuje v podnikání a oslovování investorů. Na webu svého projektu nazvaného Ned mimo jiné uvádí, že investoři mohou dávat kapitál také do podílů na nemovitostech.

V odpovědích na zaslané otázky ale Mašlaň uvedl, že s tímto typem realitního byznysu již končí.

„V současné době jsme ve fázi prodejů nemovitostí a inkasování vygenerovaných zisků,“ sdělil redakci SZ Byznys. „Pokud se byznys s podíly na nemovitostech dělá eticky, tak se jedná o zajímavý byznys model,“ uzavřel Mašlaň.

Doporučované