Hlavní obsah

Na metru a se zasedačkou. Zájem o pražské kanceláře roste a s ním i cena

Foto: Kancelář roku

Sehnat kancelář v centru Prahy může být složitější, než se zdá.

Kancelář v Praze, vybavená na schůzky s klienty, na dobré adrese a s dobrou dostupností, je pro řadu podnikatelů stále nutnost. Kancelář lze v hlavním městě sehnat za jednotky tisíc, ale i statisíce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Místo na setkávání s klienty, kde lze nerušeně pracovat. Plus dobrá dostupnost, ideálně poblíž zastávky metra. S možností parkovat, pořádat konference v zasedacích místnostech a k tomu všemu výhled na historické centrum města. Zájem o kanceláře v Praze trvá a slábnoucí výstavba nových komerčních prostor žene cenu výš. Redakce SZ Byznys přináší základní informace o cenách a nabídce pronájmů kanceláří v české metropoli.

Cena kanceláří v Praze

Sehnat v hlavním městě kancelář, která bude vyhovovat všem vašim požadavkům a k tomu bude cenově dostupná, není jen tak. Nabídka kancelářských prostor sice roste, často ale stále nezvládá zcela uspokojit poptávku.

„Dostupnost kancelářských prostor v Praze zůstává velice omezená. Míra neobsazenosti se sice stále drží okolo 7-8 procent, nicméně řada těchto prostor je již rezervována a čeká na nájemce, což fakticky snižuje skutečně dostupné kapacity. Poptávka zůstává vysoká, a to i bez ohledu na významnou transakci České spořitelny na Smíchově, která měla na čísla poptávky výrazný vliv,“ komentuje situaci okolo kanceláří v Praze Pavel Novák, Head of Office Agency v Savills.

Přestože nabídka kancelářských prostor roste, v některých lokalitách, jako je Praha 1 a Praha 8, nedokáže zcela uspokojit poptávku, což vytváří tlak na růst cen, uvádí Novák. Firmy, které hledají nové prostory, sice mají možnosti, ale nemohou se spoléhat pouze na inzerci.

Foto: Seznam Zprávy

Poptávka po kancelářích v Praze výrazně roste.

Podle Nováka je nezbytné pracovat s konkrétní situací v budovách a aktivně vyhledávat neveřejné nabídky prostor, které by se mohly uvolnit. Praha navíc v první polovině roku 2024 vykázala nejvyšší poptávku mezi evropskými městy, o 45 procent vyšší než pětiletý průměr.

Kancelář v Praze - cena za metr

V červenci 2024 byla v hlavním městě průměrná cena za pronájem kancelářských či coworkingových prostorů 388 Kč za m2. Oproti stejnému období minulého roku cena za m2 u pronájmu kancelářských či coworkingových prostorů v Praze vzrostla o 8,1 %.

Zdroj dat: Sreality.cz, červenec 2024 a 2023, pronájmy kanceláří, vybrány jsou inzeráty, které uvádějí stav kanceláře: velmi dobrý, dobrý, novostavba nebo po rekonstrukci

Cenové rozmezí pronájmu kancelářských prostor v Praze se pak liší podle Savills podle lokality:

  • Centrum Prahy (kanceláře třídy A): Základní nájemné se pohybuje mezi € 28 (700 Kč) a € 29 (725 Kč) za metr čtvereční za měsíc, přičemž v prestižních budovách, jako je například Masaryčka, může dosáhnout až 1000 Kč za metr čtvereční za měsíc.
  • Širší centrum Prahy: Nájemné zůstává stabilní v rozmezí kolem 450 Kč za metr čtvereční za měsíc.
  • Periferie: Zde nájemné mírně vzrostlo na 387 Kč za metr čtvereční za měsíc.

Rozdíl v cenách, které uvádějí Sreality.cz a Savills, je způsoben zejména tím, že data Sreality zahrnují i coworking.

I když jsou nadále poskytovány různé pobídky, jejich míra je dnes podle Nováka velmi rozdílná a závisí na celkovém balíčku, stejně jako na míře zájmu o danou lokalitu nebo stavu prostor.

Kancelář vs. coworking

Alternativu k běžné kanceláři nebo práci z domova nabízí takzvaný coworking, tedy sdílené kanceláře. Do těchto prostor můžete za poplatek pravidelně či nárazově chodit pracovat. Od toho, jaký typ pronájmu a kde si zařídíte, se budou odvíjet také vaše podmínky. Například můžete nebo nemusíte mít v „kanceláři“ přidělený vlastní stůl a firemní adresu.

Kancelář vs. coworking

Práce v coworkingových centrech nabízí řadu výhod a příležitostí, rozhodně ale není pro každého. Pro koho je tedy coworking vhodný? Může být dobrým řešením pro ty, co pracují z domova bez možnosti docházet do kanceláře a buď nemají doma adekvátní podmínky, nebo se jim tam například nedaří tolik soustředit.

Většinou je také pravidlem, že je jeho pronájem levnější než pronájem celé kanceláře. Navíc může být sdílení pracovního místa s ostatními dobrou příležitostí poznat nové lidi a navázat nové soukromé i pracovní vztahy. V prostorech se často schází lidé z nejrůznějších profesí, a člověk si tak může rozšířit obzory.

Pokud ale naopak máte rádi svůj klid a nechcete se o své pracovní prostory dělit, je pro vás vhodnější buď pronájem vlastní kanceláře, nebo práce z domova. Pokud vás koncept zaujal, ale nejste si jistí, zda je pro vás, můžete si to přijít vyzkoušet. Některá místa nabízí den na zkoušku, případně možnost jednodenního pronájmu.

Hodinový nájem kanceláří v Praze

Existuje také řada míst, kde si můžete pracovní místo pronajmout na pouhých pár hodin, ať už potřebujete jen stůl, židli a připojení k internetu na klidném místě, sháníte zasedací místnost na jednání s partnery nebo konferenční místnost pro školení. Ceny se odvíjí od délky pronájmu, velikosti místnosti a dodatečných služeb, nezřídkakdy tuto možnost nabízejí firmy, které všechny své prostory nevyužijí, ale nechtějí či nemohou je prodat/dlouhodobě pronajmout. Například pronájem kanceláře na jednu hodinu se v Praze pohybuje okolo 100 korun.

Úklid kanceláří

Ceny úklidu kanceláří se odvíjí jednak od náročnosti úklidu a pak také od rozlohy kanceláře. Úklidy nabízí nejrůznější agentury, které si můžete najmout buď na generální jednorázový úklid, nebo na pravidelný.

Chcete zjistit, kolik by asi úklid vaší kanceláře stál? Úklidové firmy můžete požádat o cenový odhad, většina má přesně pro tento účel na svých stránkách speciální formulář. Zajímá je například výměra uklízených prostor, typ úklidu, frekvence, jestli máte vlastní prostředky nebo na jaké adrese kancelář je.

Nejlepší kanceláře roku

Česko má od roku 2016 také soutěž Kanceláře roku, kterou pořádá společnost Prochazka & Partners. V rámci soutěže se každý rok vybírají ty nejlepší kanceláře. Hodnotí je porota tvořená z odborníků kancelářského byznysu a architektů, která sleduje interiéry z hlediska výjimečnosti a designu prostor, inovace (technologické, materiálové, praktické), atmosféru prostředí a kvalitu pracovního prostředí.

+6

Související témata:
Komerční prostory
Kanceláře roku

Doporučované