Hlavní obsah

Hypotéky zlevnily, v srpnu banky půjčily na bydlení nejvíce peněz od roku 2022

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 32 miliard Kč, což je proti červenci nárůst o třetinu a nejvíce od ledna 2022. 

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po více než dvou letech jsou úrokové sazby hypoték pod pěti procenty, když klesly na 4,98 procenta z červencových 5,07 procenta. To se promítlo i do množství nově uzavřených smluv a banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu úvěry za 32 miliard Kč, proti červenci tak vzrostly o třetinu a nejvíce od ledna 2022. Meziroční růst zrychlil na 130 procent.

Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

„Prvním důvodem růstu objemu hypoték je obecně oživení poptávky po financování bydlení v letošním roce, druhým účinnost novely zákona o spotřebitelském úvěru od září. Kvůli ní se někteří klienti snažili podepsat hypoteční smlouvy ještě do konce srpna, aby se na ně alespoň po dobu první fixace nevztahovala nová pravidla pro předčasné splacení,“ uvedl manažer pro hypotéky v Komerční bance Ondřej Šuchman.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v srpnu stoupl o 31 procent na 25,7 miliardy Kč. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 6498, což je 25procentní meziměsíční růst a nejvyšší hodnotu od března 2022. Objem refinancovaných úvěrů, tedy interně či z jiné instituce, se meziměsíčně zvýšil o 2,6 miliardy na 6,7 miliardy Kč.

Pokles průměrné sazby reflektuje vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností, které začaly od června opět klesat. „Poslední vývoj tržních sazeb delších splatností opět otevírá prostor pro budoucí snižování hypotečních sazeb, jelikož se sazby dostaly na nejnižší úrovně v letošním roce a zároveň jsou nejnižší od konce roku 2021. Hypoteční sazby na tento vývoj reagují vždy s několikaměsíčním zpožděním, pokud se tak vývoj na trhu neobrátí, další mírný pokles hypotečních sazeb by měl v příštích měsících pokračovat,“ upozornil analytik asociace Jakub Seidler.

Průměrná hypotéka v srpnu pokračovala v růstu, a to z 3,77 milionu na 3,95 milionu Kč. Od dubna tak průměrná hypotéka převyšuje dosavadní rekordní úroveň z listopadu 2021, kdy byla 3,46 milionu Kč.

Konzultantka společnosti 4fin Karolína Vorlíčková několikátý měsíc v řadě zaznamenává vyšší poptávku po hypotečních úvěrech, která je dána zvýšeným zájmem o nemovitosti a chutí po vlastním bydlení. V následujících měsících očekává snížení úrokových sazeb, kdy se na konci roku můžeme přiblížit k sazbě 4,8 procenta. Pokles tak je a velmi pravděpodobně i nadále bude podle ní pomalejší, než většina trhu očekávala.

Hypotéky si nyní berou spíše sezdané páry nebo rodiny, kdy pro dva žadatele jsou hypotéky dostupnější, řekla ČTK hypoteční specialistka FinGO Jana Vaisová. Také nákup investičních nemovitostí podle ní neklesl a hojně si berou hypotéky i cizinci pro vlastní bydlení zejména v Praze a Brně. Dále pozoruje i to, že se některé banky snaží změkčovat metodiku pro posuzování bonity klientů a nastavují tato měkčí pravidla pro akceptaci příjmu zaměstnance i živnostníka.

Doporučované