Hlavní obsah

Říkají tomu bypass. Stavební řízení má zachránit návrat zpět

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Ministerstvo pro místní rozvoj přišlo s nečekaným řešením problémů, které od spuštění provázejí nové stavební řízení. Chce vyřešit právní nejistotu, která se s rozjezdem nového systému pojí. Jenže zatím není jasné, jak to udělá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zhruba dva měsíce od nabytí účinnosti nového stavebního zákona a s ním spojeného nového digitalizovaného systému, který má problémy, se Ministerstvo pro místní rozvoj pokusí situaci zachránit novým legislativním opatřením.

Slíbil to ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) při úterním jednání se svazy sdružující obce a stavebníky.

„Tak jak naběhl nový stavební zákon a nové systémy, je jednou z velkých otázek, zda v danou chvíli úředník či stavebník činí tak, jak předpokládá zákon. Systém dokumenty popisuje a eviduje, kdy dorazily, nicméně některé kroky mohou být sporné ve výkladu v případě, že by někdo rozhodnutí napadl. Duální systém, kdy by zároveň platil nový i starý zákon, úplně možný není. Podíváme se, jestli lze najít nějakou legislativní nebo výkladovou úlevu, ale nemůžeme k jedné věci mít dvě rozdílné právní úpravy,“ řekl Bartoš.

„Vzhledem k vážnosti situace se všechny odborné skupiny shodují na nutnosti rychlého legislativního opatření v podobě bypassu, který by odstranil právní nejistotu do doby, než bude digitální systém komplexně a bezchybně fungovat. Toto opatření by mělo umožnit návrat k podávání žádostí a řešení územně plánovací dokumentace k datu před 30. 6. 2024,“ uvedl po jednání pro SZ Byznys generální sekretář Asociace developerů Zdeněk Soudný.

V praxi podle jeho slov zatím není jasné, jak by legislativní řešení mělo vypadat. Variantou by mohl být scénář, který v pondělí na tiskové konferenci představil předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. Podle něj by legislativní změna měla umožnit úředníkům dočasně využívat původní systémy, ve kterých pracovali do konce letošního června a nadále v nich zpracovávají staré žádosti.

„Není možné, abychom systém upravovali způsobem ‚lepení vlaštovčího hnízda‘, ale je nutné přistoupit k řešení, které bude radikální. A které se nezobrazí v měsících, tak jak ministerstvo předpokládá, ale které se zobrazí nejlépe ve dnech,“ uvedl v pondělí Lukl na tiskové konferenci.

Bližší informace by odborníci, kteří se úterního jednání zúčastnili, podle Soudného mohli mít za dva až tři týdny. „Předpokládáme, že se uskuteční další jednání s odbornými skupinami,“ doplnil za developery Soudný.

Problém mají úředníci i stavebníci

V digitálním systému, ve kterém své požadavky nyní zadávají stavebníci, podle předsedy Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů Jana Holického v současné době není možné například identifikovat zahraniční osoby a nelze nahlížet do spisů jinak než přes zařízení, na kterém je přihlášen úředník.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy problém nezpůsobují pouze špatně fungující portál stavebníka a Informační systém stavebního řízení, ale také nefunkční Národní geoportál územního plánování. Investor podle něj nemůže v současnosti plnit povinnost vkládat do geoportálu prováděcí smlouvy s příslušnými obcemi. Nelze tedy tak splnit zákonem požadované postupy, což vede k právní nejistotě.

MMR také podle úterního vyjádření ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše expertům poskytne technické zadání a akcelerační dokumentaci z již realizovaných zakázek v rámci digitalizace stavebního řízení (DSŘ) a Národního geoportálu územního plánování (NGUP).

Doporučované