Hlavní obsah

Bartošův úřad vyčíslil, kolik potřebuje na bydlení. Deset miliard na dva roky

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo financí se přetahují o miliardy na výstavbu obecních nájemních bytů. Podle Státního fondu podpory investic by kvůli průtahům mohly státu hrozit škody.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pokračuje v boji o sedm miliard korun ze státního rozpočtu, které mají nastartovat dotační a úvěrový program výstavby obecních nájemních bytů v Česku.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) říká, že potřebuje mít peníze na „účtu“ v celku a nejlépe co nejdříve. Prý bez nich nemohou obce a města s výstavbou bytů v tomto programu vůbec začít.

„Investice do dostupného bydlení realizují naši partneři jako Státní fond podpory investic nebo Národní rozvojová banka. Pokud mají uzavírat smlouvy se samosprávami, potřebují právní jistotu a odpovídající finanční krytí ve státním rozpočtu,“ vysvětlil tiskový mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Petr Waleczko.

Zájemců možná nebude dost

Plán se však podle aktuálního vyjádření Ministerstva financí, které s návrhem státního rozpočtu přišlo, změnil.

„Postup, na kterém se v úterý zástupci všech vládních stran na K15 shodli, je takový, že se v blízké době vypíší výzvy, uvidíme tak reálný zájem o program a také uvidíme, kolik projektů uspěje, zjistíme i cash flow v jednotlivých letech,“ vysvětlil tiskový mluvčí Ministerstva financí Stefan Fous.

Důvodem, proč mají být finance na projekty zajišťovány nakonec průběžně, je podle Fouse reálná obava, že obce celých sedm miliard korun v letošním roce nevyužijí.

„Podstatné je, že chceme poskytovat peníze tam, kde je reálná možnost výstavby, nejsme příznivci toho, aby ležely ladem a čekaly na využití, až jestli jednou budou možná třeba,“ uvedl mluvčí s tím, že ministerstvo očekává, že chystané projekty rekonstrukcí a výstavby obecních bytů budou vyžadovat financování i po roce 2025.

Státu hrozí náhrady škod

Podle Státního fondu podpory investic (SFPI), který má v rámci projektu dostupného bydlení vypisovat granty a uzavírat se samosprávami úvěry, má však tento scénář rizika, která se ve finále mohou státu prodražit.

„Je nutné, aby uzavřené smlouvy o poskytnutí dotace a úvěru byly kryté rozpočtovanými prostředky. Pokud by fond nedodržel podmínky uzavřených smluv a finanční prostředky neposkytl, hrozí riziko náhrad škody či ušlého zisku,“ uvedla ředitelka odboru komunikace SFPI Karolína Smetanová.

Kdyby se do projektu hlásilo méně samospráv, než jsou aktuální očekávání Ministerstva pro místní rozvoj, riziku by se dalo čelit jen s částí původně slíbených financí. Nesměly by však stát v cestě vyjednané podmínky, na které jsou navázány další peníze z Národního plánu obnovy (NPO), který financují fondy Evropské unie.

Jednou z nich je například dohoda, že smlouvy se samosprávami budou uzavřeny do poloviny roku 2026. „Většina z nich v příštím roce,“ upozorňuje Karolína Smetanová.

„Pokud bychom pro následující období nezískali prostředky z NPO, fungování programu Dostupné nájemní bydlení by bylo v roce 2025 a 2026 ohroženo,“ dodává Smetanová ze SFPI.

O úvěrovém programu Dostupné bydlení

Na výstavbu bytového domu, stavební úpravy nebo koupi nového bytu bude možné využít peníze z dotačně-úvěrového programu Dostupné bydlení, který přispěje k řešení současné bytové krize.

Od října 2024 nabídne Státní fond podpory investic (SFPI) zvýhodněné úvěry pro obce, kraje, jejich organizace a další právnické osoby za sedm miliard korun do poloviny roku 2026. V příštím roce se k němu přidá Národní rozvojová banka se svými nástroji za další 3,5 miliardy korun. Program cílí na dostupné nájemní bydlení pro mladé rodiny, veřejně prospěšné profese i na tzv. střední třídu obecně a je součástí rozsáhlé reformy Ministerstva pro místní rozvoj Bydlení pro život.

Při zapojení soukromého kapitálu prostřednictvím pákového efektu resort odhaduje investice do dostupného bydlení do roku 2026 ve výši zhruba 15 až 20 miliard korun. O dalších zdrojích financování MMR a Ministerstvo financí jednají s Evropskou investiční bankou, se kterou také spolupracují na výběru vhodných projektů výstavby.

Veřejnou podporu dostupných bytů s nižším než tržním nájemným umožnila notifikace z dubna 2024, kterou MMR vyjednalo s Evropskou komisí.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj aktuálně ví o 167 bytových projektech po celém Česku. „Velká část z nich už má stavební povolení a čeká na vyhlášení výzvy z programu Dostupné bydlení,“ uvedl za ministerstvo mluvčí Petr Waleczko.

Ta měla být spuštěna už letos v září. Vzhledem k pokračujícímu vyjednávání o státním rozpočtu, které na konci letošního září vyvrcholí v Poslanecké sněmovně, ale nelze vyloučit zpoždění.

Celková hodnota veřejných investic do projektů, které obce v rámci programu dostupného bydlení chystají, dosahuje podle odhadů Ministerstva pro místní rozvoj zhruba deseti miliard korun. „Počítáme s uzavřením smluv na většinu objemu peněz už v tomto a příštím roce,“ uvedl Waleczko.

V první, pilotní fázi programu z loňského roku podle Bartoše Ministerstvo pro místní rozvoj a Státní fond podpory investic podpořily výstavbu téměř 500 bytů. Celkově by takto mohlo vzniknout až pět tisíc nových a rekonstruovaných bytů k obecnímu pronájmu.

Doporučované