Hlavní obsah

Poprask na stavebních úřadech. Všichni to chtějí stihnout do konce června

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Developeři zrychlují přípravu svých projektů. Žádosti na stavební úřady chtějí poslat dříve, než vstoupí v platnost nový stavební zákon. Obávají se komplikací.

Článek

České stavebnictví odpočítává poslední dny do účinnosti nového stavebního zákona – zásadní změny, na kterou obor čekal dlouhé roky. Nová legislativa schválená v květnu loňského roku si dává za cíl primárně zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. Pomoci tomu má digitalizace, díky které bude možné řízení vést online.

Místo očekávání pozitivních změn je však mezi stavebníky cítit nejistota. Obávají se připravenosti a zapojení nového zákona v praxi.

Obavy s blížící se účinnosti nového zákona řeší po svém. Snaží se urychlit přípravu nových projektů a žádost o stavební povolení stihnout podat do konce června.

„Vzhledem k možným komplikacím, které může přinést přechod na nový stavební zákon a zavedení digitalizace, se snažíme co nejvíce projektů předložit ještě do konce letošního června tak, aby byly posuzovány ještě podle starého stavebního zákona a bez nutnosti podávat dokumentaci v digitalizované formě přes portál stavebníka,“ uvedl pro SZ Byznys Ondřej Šťastný, hlavní analytik developerské společnosti Central Group.

Navzdory tomu, že původní znění stavebního zákona je podle jeho slov velmi zastaralé a komplikované, má s ním společnost už zkušenosti.

„Existuje jeho jednoznačný výklad i judikáty a úředníci s ním umí pracovat. Víme tedy, co od něj čekat. Naproti tomu prováděcí předpisy k novému stavebnímu zákonu i podoba digitalizace byly zveřejněny teprve nedávno, a neměli jsme proto možnost se s nimi s dostatečným předstihem seznámit a přizpůsobit tomu naše projekty,“ vysvětluje Šťastný z Central Group.

Podle Asociace developerů, která potvrzuje snahu developerů podat žádosti do 30. června, jsou dosud právě v oblasti prováděcích předpisů velké mezery.

„Vyhlášky, které na novelu stavebního zákona navazují a které řeší digitalizaci, jsou v různých fázích procesu – zatím nejsou, jsou v přípravě, jsou v legislativním procesu. Jedno mají společné. Žádná zatím nevyšla ve sbírce. A to jsme 33 dnů před ostrým startem,“ komentuje ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek.

Podobně jako další stavitelé postupuje také Penta Real Estate. „Z našeho pohledu jde o riziko prodlení i časovou nepředvídatelnost. Každý měsíc, o který se proces povolení stavby prodlouží, nás stojí významné peníze. Ty pak nutně musíme promítnout do cen bytů nebo výše nájemného,“ uvedl David Musil, zástupce generálního ředitele pro Českou republiku společnosti Penta Real Estate.

Právě z důvodu zavádění nové metodiky bude podle slov ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) povolování staveb probíhat pro úředníky v překlenovacím období.

„Pro úřady platí do konce letošního roku vnitřní překlenovací období, kdy budou všechny lhůty dvojnásobné. To by mělo usnadnit přechod, který nastane v polovině léta. Projekty, které jsou zahájené ještě před 1. červencem, budou posuzovány podle starých pravidel,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys ministr pro místní rozvoj.

Z nové metodiky mají podle zjištění redakce Seznam Zpráv obavy i samotní úředníci. Podle pracovníků stavebního úřadu Prahy 12 měli zatím možnost seznámit se s novým systémem – Portálem stavebníka – pouze prostřednictvím prezentace na školení letos koncem dubna.

„Jestli jsme připraveni? Vůbec. V lednu jsme objednávali 17 sad počítačů, nemáme ani jeden. Kdy přijdou, s jakým systémem, co vše na něm budeme moci dělat, to nevíme,“ uvedla vedoucí administrativně-právního oddělení.

Ministerstvo: zjednodušení procesu o třetinu

Podle vyjádření ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) jsou však zákon a jeho následné převedení do praxe připravené.

„Stavební zákon byl schválen v květnu minulého roku. Není to novinka, která by měla začít po několika krátkých měsících platit. V rámci stavebního řízení dojde ke zjednodušení o 30 procent. Bude méně úkonů a žádný ping-pong,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys s tím, že resort organizoval desítky seminářů a školení úředníků na samotný zákon.

„Chápu, že je to velká změna, může to být vnímáno jako problematické,“ dodal.

Podle Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) jsou však v době zlomu mezi starou a novou normou případy, kdy může být výhodnější postupovat podle starého stavebního zákona.

„Například jedná-li se o stavební záměr, ke kterému už stavebník vlastní rozhodnutí o umístění stavby a pro jeho povolení podle starého stavebního zákona stačí pouze ohlášení. Pokud má pro něj stavebník všechny podklady včetně projektové dokumentace, pak je relevantní podat žádost o ohlášení stavby stavebnímu úřadu ještě do konce června letošního roku, protože nový stavební zákon zná pouze povolení záměru,“ vysvětluje mluvčí MMR Petr Waleczko.

Naopak v případě, že by šlo o záměr, který vyžaduje pro umístění stavby také její povolení formou stavebního povolení podle starého zákona, nebo jde o záměr, který rozhodnutí o umístění nemá, pak je pouze na stavebníkovi, aby zvážil, zda půjde plným procesem stavebního povolení podle starého, nebo nového stavebního zákona.

„Nový stavební zákon obsahuje přechodná ustanovení, která se týkají jak už získaných rozhodnutí, například o umístění stavby, tak vydaných stanovisek dotčených orgánů nebo projektových dokumentací. To zajistí, že žádná vynaložená práce nepřijde nazmar,“ uvedl mluvčí resortu Petr Waleczko.

Doporučované