Hlavní obsah

Jak na dostupné bydlení: Stát ukazuje, co nabídne za byty s nízkým nájmem

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Stát nabídne městům, obcím i soukromým investorům levné úvěry, pozemky zdarma a další výhody. Výměnou za ně musí postavit dostupné bydlení, ve kterém pronajímatelé budou muset vybírat levnější nájemné, než je průměr na trhu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedostupnost bydlení může v Česku postihnout na dva miliony lidí. Alespoň to vychází z dat Ministerstva pro místní rozvoj. Součástí dlouhodobého plánu státu, jak zlepšit situaci na trhu bydlení, jsou i obří investice do developmentu.

Města, obce a také soukromí investoři by za podpory státu měli začít stavět více projektů dostupného bydlení. Detaily v pondělí představili na tiskové konferenci zástupci vlády.

„Zahajujeme projekt podpory dostupného bydlení, který by měl své výsledky přinést už za přibližně tři roky. Bytová výstavba není taková, jakou bychom si představovali, a bytů je proto nedostatek. Jen v Praze se ročně staví zhruba pět tisíc bytů, potřeba je ale dvojnásobná,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Projekt je podle jeho slov postaven na spolupráci státu, krajů, obcí a soukromých investorů.

„Tento koncept je zárukou, že výsledků bude možné dosáhnout. Máme připraveny čtyři formy podpory, v rámci které bude možné dostupné bydlení v Česku realizovat,“ popsal premiér na tiskové konferenci.

Výhodný nákup bytů nebo výstavba

Mezi zmiňované varianty patří městské akvizice už hotových bytů, výstavba obce ve spolupráci se soukromým investorem a vlastní výstavba města nebo soukromého investora.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by se počet těchto finančních modelů měl časem zvětšovat. „Ministerstvo financí je připraveno dále rozšiřovat paletu možných způsobů spolupráce i potřebných zdrojů,“ uvedl na tiskové konferenci.

Vláda pro tento účel zajistila v první fázi zhruba osm miliard korun z Národního plánu obnovy, které budou prostřednictvím Státního fondu podpory investic a Národní rozvojové banky určeny na financování bytových projektů samospráv. O dalších penězích kabinet jedná například s Evropskou investiční bankou, s pojišťovnami, penzijními fondy a počítá i se zapojením soukromého sektoru.

A jak chce stát přesvědčit města či firmy, aby stavěly dostupné bydlení? Má pro ně připravené úvěry s dvouprocentní úrokovou sazbou. Pomoci má také chystané poradenství v rámci Národní rozvojové banky, Státního fondu podpory investic nebo poskytnutí státních pozemků k výstavbě.

Dostupné bydlení za levný úvěr

Za výhodné podmínky ale musí investor nabídnout něco na oplátku. V tomto případě půjde o cenu nájemného. „Cena nájemného v bytech dostupného bydlení se bude pohybovat v maximální výši devadesáti procent pod úrovní běžného tržního nájemného v dané lokalitě a čase,“ upřesnil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

K tomuto stanovení ceny nájemného má sloužit chystaný projekt cenových map, na kterých v současné době pracuje Ministerstvo financí.

Data cenové mapy se podle slov ministra financí Zbyňka Stanjury chystá Ministerstvo financí aktualizovat vždy dvakrát za rok a měla by být postavena na datech realitních portálů, která zobrazují nabídkové ceny nájmů.

Na dostupné bydlení by podle Bartoše měli mít nárok zejména mladí lidé, senioři a také lidé pracující v potřebných profesích, jako jsou například policisté, učitelé, lékaři nebo hasiči. Obecně by ale možnost bydlet v bytě v rámci takového projektu mohl mít každý, kdo nespadá do dvaceti procent obyvatel s nejvyššími příjmy.

Byty mají také pomoci lidem dostat se z tíživé životní situace. Nájemní smlouvy se budou po roce a půl, tedy půl roku před vypršením, hodnotit a bude se zjišťovat, zda nájemník stále plní atributy pro dostupné bydlení. Pokud ne, bude se muset vystěhovat.

Doporučované