Hlavní obsah

Fond z J&T bude investovat do realitního byznysu miliardáře Palcra

Foto: J&T Real Estate

Vizualizace projektu Nový Rohan v Praze 8, který patří do skupiny JTRE ČR Dušana Palcra.

Nemovitostní projekty miliardáře Dušana Palcra včetně jeho zemědělské skupiny se sdruží do jednoho holdingu. Nová struktura poslouží k tomu, aby do ní mohl investovat fond J&T Arch Investments, největší fond svého druhu v Česku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fond J&T Arch Investments pokračuje v investicích do byznysu dlouhodobých blízkých partnerů skupiny J&T. Nedávno se fond stal druhým největším akcionářem skupiny byznysmena Igora Rattaje Tatry Mountain Resorts. Nyní se J&T Arch připravuje na investici do nemovitostních skupin miliardáře Dušana Palcra.

V březnu oznámil fond J&T Arch, že bude investovat do Palcrovy zemědělské skupiny JTZE. Tuto konkrétní investici ale nakonec fond odložil a místo toho chystá mnohem větší počin. K investici do farem se totiž ještě přidruží investice do Palcrovy developerské skupiny J&T Real Estate ČR (JTRE ČR).

„Vzhledem k tomu, že JTRE ČR i Dušan Palcr mají v současné chvíli v různých fázích rozpracovanosti několik dalších projektů, jeví se jako výhodnější, mimo jiné i kvůli možnostem budoucího financování, všechny uvažované projekty sdružit pod jeden zastřešující holding a investovat do podílu v něm,“ napsal fond J&T Arch v posledním dopisu investorům.

Největším aktuálním projektem Palcrovy skupiny je developerský projekt Nový Rohan v Praze 8. V několika etapách postaví na Rohanském ostrově za 15 miliard korun přes tisíc bytů. Velký projekt plánuje JTRE ČR také v Brně.

„Vstup J&T Arch do holdingu JTRE ČR bude pro nás stejně jako dosud představovat hlavně odpovědnost k investovaným penězům a jejich investorům. Ti získají možnost podílet se na našich projektech v různých fázích,“ řekl na dotaz SZ Byznys Dušan Palcr.

„Bude to plánovaný krok, kdy se ke klíčovým aktivům rodin zakladatelů J&T přidávají další tematické platformy s výnosovým potenciálem. Nejedná se pouze o zemědělství, o kterém jsme uvažovali jako o prvním, ale i o další zejména realitní projekty. Rozhodli jsme se proto rovnou pro komplexní akcionářské řešení. Finální podobu chceme dotáhnout během podzimu,“ dodal Palcr.

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments je z hlediska objemu aktiv největším fondem svého druhu v Česku. V tuzemsku a na Slovensku spravoval na konci minulého roku majetek v hodnotě přes 55 miliard korun.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Byznysmen Dušan Palcr.

Největší investicí J&T Arch je 44procentní podíl v Energetickém a průmyslovém holdingu jednoho z nejbohatších Čechů Daniela Křetínského. V tomto případě však J&T Arch drží podíl nepřímo prostřednictvím jiného fondu ze struktur J&T.

V prvním čtvrtletí investoval J&T Arch celkem sto milionů eur do společnosti Emma Alpha Holding, hlavní investiční platformy skupiny Emma Capital miliardáře Jiřího Šmejce. Také v tomto případě drží J&T Arch podíl nepřímo.

Doporučované