Hlavní obsah

Zlevní hypotéky? Banky budou se snižováním úroků opatrné

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Oproti rychlému snižování úrokových sazeb, ke kterému přistoupila Česká národní banka, budou tuzemské banky skoupější. Měsíční splátka hypotéky se do konce letošního roku přeci jen sníží, pomůže totiž konkurenční boj.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku dubna 2022.

Na tuto zprávu čekaly tisíce Čechů, kteří zvažují pořízení vlastního bydlení na hypotéku. Ale ani relativně rychlé snižování sazeb ze strany ČNB banky ke stejnému tempu zlevňování úvěrů na bydlení nedotlačí.

Podle Filipa Hrubého, mluvčího České spořitelny, neklesnou nejpopulárnější úvěry s fixací na tři a pět let v letošním roce pod úroveň 4,5 procenta. „Spíše očekáváme, že se budou pohybovat v pásmu 4,5 procenta až pět procent,“ upřesnil.

Podle hypotečního experta ze společnosti Broker Trust Libora Ostatka by měly rychleji klesat sazby u úvěrů s fixací na jeden rok. Ty se v průměru podle dat Hypoindexu, který na základě nabídkových sazeb na trhu vydává společnost Swiss Life, pohybovaly v červnu na úrovni 5,8 procenta.

„Očekávám, že se sazba do konce letošního roku sníží zhruba o půl procenta, v průměru na úroveň 4,99 procenta,“ uvedl Ostatek.

O kolik zlevní splátka hypotéky

Pokud se tedy podíváme na predikce hypotečních a bankovních expertů v konkrétních číslech, mírný pokles sazeb, který se v nabídkách bank do konce roku pravděpodobně objeví, Čechům na měsíční splátce příliš neušetří. V závislosti na výši úvěrů může jít o rozdíly stovek až nižších tisíců korun.

Měsíční splátka hypotéky podle výše úrokové sazby

Měsíční splátka hypotéky podle výše úrokové sazby
Výše hypotéky3,6 mil. Kč
Úroková sazba4 %4,5 %5,07 %
Měsíční splátka17 307 Kč18 240 Kč19 617 Kč
Zdroj: Výpočet SZ

Poklesu úrokových sazeb, na který tuzemský trh po dvou letech růstu čeká, by podle Ostatka mohl pomoci také konkurenční boj mezi bankami.

„Konkurenční boj mezi tuzemskými bankami na podzim zesílí a to úrokové sazby potáhne dolů. Podle mého odhadu to může pro sazby znamenat pokles až půl procenta. Důvodem je stanovený poplatek za předčasné splacení hypotéky, který se začne uplatňovat od letošního září,“ uvedl.

Rozhodne cena zdrojů

Důvodem, proč budou hypoteční úvěry zlevňovat navzdory uvolňování měnové politiky centrálními bankéři jen pomalu, je primárně cena zdrojů bank.

Jde o takzvané swapy, což jsou instrumenty, kterými si banky zajišťují cenu peněz na určité období. Pokud chce banka peníze na pětiletou fixaci, koupí pětiletý swap a má garantováno, že klient může celou dobu splácet za určitý úrok. A právě cena zdrojů podle bankéřů začala v letošním dubnu zdražovat.

„Pozastavení poklesu úrokových sazeb je dáno situací na finančním trhu, kde v posledních měsících sledujeme růst ceny peněz u fixací na dva nebo tři roky. Ale i nadále očekáváme ke konci letošního roku mírný pokles hypotečních sazeb,“ uvedl Dalibor Mička, manažer úvěrových produktů UniCredit Bank.

Doporučované