Hlavní obsah

Projekty stavebníků v Česku začnou nabírat zpoždění. Úřady nestíhají

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Stavebníci se před zmatky na stavebních úřadech chtěli pojistit odesláním žádostí o povolení podle starých pravidel. Nyní se zdá, že tato strategie jejich problém nevyřeší. Na povolení si budou muset počkat delší dobu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nová výstavba v Česku by mohla začít nabírat zpoždění. Přetlak žádostí, které stavebníci v obavě z budoucnosti stavebního řízení podle nových pravidel na stavební úřady do konce letošního června zaslali, v kombinaci s nedostatky, které se objevují v rámci nového digitálního systému, úředníky zásadně zpomaluje.

„Toto konkrétní řízení bych měla ve starém systému za půl hodiny. V novém jsem nad ním strávila půl dne,“ komentovala v reportáži Seznam Zpráv jedna z úřednic stavebního úřadu v Praze 12.

Stavebníky začnou úřady zpomalovat

Podle generálního ředitele developerské společnosti JRD Jana Sadila v současné situaci, ve které se kvůli stavební reformě, která odstartovala v letošním červenci, celý obor nachází, nic nenapovídá tomu, že nový stavební zákon přinese zrychlení.

„Pokud bude toto období trvat příliš dlouho, zcela jistě to způsobí zdržení ve schvalování a logicky i v přípravě projektů,“ upozornil šéf JRD Jan Sadil.

O tom, jak vážně se důsledky aktuální situace nakonec projeví, podle Sadila rozhodne rychlost, s jakou se úřady vyrovnají s novým systémem a náporem nevyřízených žádostí.

Počty žádostí vzrostly před nabytím účinnosti nového stavebního zákona na stavebních úřadech po celém Česku. „Vloni v červnu jsme v posledních dvou týdnech obdrželi 100 žádostí. Letos za poslední červnový týden jich bylo 900,“ komentovala vedoucí odboru stavebního úřadu v Táboře Jitka Doležalová.

Hrozí černý scénář

Zdeněk Soudný, generální sekretář Asociace developerů, se obává černých scénářů. V konečném důsledku by totiž podle jeho slov mohlo dojít k reálnému propadu výstavby v Česku.

„To je špatná zpráva nejen pro ty, kdo hledají bydlení, ale také pro celé české hospodářství,“ uvedl pro SZ Byznys Soudný.

Radim Loukota, místopředseda představenstva České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), v souvislosti s variantou, že by stavební úřady mohly mít častěji problém s dodržováním stanovených lhůt, upozorňuje, že stavebníci mají v takovém případě možnost na úřady podat stížnost.

„Za všech okolností platí správní řad a jeho správní lhůty. Ty musí stavební úřady dodržovat a v opačném případě je možno podat stížnost,“ uvedl Loukota.

Problémům se dalo předejít

Protahování povolovacího řízení, kterému nyní budou kvůli nepředvídatelné situaci na stavebních úřadech stavebníci čelit, se podle Roberta Špalka, předsedy ČKAIT, dalo zabránit.

Digitalizace a účinnost rozsáhlé rekodifikace stavebního práva se neměly nerozbíhat ve stejný okamžik.

„Proč se nemohl samostatně zdigitalizovat původní proces a po odladění do něj implantovat nový zákon, se jen těžko chápe. Ministerstvo pro místní rozvoj bude muset hasit požáry na dvou frontách a už nyní z praxe slyšíme, že to může vést k zamrznutí stavebnictví na úrovni povolování stavebních záměrů i na několik měsíců,“ uvedl pro SZ Byznys Robert Špalek.

Nový stavební zákon začal platit 1. července pro všechny typy staveb. Norma například ruší dvojí povolování staveb a územní a stavební řízení slučuje do jednoho. Stavební úřady mají samy obesílat ostatní úřady a získat jejich vyjádření v takzvaném koordinovaném závazném stanovisku. Na konci by mělo být jediné razítko pro stavebníka. Řízení má být pro všechny účastníky v digitální podobě prostřednictvím Portálu stavebníka a dalších systémů a veškerá dokumentace je online. Úřady a stavebníci mají komunikovat v propojených systémech.

Doporučované