Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nový stavební zákon může Čechům zdražit domy o stovky tisíc

Foto: Katarzyna Wojtasik, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Postavit si rodinný dům bude zřejmě složitější. A tedy dražší. Podle nových pravidel v rámci stavebního zákona je třeba přesně dokládat a kontrolovat, z čeho a jak si Češi staví dům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nový stavební zákon, který vešel v platnost začátkem letošního července, mění lidem řadu pravidel, podle kterých mohou stavět. Důležitou změnu nová legislativa přináší pro individuální stavebníky, kteří se rozhodnou stavět rodinný dům. Vyžaduje totiž přísnější účast odborníků v přípravě i v průběhu samotné výstavby.

„Podle nového stavebního zákona je stavebník nově povinen před zahájením stavby zajistit vypracování dokumentace pro provádění stavby autorizovanou osobou,“ uvedla Eva Kuzmová, právní expertka České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT).

Právě tento typ dokumentace, který určuje například, jaké stavební materiály, postupy nebo technologie budou při stavbě domu využity, byl dosud povinností pouze u staveb většího rozsahu, jako je například stavba dálnic.

Statisíce korun navíc

„S novým stavebním zákonem se mi jako stavebníkovi snížila náročnost projektové dokumentace, kterou dokládám při žádosti o stavební povolení. To je dobrá zpráva a předpokládám, že by díky tomu bylo možné rychleji získat razítko stavebního úřadu. Následná dokumentace o provedení stavby bude ale mnohem obsáhlejší. A předpokládám, že si za ni i dost připlatím,“ uvádí stavebník Ondřej, který staví rodinný dům na Příbramsku.

Podle odborníků z projekční firmy Jedelský a Kuběnka se cena za dokument o provedení stavby vyšplhá na statisíce korun.

„Rámcově se stavebník musí připravit na to, že za prováděcí dokumentaci pro rodinný dům zaplatí o dvě třetiny více, což mohou být až statisíce korun. Ceny se mohou hodně lišit, ale většinou jde o tři až pět procent z celkové investované částky na výstavbu nemovitosti,“ uvedl vedoucí projektant Christopher Jaroš.

„Podle pravidel a hlavně z praxe starého stavebního zákona nebyla projektová dokumentace ve vyšších stupních zpracování vždy striktně vyžadována. Stavebník individuálně řešil vše přímo s dodavateli, kdy vycházeli z dokumentů pro stavební povolení. S novou povinností už budou kroky stavebníka omezenější, “ popisuje Jaroš.

Tohoto scénáře se obává stavebník Ondřej. Výstavbu by totiž v praxi nová pravidla mohla ztížit.

„Ať už stavím dům pro sebe a svou rodinu, nebo na prodej, stejně musím dodržovat metody a postupy dané výrobcem materiálu. Jenom tak dosáhnu požadovaného výsledku. Ten problém nastane, pokud například kamarádi, kteří vědí, jak se postupovat má a mají veškeré potřebné vybavení i materiál, mi teď nebudou moci pomoc, protože k tomu třeba nemají oprávnění,“ uvedl.

Na druhou stranu podle předsedy ČKAIT Roberta Špalka by povinné prováděcí dokumentace mohly mít na stavby dlouhodobě pozitivní vliv.

„Odborný přístup minimalizuje potřebu neočekávaných víceprací. Dobře připravená stavba je základním předpokladem dokončení a provozování kvalitní stavby i s ohledem na udržitelnost a minimální spotřebu energií v průběhu celé její životnosti,“ uvedl.

Kontrolovanější výstavba

Podle slov právní expertky ČKAIT Evy Kuzmové se budou stavebníci rodinných domů s dozorem experta setkávat častěji i v průběhu samotné výstavby. „Rodinný dům sice může být proveden svépomocí, ale stavebník je povinen zajistit odborné vedení provádění stavby autorizovanou osobou – stavbyvedoucím. A provádění stavby rodinného domu dál vyžaduje vedení stavebního deníku,“ uvedla Eva Kuzmová.

Ačkoliv je podle stavebníka Ondřeje zkušený stavební dozor žádoucí, praxe se podle něj může komplikovat.

„Mám položenou kari síť, překrývá se přes tři oka, poctivě svázaná dráty, všechno připravené na lití základové desky. Objednám si beton na středu. A stavební dozor ve středu nemá čas. Normálně by to ničemu nevadilo. Až přijede vůz z betonárky, na stavbě budu já. Ale mezi staviteli svépomocí nyní panuje nejistota, zda nebudou muset později nějak dokazovat, že opravdu dodrželi všechny postupy. Jestli bude opravdu stačit, že podepíšou, že dodrželi vše, co jim stavební úřad v rámci projektu schválil,“ popisuje realitu výstavby.

Také pro samotné projektanty je nyní praxe stavebního dozoru otázkou za milion. „Vzhledem k aktuálnímu stavu digitalizace se zatím žádný z našich projektů podaných podle nových pravidel nedostal do fáze, kdy by mohla být zahájena výstavba. S následnou kontrolou stavby zatím nemáme zkušenost a sami čekáme na precedens, který nám určí, jak máme u našich projektů postupovat. Nyní lze jen těžko odhadnout, zda kontroly budou podle nových pravidel přísnější, co budou zahrnovat a co reálně budou postihovat,“ uzavírá jednatel firmy Jedelský a Kuběnka Tomáš Jedelský.

Doporučované