Hlavní obsah

Hledá se sedm miliard na stavbu bytů

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

V návrhu rozpočtu na příští rok schází podle Ministerstva pro místní rozvoj sedm miliard na výstavbu dostupného bydlení, částku přitom prý mělo domluvenou, a pokud ji nezíská, hrozí resortu pokuty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) chybí v návrhu rozpočtu na příští rok sedm miliard korun na program výstavby obecních nájemních bytů, pomocí kterého chce ministerstvo zlepšit dostupnost nájemního bydlení. Ministr Ivan Bartoš (Piráti) proto plánuje v příštích dnech jednat o navýšení rozpočtu právě o tuto částku.

Výdaje resortu by se podle nynějšího návrhu měly v příštím roce rovnat částce 13,3 miliardy korun. To je o dvě miliardy méně než v letošním roce a mezi resorty to představuje v poměru k celkovému rozpočtu zdaleka největší meziroční pokles. Bartoš však na čtvrteční konferenci k dostupnému bydlení uvedl, že nepředpokládá, že by se v rozpočtu peníze na výstavbu nenašly.

„Bydlení je jedna z mých největších priorit. Jeden z cílů je nastartovat investice do dostupného nájemního bydlení. A troufám si říct, že po zhruba dvou letech ne úplně jednoduché práce a vyjednávání tu s kolegy vyhlížíme cílovou pásku,“ uvedl k dostupnému bydlení Bartoš.

Vláda podle něj prostředky již jednou schválila, když ministerstvo nastavovalo program pro postcovidovou obnovu s Evropskou komisí, a města s obcemi už chystají konkrétní projekty.

„Zavázali jsme se v rámci Národního plánu obnovy, v dubnu vláda schválila jednotlivé programy, v květnu jsme investiční část dostupného bydlení prezentovali jak s premiérem Fialou, tak se Zbyňkem Stanjurou. Budeme o tom dále jednat,“ komentoval situaci Bartoš.

Ministerstvo se podle něj snaží najít cestu, jak jednotlivé milníky v Národním plánu obnovy naplnit. A v definici plnění milníků je podle něj stanovena podmínka mít pod smlouvami patřičnou část dostupného bydlení pro střední třídu.

„K návrhu státního rozpočtu na příští rok budou ještě probíhat politická jednání do doby, než vláda návrh schválí a pošle ho do Sněmovny, tedy do konce září. Peníze, o kterých ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš říká, že mu chybějí, jsou peníze, které bychom si půjčovali od Evropské komise a nikoliv národní zdroje. Není pravda, že se kvůli tomu zastaví výstavba dostupného nájemního bydlení,“ říká mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Miliardy by se rozdělily do tří nástrojů

V částce nyní chybějících sedmi miliard jsou podle Bartoše finance, ze kterých se vytvoří finanční nástroje na podporu výstavby. Upozornil, že se částka v budoucnu do rozpočtu vrátí, jelikož jde o úvěry.

„Nejde o dotace, ale o úvěry, které mají výhodný charakter. Jsou na delší dobu, třeba na 30 let. Peníze se pak do rozpočtu vrací, plus úroky v daných programech,“ vysvětloval.

Podle Jana Schneidera, vrchního ředitele sekce strategií a analýz regionální politiky a politiky bydlení MMR, budou finanční nástroje tři. Rozdělit by se mezi ně navíc měla ještě další miliarda. Celkem tedy má na finanční nástroje putovat osm miliard korun.

„Přes finanční nástroj 1 má jít 4,5 miliardy, to je přes Státní fond podpory investic a je tam část grantová a část úvěrová. Dalších 2,5 miliardy jde přes Národní rozvojovou banku, to je finanční nástroj 2. Potom je tam miliarda, která má jít přes finanční nástroj 3, tedy přes holdingový fond, přes společnost Národní rozvojovou investiční, což je dceřiná společnost rozvojové banky,“ uvedl pro SZ Byznys Schneider.

Podpora Státního fondu pro podporu investic má směřovat na stavbu nájemních bytů, je možné ji využít také na novostavby, stavební úpravy nebo přístavby. Žádat o ni mohou územní samosprávní celky, státní příspěvkové organizace nebo církev.

Co by se stalo, kdyby se v rozpočtu tyto peníze nenašly, si Schneider nedokáže představit, jelikož se ministerstvo k plánu již zavázalo a s porušením slibů by se pojily sankce ze strany Evropské komise.

„Samozřejmě v okamžiku, kdybychom závazky nenaplnili, tak tam jsou pro nás pokuty, které ve finále by mohly být ještě vyšší než tyto peníze. Dá se představit, že ne všechny ty peníze budou narozpočtovány na rok 2025, ale nějaká jejich menší část prostě bude do roku 2026. To je ale na politickém vyjednávání,“ řekl.

„Jakmile obce či soukromí investoři, kteří by rádi budovali dostupné nájemní bydlení, projekty předloží a bude tedy zřejmé, jaký je z jejich strany zájem, jsme připraveni dle reálných výdajů státního rozpočtu 2025 tyto peníze určitě najít a podpořit tak připravenou výstavbu,“ ujišťuje za ministerstvo financí Lagronová.

O úvěrovém programu Dostupné bydlení

Na výstavbu bytového domu, stavební úpravy nebo koupi nového bytu bude možné využít peníze z dotačně-úvěrového programu Dostupné bydlení, který přispěje k řešení současné bytové krize.

Od října 2024 nabídne Státní fond podpory investic (SFPI) zvýhodněné úvěry pro obce, kraje, jejich organizace a další právnické osoby za sedm miliard korun do poloviny roku 2026. V příštím roce se k němu přidá Národní rozvojová banka se svými nástroji za další 3,5 miliardy korun. Program cílí na dostupné nájemní bydlení pro mladé rodiny, veřejně prospěšné profese i na tzv. střední třídu obecně a je součástí rozsáhlé reformy Ministerstva pro místní rozvoj Bydlení pro život.

Při zapojení soukromého kapitálu prostřednictvím pákového efektu resort odhaduje investice do dostupného bydlení do roku 2026 ve výši zhruba 15 až 20 miliard korun. O dalších zdrojích financování MMR a Ministerstvo financí jednají s Evropskou investiční bankou, se kterou také spolupracují na výběru vhodných projektů výstavby.

Veřejnou podporu dostupných bytů s nižším než tržním nájemným umožnila notifikace z dubna 2024, kterou MMR vyjednalo s Evropskou komisí.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

V první pilotní fázi programu z loňského roku podle Bartoše Ministerstvo pro místní rozvoj a Státní fond podpory investic podpořily výstavbu téměř 500 bytů.

„S programem, který je investiční a z pohledu rozpočtu návratný a který startuje na podzim, míříme k číslu až 5000 nových nebo zrekonstruovaných nájemních bytů tam, kde nyní chybějí. Což je i cíl deklarovaný vládou. Regionální centra fondu, pro toto zřízená, evidují již 167 takových projektů,“ uvedl Bartoš začátkem týdne na sociální síti X.

Doporučované