Hlavní obsah

Zmatky ve smlouvách o přebytcích proudu. Neobsahují totiž možnost sdílení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Než majitel fotovoltaiky začne sdílet elektřinu, měl by si dobře přečíst svou smlouvu o výkupu přetoků z fotovoltaik. Mohl by totiž i nechtěně dohodu porušit. Někteří dodavatelé ale i přesto sdílení umožní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Majitelé domácích fotovoltaik se postupně přihlašují ke sdílení elektřiny, někteří však ještě váhají. Nejsou si totiž jistí, zda jim sdílení jejich dodavatel umožní. Kvůli nejasným formulacím ve smlouvě o výkupu přetoků elektřiny z fotovoltaik by totiž mohlo být posílání proudu na jiné odběrné místo považováno za porušení smlouvy.

Obchodníci si ve smlouvách standardně sjednávají ustanovení, díky kterému si zákazník, od něhož vykupují nespotřebované přetoky, nemůže sjednat smlouvu o výkupu tohoto „proudu navíc“ s žádným dalším dodavatelem. Je to logické, protože koordinace odpovědnosti za odchylku (tedy dokupy elektřiny v momentě, kdy zákazníci spotřebovávají víc, nebo naopak prodeje, když spotřebovávají méně) mezi dvěma obchodníky zároveň by byla obtížná.

„Odběratel je povinen z důvodu přenesení odpovědnosti za odchylku nebýt po dobu účinnosti smlouvy účastníkům smluvního vztahu s jiným dodavatelem komodity do jakéhokoli odběrného místa,“ zní jedno z ustanovení ve smlouvě o výkupu přetoků.

Smlouvy však mohou být u různých obchodníků formulovány odlišně a jejich interpretace se také mohou lišit. Tuto skutečnost nyní řeší zákazníci i obchodníci jak u nových smluv, tak už těch uzavřených.

Energetický zákon totiž možnost sdílení ve vztahu ke smlouvám o výkupu neupravuje, je tedy otázkou, jak se konkrétní smlouva dívá na sdílení proudu. „Záleží tedy na podobě smlouvy s vykupujícím obchodníkem, zda a za jakých podmínek využití vyrobené elektřiny pro sdílení umožňuje,“ říká mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort.

Podle právničky kanceláře Frank Bold Elišky Beranové se ustanovení, které zakazuje posílat přetoky elektřiny jinému obchodníkovi, na sdílení elektřiny nevztahuje. „Sdílení je novým typem samospotřeby, který dává zákazníkům právo, aby svou elektřinu spotřebovali i v dalších odběrných místech, případně právo na samospotřebu převedli na jiné zákazníky,“ vysvětluje Beranová s tím, že by tak zákazníci mohli sdílet elektřinu sami sobě, ve skupině aktivního zákazníka, v bytovém domě i v energetickém společenství.

Ne všichni dodavatelé se mohou ke sdílení stavět stejně, ale někteří si uvědomují nečekanost nové praxe a se smlouvami naložili operativně.

„Pokud má zákazník uzavřenu smlouvu o výkupu, tak by sdílením podmínky smlouvy porušoval. Protože se ale jedná o zcela nový prvek v české energetice a chceme podpořit jeho hladký náběh, neuplatňujeme v letošním roce výpovědi smluv pro zákazníky, kteří mají uzavřeny platné smlouvy o výkupu elektřiny, ale chtějí nyní začít elektřinu sdílet,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík. Smlouvy ČEZ Prodej uzavírá na kalendářní rok a od začátku příštího roku zákazníkům nabídne dva typy smluv.

„Dle smlouvy to zakazujeme, ale v praxi to asi řešit nebudeme. Výrobce se zavazuje dodávat veškerou elektřinu vyrobenou ve zdroji (s výjimkou elektřiny určené pro vlastní spotřebu) a vyvedenou v předávacích místech podle smlouvy výhradně kupujícímu,“ popisuje Martin Lapáček, provozní ředitel TEDOM energie.

Důvodem zmatků je také fakt, že smlouvy uzavřené v minulosti se sdílením ještě nepočítaly a doposud byly bezproblémové. „Sdílení energií je ještě čerstvým tématem, zákazníkům určitě ve sdílení bránit nebudeme, naopak jim pomůžeme s administrativou, která je se zahájením sdílení spojená,“ říká mluvčí E.ON Lubomír Budný.

V případě nejasností je tak třeba obrátit se na svého obchodníka s žádostí o informaci, zda a za jakých podmínek je možno dle obsahu uzavřené smlouvy elektřinu sdílet.
Michal Kebort, mluvčí Energetického regulačního úřadu

Zejména velcí obchodníci už ERÚ sdělili, že odběratelům sdílení umožní i přesto, že to stávající smlouvy neumožňují. „V případě nejasností je tak třeba obrátit se na svého obchodníka s žádostí o informaci, zda a za jakých podmínek je možno dle obsahu uzavřené smlouvy elektřinu sdílet (resp. za jakých podmínek by došlo či nedošlo k porušení smlouvy),“ říká Kebort.

Platí však to, že by se zákazník měl vždy u svého dodavatele o sdílení informovat, aby předešel nepříjemnostem, které by mohly vést k sankcím za porušení smlouvy.

„Záleží na konkrétních podmínkách smlouvy o výkupu přetoků, které uzavřel se svým obchodníkem. Zákazníci společnosti Solidsun Energie mohou sdílet přebytečnou elektřinu do jiných odběrných míst po získání našeho souhlasu, a to bez dalších poplatků,“ říká Radim Juřica, výkonný manažer SolidSun Energie.

„Naše smlouva jen zakazuje prodej jinému obchodníkovi. Sdílení není zločin,“ popisuje praxi u společnosti EnerSpot Michal Jordán z obchodu a rozvoje. Také tato společnost od majitelů fotovoltaik vykupuje nespotřebovanou elektřinu.

Možnou úpravou pravidel na úrovni zákona se podle něj zabývá Ministerstvo průmyslu a obchodu. „Nicméně případná úprava by se tak či tak týkala (až) nových, nikoliv dříve uzavřených smluv,“ upřesňuje Kebort.

Smlouvy o výkupu přetoků většinou dodavatelé uzavírají na rok, nebo jen do konce kalendářního roku. Pokud obchodník sdílení neumožňuje, může se zákazník obrátit na ERÚ, nebo uzavřít smlouvu s jiným dodavatelem.

Doporučované