Hlavní obsah

Ruský soud se odmítl zabývat stížností české firmy NET4GAS ve sporu s Gazpromem

Foto: rarrarorro, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Nejvyšší soud Ruské federace se odmítl zabývat kasační stížností české společnosti NET4GAS proti zákazu pokračovat v řízení s ruskou plynárenskou firmou Gazprom Export v zahraničí.

Článek

Agentura TASS dnes s odkazem na arbitrážní spis informovala, že nejvyšší soud Ruska se odmítl zabývat kasační stížností české společnosti NET4GAS proti zákazu pokračovat v řízení s ruskou plynárenskou firmou Gazprom Export v zahraničí.

Společnost NET4GAS, která je v tuzemsku provozovatelem sítě plynovodů, už dříve uvedla, že se zákazem řídit nehodlá, protože rozhodnutí ruských soudů je podle ní v rozporu s mezinárodním právem.

Ruský nejvyšší soud nyní podle spisu dospěl k závěru, že argumenty kasační stížnosti nepotvrzují existenci důvodů pro její projednání. Rozhodčí soud pro Petrohrad a Leningradskou oblast v březnu vyhověl stížnosti Gazprom Exportu proti NET4GAS a české firmě zakázal, aby pokračovala v rozhodčím řízení ohledně sporu s tímto ruským podnikem u soudu v České republice.

Ruský soud tehdy zároveň stanovil, že v případě porušení jeho rozhodnutí by společnost NET4GAS měla ruské firmě vyplatit 112,96 milionu eur (téměř tři miliardy Kč). Firma NET4GAS v dubnu proti tomuto rozhodnutí podala kasační stížnost. Arbitrážní soud ale zákaz potvrdil.

V září společnost NET4GAS uspěla u českého arbitrážního soudu, na který se obrátila kvůli tomu, že jí Gazprom dlužil platby za pronájem plynovodů. Gazprom podle rozhodčího nálezu musí zaplatit dluh i s úrokem z prodlení a náklady řízení.

Začátkem roku 2023 společnost NET4GAS uvedla, že neobdržela poslední měsíční platby za používání plynárenské přepravní soustavy, jak stanoví smlouvy s ruským dodavatelem plynu. Český podnik také oznámil, že jednání s ruskou společností byla neúspěšná a že se rozhodl proti ní zahájit arbitrážní řízení.

Společnost NET4GAS provozuje 4000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. Je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze a vyhlašuje regulační stupně, tím tedy rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. Jakékoli problémy s plynovody NET4GAS by zásadně ohrozily dodávky plynu do České republiky.

Doporučované