Hlavní obsah

Zaměstnavatelé musí do dnešního dne nahlásit dohodáře za červenec

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Dnešek je poslední termín, dokdy musí zaměstnavatelé nahlásit České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) údaje o zaměstnancích pracujících na dohodu, a to za měsíc červenec.

Článek

Od letošního 1. července mají zaměstnavatelé povinnost nahlásit státu osoby, které zaměstnávají na dohodu včetně jejich výdělků. Státu to má umožnit získat přehled o těchto dohodách. A dnešek je poslední den, kdy to musí udělat za červenec.

Zaměstnavatelé už do minulého týdne poslali správě sociálního zabezpečení přes 411 000 elektronických formulářů o výdělcích dohodářů, takzvaných výkazů DPP. Od 1. července do 13. srpna se také zaevidovalo více než 45 000 nových zaměstnavatelů.

Původně se od 1. července mělo také platit pojistné od nižšího limitu než dosud, tuto povinnost ale Parlament odložil až na 1. leden příštího roku. Novinku zavedl loni schválený vládní konsolidační balíček. Až do konce roku bude platit, že zaměstnavatel bude nahlašovat ČSSZ jen ty zaměstnance, kteří se účastní důchodového a nemocenského pojištění. To znamená, že v některém měsíci si vydělali více než 10 000 korun. Limit se sníží až od příštího roku.

Za nesplnění povinnosti nahlásit výdělky dohodářů hrozí pokuta. „Pro fyzické, právnické nebo podnikající fyzické osoby jako zaměstnavatele jsou již v současné právní úpravě sankce zakotveny, včetně skutkové podstaty přestupků za neoznámení nástupu zaměstnance do zaměstnání nebo skončení doby zaměstnání pro účely pojištění. Nově se zavádí sankce spojená s nepředložením výkazu DPP s možnou pokutou až do výše 50 000 Kč,“ uvedla mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

Zaměstnavatelé nahlašují údaje o příjmech elektronicky, a to buď prostřednictvím svého mzdového a personálního softwaru, nebo prostřednictvím elektronického formuláře na ePortálu ČSSZ, doplnila mluvčí.

Související témata:

Doporučované