Hlavní obsah

Osm miliard na stavbu nájemních bytů. Nebude to stačit, říkají lidé z oboru

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Obce začnou stavět tisíce nájemních bytů. Vláda na to potvrdila osm miliard korun, kterými pomůže projekty financovat.

Článek

Obce a města v Česku mohou rozjet výstavbu dostupného nájemního bydlení. Po týdnech vyjednávání je tedy jasné, že Ministerstvo pro místní rozvoj získá potřebné prostředky ze státního rozpočtu na rozhýbání projektu Dostupného bydlení, který má samosprávám pomoci výstavbu a rekonstrukce financovat.

Vláda na tyto účely vyčlenila v příštích dvou letech osm miliard korun. Ministerstvo a Státní fond podpory investic den po vládním usnesení vyhlásily první výzvu pro program dostupného bydlení, do které půjde celkem sedm miliard korun. Příjem žádostí začne od letošního října.

Tisíce nových bytů v obecních fondech

Do první výzvy by se mohly přihlásit odhadem nižší desítky obcí a měst se svými projekty, které už mají k výstavbě vyjednané stavební povolení nebo jeho vydání očekávají do konce letošního roku.

Časem by se však podle údajů z Regionálních center podpory investic mohlo zapojit 167 projektů, které počítají s výstavbou nebo rekonstrukcí 3400 bytů. Zhruba dvě třetiny z nich však ještě čekají na razítka stavebních úřadů.

„Nejvíc projektů je připravených v Olomouckém (655 bytů) a Moravskoslezském kraji (479 bytů). U míst zasažených povodní nabídnou Regionální centra starostům a starostkám individuální podporu při přípravě dalších bytových projektů,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Finance bude možné kromě samotné výstavby nebo rekonstrukce využít také na koupi nemovitostí. Celkem by program měl podle ministra přinést na trh zhruba 10 tisíc obecních bytů navíc ke standardní výstavbě.

Podle výkonné ředitelky Svazu měst a obcí ČR Radky Vladykové může v zájmu obcí a měst stát nedostatečná infrastruktura, která na pozemky pro výstavbu navazuje.

„Velmi chybí doprovodná infrastruktura. Bylo by na místě, aby stát zařídil občanskou vybavenost v lokalitách, ve kterých by samosprávy byly ochotné stavět,“ uvedla ve čtvrtek Vladyková v rámci diskuze na Summitu dostupného bydlení.

Pořád to nestačí

Aby ke zlepšení dostupnosti bydlení v Česku doopravdy došlo, stavět by se podle realitních expertů v obcích a městech muselo ještě více. Podle analýzy společností Central GroupKPMG by to mělo být alespoň 25 tisíc veřejných nájemních bytů za rok.

Toho by podle šéfa developerské společnosti Central Group Dušana Kunovského bylo možné dosáhnout v případě, že by soukromý a veřejný sektor na projektech pracoval společně. V praxi by samospráva dala k dispozici developerské společnosti stavební pozemek a zadala projekt. Příprava a realizace by pak už byly na něm. Součástí by podle jeho slov mělo být pro obce dostupné například zvýhodněné úvěrové financování.

„Systém, na kterém nyní pracujeme, by mohl být do konce roku hotový. Do praxe by mohl být uveden v prvním čtvrtletí příštího roku,“ uvedl podnikatel.

Ještě v minulém týdnu resort neměl jistotu, zda veškeré finance na projekt získá už v letošním roce. Podle Ministerstva financí totiž existuje riziko, že obce celý balík peněz v letošním roce nevyužijí.

„Podstatné je, že chceme poskytovat peníze tam, kde je reálná možnost výstavby, nejsme příznivci toho, aby ležely ladem a čekaly na využití, až jestli jednou budou možná třeba,“ uvedl mluvčí Stefan Fous v minulém týdnu s tím, že ministerstvo očekává, že chystané projekty rekonstrukcí a výstavby obecních bytů budou vyžadovat financování i po roce 2025.

O úvěrovém programu Dostupné bydlení

Na výstavbu bytového domu, stavební úpravy nebo koupi nového bytu bude možné využít peníze z dotačně-úvěrového programu Dostupné bydlení, který přispěje k řešení současné bytové krize.

Od října 2024 nabídne Státní fond podpory investic (SFPI) zvýhodněné úvěry pro obce, kraje, jejich organizace a další právnické osoby za sedm miliard korun do poloviny roku 2026. V příštím roce se k němu přidá Národní rozvojová banka se svými nástroji za další 3,5 miliardy korun. Program cílí na dostupné nájemní bydlení pro mladé rodiny, veřejně prospěšné profese i na tzv. střední třídu obecně a je součástí rozsáhlé reformy Ministerstva pro místní rozvoj Bydlení pro život.

Při zapojení soukromého kapitálu prostřednictvím pákového efektu resort odhaduje investice do dostupného bydlení do roku 2026 ve výši zhruba 15 až 20 miliard korun. O dalších zdrojích financování MMR a Ministerstvo financí jednají s Evropskou investiční bankou, se kterou také spolupracují na výběru vhodných projektů výstavby.

Veřejnou podporu dostupných bytů s nižším než tržním nájemným umožnila notifikace z dubna 2024, kterou MMR vyjednalo s Evropskou komisí.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Doporučované