Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Přehledně: Pražské hotely na prodej. Zájemci si musejí připravit miliardy

Foto: BalkansCat, Shutterstock.com

Jedním z hotelů na prodej je také Four Seasons.

Po několikaletém vyčkávání se na pražský trh nemovitostí dostalo nejvíce prestižních hotelů za poslední roky. Podívejte se, které to jsou a za kolik se prodávají.

Článek

Na pražském realitním trhu se prodává nejvíce prestižních hotelů za poslední roky. „V minulých letech jsme mohli být svědky jednoho až dvou prodejů hotelu takového charakteru, jako se nabízí na trhu dnes. Nyní je jich násobně více,“ potvrzuje vedoucí investičního oddělení v CBRE Jakub Stanislav.

Podle expertů na hotelový segment se trh po letech velkých nejistot opět stabilizoval. Nastává tak příležitost nemovitosti výhodně prodat.

Tento obsah je dostupný jen přihlášeným uživatelůmPřihlásit se

Přehled nejprestižnějších pražských hotelů k prodeji

Pražský Hilton

V nabídce k prodeji je aktuálně největší hotel v Česku – pražský Hilton. Nemovitost nabízí téměř osm stovek pokojů a více než sedm tisíc metrů čtverečních prostor pro pořádání konferencí.

Cena by se podle odhadů odborníků mohla pohybovat okolo 300 milionů eur, tedy v přepočtu okolo 7,5 miliardy korun.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hotel Hilton.

Prague Marriott Hotel

V polovině letošního září se potvrdila také neveřejná nabídka prodeje pražského Marriottu, který se nachází v těsné blízkosti historického centra města. Nabízí více než čtyři sta pokojů a čtrnáct konferenčních místností.

Podle informací SZ Byznys se částka transakce, za kterou hotel hledá kupce, pohybuje kolem pěti miliard korun.

Foto: Shutterstock.com

Prague Marriott Hotel.

Hotel Andaz

Koncem letošního srpna se objevila zpráva, že je na prodej také pětihvězdičkový hotel Andaz, který spadá pod americkou síť Hyatt v centru Prahy na Senovážném náměstí.

Podle informací SZ Byznys by se cena transakce měla pohybovat kolem 3,5 miliardy korun.

Foto: Zbigniew Jasinski, Mapy.cz

Hotel Four Seasons

Nového majitele hledá také hotel Four Seasons, který stojí nedaleko Karlova mostu.

Prodává ho americká investiční skupina Northwood Investors. Dříve se o něj zajímala nejbohatší Češka Renáta Kellnerová. Jednání nakonec ale skončila, protože se Kellnerová s Američany nedohodla na ceně.

Hodnota hotelu se podle informací Hospodářských novin pohybuje zhruba okolo 150 milionů eur (3,7 miliardy Kč).

Foto: BalkansCat, Shutterstock.com

Pražský Four Seasons.

Odborníci v segmentu hotelů spekulují také o dvou dalších možných prodejích. Ty se ale dosud nepodařilo potvrdit.

Podle Jakuba Stanislava z CBRE by jednání o prodeji mohla probíhat v případě Mandarin Oriental Hotel.

Mandarin Oriental Hotel

Nemovitost leží na pražské Malé Straně, na místě bývalého dominikánského kláštera ze 14. století. Aktuálně ho vlastní čínská státní investiční skupina CITIC. Ta už však dříve nabídku dementovala.

Pokud by hotel v nabídce skutečně byl, podle expertky na reality a investice Zdenky Klapalové ze společnosti Knight Frank by se cena transakce mohla pohybovat kolem dvou miliard korun.

Změnu majitele by v současné době mohl zvažovat také čtyřhvězdičkový Vienna House Diplomat Prague, který se nachází na Evropské třídě poblíž Vítězného náměstí.

„Byla to pandemie koronaviru, ale také růst úrokových sazeb a také konflikt na Ukrajině, kvůli kterému došlo k prudkému růstu nákladů za energie. Nyní můžeme sledovat, že turistika, a to jak soukromá, tak obchodní, opět roste. To dává majitelům hotelů opět příležitost majetek prodat,“ říká ředitelka pražské pobočky mezinárodní poradenské firmy Knight Frank Zdenka Klapalová.

Málo zájemců na příliš mnoho nabídek

Problém ale podle Jakuba Stanislava z CBRE je, že na trhu není na takový objem nabídek dostatečná likvidita.

„Myslím si, že souboj poptávky a nabídky letos vyhrají ty nejzajímavější hotely a některé prodeje budou muset být odloženy do příštího roku. Tolik investorů, aby se prodalo pět až šest velkých hotelů v Praze, není,“ uvedl Stanislav.

Ačkoliv se o nabídku hotelů v rámci dlouhodobé praxe zajímají i zahraniční investoři, Zdenka Klapalová z Knight Frank dává větší šance těm domácím.

„Obecně platí, že na českém trhu více než 80 procent transakcí realizovali čeští investoři. Z transakcí, které sleduji, mám pocit, že to platí i pro sektor hotelů. Jsou tu silné české skupiny, které mohou nabídky využít a udělat zajímavý obchod. Pravdou ale je, že hotely mohou být tak atraktivní, že mohou přilákat také zahraniční kapitál,“ uvedla expertka.

Doporučované