Hlavní obsah

Začíná se na 7 000 a končí na 19 000. Města vydělávají na dražbách nájmů

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Nepoměr poptávky k nabídce nájemních bytů ve velkých tuzemských městech otevírá cestu nové obchodní strategii. Pronajímatel nechá zájemce o bydlení mezi sebou bojovat. Zvítězí ten, kdo zaplatí nejvíce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Praha a další velká česká města s blížícím se začátkem nového školního roku zažívají růst poptávky po nájemním bydlení. K běžnému přílivu během celého roku, který tvoří primárně lidé stěhující se za novou prací, se v tomto období přidávají také studenti, kteří hledají nové pronájmy na další školní rok.

Zájem ukazují například data Sreality.cz, kde počet inzerátů na pronájem bytu v hlavním městě poprvé v letošním roce klesl pod sedm tisíc nabídek.

Kdo zaplatí nejvíce, bude bydlet

Kromě běžných nabídek mohou ale zájemci o bydlení v pronájmu na inzertních portálech stále častěji nacházet nabídky, kde se inzerovaná cena pohybuje výrazně pod tržním průměrem.

Roste totiž počet nabídek pronájmů, kde majitelé nemovitostí hledají nájemníka prostřednictvím aukce.

Strategii „kdo zaplatí nejvíce, vyhrává“ podle zveřejněných inzercí dnes nejčastěji využívají sama města nebo v případě hlavního města, kde se nabídky na aukce nájemních bytů objevují nejčastěji, městské části na pronájmy nemovitostí, které zbývají v jejich bytových fondech.

„Pro města, která značnou část svého bytového fondu musí přidělit na sociální bydlení a také bydlení pro osoby v potřebných profesích, může být aukce způsob, jak na zbývající části bytového fondu vydělat,“ uvedl Ondřej Gavlas, ředitel aukcí a dražeb ve realitní společnosti Gavlas, která aukce pro městské části zprostředkovává.

Pro uskutečnění aukce k nájemnímu bytu je podle jeho slov zásadní přijít s atraktivní cenou, která k inzerátu přitáhne co nejvíce zájemců.

„Ti mezi sebou následně soutěží. Je to způsob, jak cenu dostat na vyšší hladinu, než by se nám podařilo v případě přímé nabídky. Což je pro pronajímatele rozhodně ekonomicky výhodné,“ vysvětluje princip prodejní strategie Ondřej Gavlas.

Například v případě draženého nájemního bytu v Praze na Žižkově, který společnost nabízela letos v červnu, byla vyvolávací cena stanovena na 7100 Kč. Dvoupokojový byt společnost podle jejich webových stránek vydražila za 19 200 korun měsíčně.

„Aukce k výběru vhodného nájemníka využívá městská část proto, že chce postupovat s péčí řádného hospodáře a na nájemném neprodělávat,“ potvrdila Tereza Schejbalová, vedoucí Odboru vnějších vztahů v městské části Praha 3.

Zároveň dodala, že je v rámci aukce vždy stanovena minimální cena za metr čtvereční. Při splnění všech podmínek pak vítězí zájemce, který podá nejvyšší nabídku.

V nevýhodě je v takové situaci nájemník, který zároveň prochází výběrovým řízením ze strany pronajímatele a zároveň musí nabídnout dost, aby bydlení získal.

V případě aukce tedy navrhuje částku, kterou je ochoten za měsíc v nemovitosti platit. Pokud ale v omezené nabídce konečně najde nemovitost, o kterou by se chtěl ucházet, tlak z nevědomí, kolik zájemců na pronájem bytu přihazuje, může původní zamýšlenou částku výrazně zvýšit.

Aukce podnítila situace na trhu

Častější využívání této praxe, která pro pronajímatele zajistí nejvyšší možnou cenu pronájmu, podle hlavního ekonoma Creditas Petra Dufka není překvapivá ze dvou důvodů.

„Tím prvním je útlum bytové výstavby, který přináší na trh méně bytů, než je jeho absorpční kapacita, tím druhým migrace. Dlouhodobý trend stěhování do Prahy a Středočeského kraje zvyšuje poptávku po bydlení a s ním i nájmy,“ popsal odborník.

Kromě hlavního města aukce nájemních bytů v letošním roce zahájila také Olomouc nebo Turnov.

V případě Olomouce bude zhruba polovina městských bytů, které se každý rok uvolní, nabízena formou elektronické aukce.

„Je to jednoduché, je to transparentní a je to pro každého, kdo splní nastavené podmínky. Patří mezi ně žádné exekuce, žádné dluhy vůči městu, včetně Správy nemovitostí nebo Dopravního podniku, a žádné problémy s nájmem městského bytu v minulosti,“ vyjmenovala letos v dubnu náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská.

K aukcím nájemních bytů ale zatím příliš nepřistupují individuální majitelé nemovitostí. Podle Petra Hány, ředitele oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví v poradenské společnosti Deloitte, v případě soukromého pronajímatele zdaleka nejde vždy jen o cenu.

„Jeho snaha bývá především vybrat si správného, spolehlivého a pokud možno bezproblémového nájemníka. Každý pronajímatel vybírá dle svého uvážení a má tendenci si budoucího nájemníka alespoň základně prověřit. Může se jednat například o setkání v rámci prohlídky bytu či ověření na sociálních sítích,“ popsal expert.

„V aukci může vyhrát kdokoliv, a i když bude cena vyšší než původně požadovaná, nemusí to pronajímateli vyhovovat,“ uzavírá Petr Hána.

Doporučované