Hlavní obsah

Obce by od největšího pronajímatele v Česku mohly koupit stovky bytů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jan Rafaj, generální ředitel společnosti Heimstaden.

Bytové fondy obcí by se už brzy mohly začít rozrůstat. Municipality začaly jednat o nákupu bytových projektů, které jim pomůže financovat státní program Dostupné bydlení. Společnost Heimstaden by mohla obcím prodat stovky bytů.

Článek

V říjnu se rozběhly žádosti do programu Dostupné bydlení, kterým se stát chystá podpořit výstavbu a rekonstrukce obecních bytů. Chystaná výstavba by podle generálního ředitele poskytovatele nájemního bydlení Heimstaden Jana Rafaje mohla být příležitostí i pro soukromé investory.

Obce budou od developerů nejen nakupovat hotové bytové domy, mohly by jim zadávat projekty od A do Z. A první jednání podle Jana Rafaje mezi podnikateli a municipalitami probíhají. Konkrétně od společnosti Heimstaden by obce s dotační a úvěrovou pomocí mohly nakupit stovky bytů.

Program SFPI (Státní fond na podporu investic) Dostupné bydlení si dává za cíl motivovat obce, aby zvětšovaly objem svých bytových fondů. Podle vás je to příležitost i pro soukromou sféru. Jaká?

Většina obcí dnes není připravena na to, aby sama realizovala takový projekt od začátku až do konce. To je příležitost pro soukromé dodavatele, kteří pro obec mohou domy postavit. Obec by v rámci chystaných projektů měla vyhlásit soutěž a mezi developery a stavebními firmami vybírat podle nejlepších nabízených podmínek.

Nakonec první projekty, které vidíme, že by mohly být předmětem žádostí jednotlivých obcí, jsou už rozestavené projekty, kdy od developera obec chystá část odkoupit.

O úvěrovém programu Dostupné bydlení

Na výstavbu bytového domu, stavební úpravy nebo koupi nového bytu bude možné využít peníze z dotačně-úvěrového programu Dostupné bydlení, který přispěje k řešení současné bytové krize.

Od října 2024 nabídne Státní fond podpory investic (SFPI) zvýhodněné úvěry pro obce, kraje, jejich organizace a další právnické osoby za sedm miliard korun do poloviny roku 2026. V příštím roce se k němu přidá Národní rozvojová banka se svými nástroji za další 3,5 miliardy korun. Program cílí na dostupné nájemní bydlení pro mladé rodiny, veřejně prospěšné profese i na tzv. střední třídu obecně a je součástí rozsáhlé reformy Ministerstva pro místní rozvoj Bydlení pro život.

Při zapojení soukromého kapitálu prostřednictvím pákového efektu resort odhaduje investice do dostupného bydlení do roku 2026 ve výši zhruba 15 až 20 miliard korun. O dalších zdrojích financování MMR a Ministerstvo financí jednají s Evropskou investiční bankou, se kterou také spolupracují na výběru vhodných projektů výstavby.

Veřejnou podporu dostupných bytů s nižším než tržním nájemným umožnila notifikace z dubna 2024, kterou MMR vyjednalo s Evropskou komisí.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Budou o spolupráci se soukromým sektorem mít obce zájem?

Obce by si samozřejmě projekty mohly chystat samy. Chybí jim ale lidé, kteří by uměli bytový dům například naprojektovat. Ve větších městech by ale mohly vznikat městské developerské společnosti, jakou má už například Praha, která by se o tyto projekty mohla starat. Otázka je, zda by byly stejně efektivní jako soukromé subjekty. Je zde důležitý prvek soutěžení, který zaručí optimální lhůty i cenu.

U menších obcí si ale stejný scénář vůbec nedovedu představit, protože tam se staví samozřejmě mnohem méně často. Například projektanty si tedy tyto obce najímají spíše jednorázově. Je tu ale mnoho příležitostí na rekonstrukce objektů, které mohou být financovány ze stejného programu.

Jak se do takových projektů chce zapojit Heimstaden?

Máme několik domů ve výstavbě a několik nově dokončených projektů, které bychom mohli do programu zahrnout. Pokud by v tom daném místě obec projevila zájem, tyto byty bychom jí mohly s finanční podporou státního programu prodat.

Jednáte už o něčem konkrétním?

Nechtěl bych předbíhat, protože v rámci jednání musím držet mlčenlivost. Mohu ale říci, že s některými municipalitami už skutečně o možném využití tohoto programu jednáme.

Kolik bytů byste z vašeho portfolia chtěli takto prodat?

Jednalo by se maximálně o stovky bytů.

Heimstaden

  • Heimstaden je evropská realitní společnost zaměřující se na pořizování, pronájem, rozvoj a správu bytových a komerčních prostor. Firma dohromady spravuje více než 100 tisíc bytů.

Heimstaden v Česku

  • V tuzemsku je společnost největším poskytovatelem nájemního bydlení. Patří jí na 43 tisíc bytů převážně po OKD v Moravskoslezském kraji.

V Česku byty pronajímají, či se na to chystají, například společnosti:

  • Creditas Real Estate
  • Trigema
  • Finep

Máte v plánu kromě samotného prodeje ještě jiné zapojení, jako například správu nemovitostí, které se Heimstaden věnuje?

Máme vybudovanou vlastní digitální infrastrukturu, kterou spravujeme naše nemovitosti. V místech, kde působíme, je ale většinou naším největším konkurentem právě municipalita, která má rovněž vybudovaný svůj systém. Pokud tedy budeme prodávat, nedá se předpokládat, že by si obce projekty nechali spravovat takto externě.

Jak úspěšný projekt podle vás bude, když se podíváme na rychlost povolování v Česku. Stihne se vůbec těch sedm miliard za dva roky vyčerpat?

V tomto případě bude rozhodovat právě připravenost jednotlivých projektů. Z toho budeme v první fázi velmi benefitovat. Mnoho z nich už totiž běží, nebo je nějakým způsobem v procesu. Obce tyto projekty předjednávaly už v minulosti, například kupovaly pozemky s tím, že na výstavbu využijí finanční příspěvek a výhodný úvěr.

Nejdůležitější bude ale vývoj poté, co se tyto projekty vyčerpají. Nyní se obce s možnostmi tohoto programu teprve učí, zjišťujeme, co může způsobovat, jak se bude na trhu chovat a podobně. Je podle mého nutné, aby si trh mohl být jistý jeho dlouhodobostí. Sedm miliard je pro mě pouze pilotní projekt. Bydlení stojí obrovské částky, a aby se zajistila systémová změna, bude třeba v tomto plynule pokračovat.

Doporučované