Hlavní obsah

Kdo má miliardy, může si vybírat. K mání je OC Flora, Vaňkovka či Hilton

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Na českém realitním trhu jsou k mání nemovitosti za miliardy korun. Zájemci si mohou vybírat mezi oblíbenými obchodními centry či luxusními hotely.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Realitní trh v Česku není skoupý na obří obchody. Příkladem může být projekt nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně, jehož nákup v úterý oznámila banka Creditas. Budova bude připravená do tří let. Letos ovšem může dojít k několika dalším miliardovým transakcím. Redakce SZ Byznys přináší výběr těch nejdražších nemovitostí, které v Česku hledají kupce.

Obchodní centra

Podle Josefa Karase, vedoucího investičního oddělení realitně-poradenské společnosti Knight Frank, jsou nejzajímavější a největší nabídky na trhu hned první dvě, a to tedy realitní portfolio končícího fondu a pražské OC Atrium Flora. O obchodní centra přitom podle něj dlouhou dobu nebyl mezi investory velký zájem, nyní se ale situace mění.

„Obchodní centra byla delší dobu spíše v nemilosti investorů, ta kvalitní se ale nyní stabilizovala a vykazují dobré výsledky. Zároveň zůstávají relativně atraktivně naceněná oproti jiným sektorům komerčních nemovitostí. Díky těmto faktorům se vrátil také zájem investorů a množství kapitálu do tohoto segmentu investovat. Množství transakcí a jejich celkový objem toto potvrzuje,“ vysvětluje Karas.

Prodej portfolia Redside

Investoři mají nyní možnost získat celé realitní portfolio fondu, který ukončuje svou činnost. Prodej zajišťuje fond Nova Real Estate, který spravuje investiční společnost Redside.

Mezi atraktivní nemovitosti fondu patří několik kancelářských komplexů na pražském Andělu, včetně Smíchov Gate, kde sídlí například farmaceutická společnost Pfizer a internetová společnost Google. Fond vlastní také prodejny Obi, Penny a obchodní centrum Orlice Park Shopping v Hradci Králové.

Celkově fond drží 16 nemovitostí, z nichž pět jsou kancelářské komplexy v Praze. Zbytek tvoří maloobchodní parky a nemovitosti v různých částech Česka. Tyto nemovitosti mají celkovou účetní hodnotu přes 200 milionů eur, tedy přibližně pět miliard korun. O prodej se stará společnost Savills.

Foto: Daniel Novák

Jednou z nemovitostí v portfoliu je Smíchov Gate.

OC Atrium Flora, Praha

Známé obchodní centrum, do kterého návštěvníci míří například za unikátní projekční technologií IMAX, je také k mání. Kromě kina patří mezi pronajímatele řada obchodů s módou, prodejna Albert nebo restaurace. Ve zbytku pak sídlí kanceláře. Podle znalců v oboru se jeho cena pohybuje nad částkou 200 milionů eur (pět miliard Kč).

Obchodně-administrativní budova Myslbek, Praha, Na Příkopech

Na trh jde také centrum Myslbek, které stojí přímo v centru Prahy a do kterého míří řada Pražanů i turistů za nákupy. Multifunkční budova, ve které sídlí kromě řady obchodů také kanceláře, aktuálně patří do investičního fondu francouzské skupiny AEW. Jeho cena se pravděpodobně vyšplhá nad hranici 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč).

OC Galerie Vaňkovka, Brno

Prodej významné nemovitosti se chystá také v Brně, kde je na prodej obchodní centrum Galerie Vaňkovka, druhé největší brněnské nákupní centrum. Jeho cena by mohla překročit pět miliard korun. Stojí za ním německý realitní fond ECE miliardáře Alexandera Otty, který nemovitost v roce 2005 také postavil.

Foto: Shutterstock.com/Kristyna Henkeova

Obchodní centrum Vaňkovka.

Hotely

Společně s rostoucím počtem turistů mířících do Česka rozmrzá také trh s hotely, kterých je aktuálně k mání hned několik. A ne jen tak ledajakých. Prodávají se jedny z těch nejluxusnějších v republice.

Podle Karase transakcím v oblasti hospitality několik let bránila pandemie koronaviru a také geopolitická krize. Nyní se však nabízí více příležitostí a nastává příznivější doba, kdy je vhodné prodávat.

„Majitelé těchto nemovitostí několik let čekali na lepší tržní podmínky. Nyní se okolnosti změnily a doba je příznivější. Ti, kteří mají zájem prodat, registrují vhodnou situaci pro svůj záměr. Je třeba si uvědomit, že několik let nebylo možné v sektoru hospitality očekávat výraznější poptávku a úspěšně realizovat transakci. Doba k prodeji je ideální. Turisté se do Prahy opět vracejí, hotelový byznys je na vzestupu, obsazenost roste, a celkově jak výsledky sektoru, tak sentiment jsou lepší,“ dodává.

Poptávku po hotelech potvrzuje také Václav Hříbal z JAN Hospitality, to zejména o ty v centru metropole.

„I když se zájemci rekrutují převážně ze zahraniční, nabídka může přijít i ze strany domácích investorů, jako v případě hotelu Four Seasons, kde byl projeven velmi vážný zájem ze strany nejbohatší Češky Renáty Kellnerové. Či Hotelu Intecontinental Praha, který byl koupen českou investiční společností miliardáře Oldřicha Šlemra,“ vysvětluje.

Ikonické hotely se podle něj ale nabízí i v regionech. V Karlových Varech je k mání hotel Sanssouci a především jedna z místních dominant – hotel Imperial. V nedávné době pak byla dokončena transakce čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně.

Hilton Prague

Pražský Hilton se původně měl prodávat již v roce 2014, jednání ale přerušil táhlý soudní spor a poslední ránu obchodu zarazila pandemie. Nyní je ale opět na trhu a jeho cena by se měla pohybovat okolo 300 milionů eur (7,5 miliardy Kč).

V pětihvězdičkovém Hiltonu se od jeho postavení v roce 1991 společností Čedok ve spolupráci s francouzskou CBC Paris ubytovala řada celebrit. Hosté zde mohou navštívit střešní bar s výhledem na Prahu, několik restaurací, casino nebo posilovnu a wellness.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na prodej je také hotel Hilton.

Four Seasons

Nového majitele hledá také hotel Four Seasons, který stojí nedaleko Karlova mostu. Prodává ho americká investiční skupina Northwood Investors a také o něj se zajímala nejbohatší Česka Renáta Kellnerová. Jednání nakonec ale skončila, protože se Kellnerová s Američany nedohodla na ceně. Hodnota hotelu se podle informací Hospodářských novin pohybuje zhruba okolo 150 milionů eur (3,7 miliardy Kč).

Foto: BalkansCat, Shutterstock.com

Pražský Four Seasons.

Mandarin Oriental

Mandarin Oriental leží na pražské Malé Straně, na místě bývalého dominikánského kláštera ze 14. století. Aktuálně ho vlastní čínská státní investiční skupina CITIC a prodávat by se podle Hospodářských novin měl v nižších jednotkách miliard korun.

Pobočka pošty v Jindřišské

Mezi významné realitní transakce letos mohl přibýt i sledovaný pokus o prodej pobočky pošty na rohu Jindřišské a Politických vězňů v Praze 1 za zhruba 1,5 miliardy korun. V první polovině roku ovšem státní podnik po nezdařeném shánění zájemce od prodeje prozatím ustoupil.

Doporučované