Hlavní obsah

Stavebnictví by se mělo na rok a půl vrátit k papírování, míní expert

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Stát chce stavebníkům a úředníkům kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení dočasně umožnit návrat k původní verzi žádosti. Přechodné období s papírovým podáním by mělo trvat minimálně rok a půl, říká zástupce stavařů.

Článek

Zhruba týden poté, co pracovní skupina z Ministerstva dopravy v čele s ministrem Martinem Kupkou (ODS) dostala na starost program digitalizace stavebního řízení, získali zástupci stavebního sektoru možnost nahlédnout do návrhu, který má vyřešit problémy, které digitalizaci od jejího počátku komplikují.

Stavebníci a úředníci se dočasně vrátí do původního režimu. Žádosti budou opět podávány a vyřizovány papírovou formou nebo prostřednictvím datové schránky.

Platná by podle návrhu z digitalizace zůstala pro stavebníky jediná povinnost, a to vložení dokumentace přes Portál stavebníka. Do žádosti odeslané podle původních pravidel by musel být vložen odkaz na umístění dokumentace v portálu.

Příkladem může být scénář, kdy si stavebník nechá připravit projekt od projektanta. Ten mu ho odevzdá nejen ve formě dokumentů, ale také ve formě odkazu do zmíněného systému. Stavebník se pak může rozhodnout, zda a jakou formou podá žádost na stavební úřad. „Klidně to může udělat na papírovém formuláři a odkaz tam přepsat,“ dodává mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Přesná délka přechodného období zatím podle jeho slov není stanovena. „Rozhodnutí padne ještě před jednáním vlády k tomuto tématu 16. října,“ říká Jemelka.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy by přechodné období mělo trvat minimálně rok a půl. „Myslím, že osmnáct měsíců je realistický odhad, aby bylo možné v termínu opravit vše, co se nestihlo,“ uvedl pro SZ Byznys Jiří Nouza.

Podle místopředsedy Svazu měst a obcí ČR Pavla Drahovzala by během přechodného období mohly počty žádostí na stavební úřady růst. „Ve chvíli, kdy bude vyjasněn legislativní rámec a stavebníci zjistí, že je funkční, je pravděpodobné, že počet žádostí na stavebních úřadech naroste. Každý bude chtít využít příležitosti, že systém funguje, než začne nové období digitálního řízení,“ uvedl.

Změna pro úředníky

Návrh zákona by důležitou změnu nesl také pro úředníky, kteří s novými systémy od jejich spuštění bojují. Mohli by se totiž dočasně vrátit k práci s původními systémy, které ke zpracování žádostí využívali. „Pokud tedy stavební úřad nově obdrží žádost třeba na papíře nebo datovou schránkou, bude ji moci řešit tak, jak byl zvyklý do 30. června 2024 a jak řeší i teď žádosti podané,“ vysvětlil Jemelka.

V současnosti se podle Jemelky například hledá způsob, jak zajistit, že úředníkům bude přicházet upozornění tak, aby žádost nezapadla, když bude poslána jinou cestou nebo přes Portál stavebníka.

Návrh změny stavebního zákona, kromě dočasného přechodu zpět k papírovým podáním, obsahuje také změny v doručování mezi správními orgány.

Dosud stavební úřady a dotčené orgány musely doručovat dokumentaci pouze přes jejich digitální systém ISSŘ. I zde úředníci ale hlásili řadu problémů. Nově by mohlo podle návrhu doručování fungovat například přes datovou schránku nebo opět papírovou formou.

Podle nového stavebního zákona se řada dokumentů musí povinně zveřejňovat také na národním geoportálu územního plánování. Bez tohoto zveřejnění nemůže například územní plán nabýt účinnosti.

„Chceme změnit legislativu tak, aby použití geoportálu v přechodném období nebylo povinné a úřad mohl dokumentaci zveřejnit na svých webových stránkách. Současně úřady musí v rámci územního plánování vkládat do geoportálu různé písemnosti, tuto povinnost chceme v přechodném období také zrušit,“ uvedl mluvčí resortu dopravy František Jemelka.

Navržená opatření podle generálního sekretáře Asociace developerů Zdeňka Soudného reflektují většinu požadavků, které odborníci v posledních týdnech na Ministerstvo pro místní rozvoj vznášeli.

„Našli jsme konsenzus toho, co je třeba udělat. V jaké finální podobě bude návrh nakonec přijat, na to si budeme muset ještě počkat. Vnímám ale, že je to cesta správným směrem a pomůže vyřešit tento kritický moment, který dopadá na celý obor stavebnictví,“ uvedl.

Zároveň dodal, že svazy se s ministrem a pracovní skupinou, která na digitalizaci stavebního řízení pracuje, sejde v příštím týdnu. „Návrh se nechystáme zásadně kritizovat. Spíše navrhneme další podněty, které materiál nezmění, pouze ho posunou dále,“ dodal Soudný.

Doporučované