Hlavní obsah

Očekávání jsou veliká. Nový stavební zákon by mohl trhu pomoci

Rozhovor s Janem Saditel, generálním ředitelem společnosti JRD.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

Developeři v Česku začínají stavět. Žene je rostoucí poptávka po bytech, kterou způsobují levnější hypotéky. Podle šéfa JRD Jana Sadila jsou ale pomalé povolovací procesy stále problém. Situaci by mohl zlepšit nový stavební zákon.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Po dvou letech, kdy developeři kvůli drahým hypotékám otáleli, se situace na trhu mění a firmy začínají stavět.

„V minulých letech se stavělo i prodávalo málo. Trh se ale začíná od začátku letošního roku oživovat a stavět se opět začne. Vypadá to, že těžké období máme za sebou,“ uvedl v pořadu Agenda Jan Sadil, generální ředitel realitní skupiny JRD.

Plány tuzemských investorů na masivní výstavbu ale prý dál brzdí pomalé stavební řízení. „Developeři stále pracují na přípravě projektů, rádi by je měli povolené a uvedené podle nabídky a poptávky na trh. Ale ta situace taková není. Jsme rádi, že stavební povolení máme alespoň v některých případech a tam můžeme začít stavět,“ uvedl Sadil.

JRD Group

  • Skupina JRD Group zastřešuje skupinu firem, které se věnují developmentu a nákupu a prodeji pozemků, energetice z obnovitelných zdrojů a investicím do výnosových nemovitostí.
  • Zakladatelem a majitelem skupiny je Jan Řežáb a generálním ředitelem Jan Sadil.
  • V roce 2022 skupina dosáhla celkových výnosů v hodnotě 1253 mil. Kč.
  • Konsolidovaný zisk v roce 2022 činil 119 mil. Kč.
  • V rámci společnosti JRD Development skupina realizuje projekty bytové výstavby zejména v hlavním městě a blízkém okolí.

V Praze nové byty staví také například Central Group, Skanska, Finep, Trigema nebo PSN.

Samotná skupina by v letošním roce ráda uvedla na trh přibližně pět stovek bytů. „Máme nyní tři velké projekty, které jsou těsně před vydáním stavebního povolení. Rád bych řekl, že můžeme uvést všechny tři projekty v letošním roce na trh – řádově by to bylo zhruba 500 bytů, ale vývoj je nejasný. I v případě, že dostaneme vydané povolení, nevíme, kdy nabude právní účinnosti nebo jestli se někdo proti němu odvolá,“ popsal situaci na trhu šéf JRD.

Nový stavební zákon by mohl pomoci

Šanci na změnu šéf developerské firmy vkládá do nového stavebního zákona, do jehož účinnosti zbývají poslední dny. Pozitivní efekt se ale dostaví nejdříve za několik měsíců.

„Pro stavebnictví se svět rozdělí na dvě období. První pololetí letošního roku staví stavebníci ještě podle starého zákona a mnozí z developerů se snaží podat žádosti o stavební povolení nebo územní rozhodnutí do konce června. Pravidla jsou do té doby jasná. Druhé období bude plné očekávání, jak z naší strany, tak i ze strany úředníků. Půjde o takové letní vakuum, kdy se úřady budou zaučovat s novým systémem,“ odhaduje developer.

„Přál bych si, aby byl nový systém povolování po té době zaučování extrémně rychlý a transparentní,“ dodává s tím, že v praxi by bylo ideální, aby byly projekty bytových domů povolovány během měsíců, maximálně do roka.

Oživení na trhu způsobují stále levnější hypotéky, které lidem umožňují pořídit si vlastní bydlení. Klesání úroků ale podle Jana Sadila, šéfa developerské společnosti a bývalého ředitele Hypoteční banky, v následujících měsících bude pokračovat jen velmi zvolna.

„Můžeme zapomenout na to, že by se úrokové sazby hypoték v dohledné době přiblížily té hranici, na kterou jsme byli v době covidu zvyklí. Současná výše úrokových sazeb kolem pěti procent je něco, s čím se budeme muset naučit žít. Sazby by mohly velmi mírně klesnout, stále se ale v příštích měsících budou pohybovat v pásmu čtyř až pěti procent,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys expert.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované