Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kniha za milion: První vydání Hobita láká sběratele

Kniha za milion? Není problém. První vydání Hobita znovu překvapilo v aukci.Video: Seznam Zprávy

Británie světu znovu připomněla, jakou cenu může mít kniha. Tentokrát nešlo o Harryho Pottera, ale o legendárního Hobita od J. R. R. Tolkiena. První vydání knihy se prodalo za v přepočtu více než 900 tisíc korun.

Článek

Příběh o půlčíkovi Bilbovi Pytlíkovi z Kraje od J. R. R. Tolkiena se ocitl poprvé ve výlohách knihkupectví 21. září roku 1937. Britské nakladatelství George Allen & Unwin tehdy natisklo pouze 1488 kopií.

Dílo, které dnes znají zástupy nejen fanoušků do fantasy po celém světě, se stalo fenoménem až po zfilmování navazující trilogie Pána prstenů v letech 2001 až 2003. A poté vznikly i tři snímky právě na motivy úvodní knihy Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, která se tak stala legendou vyvažovanou dnes už takřka zlatem.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Svědčí o tom jeden exemplář prvního vydání z roku 1937, který se minulý týden prodal v dražbě. A přestože jeho přebal zdaleka nebyl v perfektním stavu, britská aukční síň Kinghams Auctioneers jej prodala za 31 200 liber, což v přepočtu dělá zhruba 936 tisíc korun. Odhad ceny byl přitom mezi sedmi a 10 tisíci liber.

„Míra přežití této knihy a obecně sběratelských knih závisí na tom, jestli mají přebaly. A z těch 1500 kopií – můžete si tipnout, kolik jich přežilo s přebalem, ale nejspíš to bude v řádu nižších stovek. A získat kopie, které jsou kompletní a dobře skladované jako tato, je neuvěřitelně vzácné. Knihu to dělá velice vzácnou,“ říká v reportáži SZ Byznys Pom Harrington, majitel specializovaného knihkupectví Peter Harrington Books.

Nejvzácnější Hobit stál miliony

První vydání Hobita s přebalem se podle britského serveru BBC typicky pohybují od šesti do dvaceti tisíc liber. Záleží na jejich stavu, ale i dražbě samotné. Existují však i výjimky, jako je rekordní exemplář, který aukční síň Sotheby’s v roce 2015 prodala za 137 tisíc liber, tedy 4,1 milionu korun. Odhad byl přitom 70 tisíc liber.

Tento kousek, který si lze také prohlédnout v úvodní videoreportáži, se však od ostatních odlišoval tím, že se do něj Tolkien podepsal a vedle věnování přidal i několik elfských veršů. A jak vůbec první vydání Hobita rozeznat od těch pozdějších? Kromě jména nakladatelství a roku vydání se vyplatí dívat se ještě po jedné věci.

„Abychom se ujistili, že i přebal je první vydání, tak zkontroluju vnitřek, a to jeho zadní přeložku. Na té je propagační text – v tomto případě srovnání s Alenkou v říši divů. A když se zaměříme na použití slova Dodgson tady nahoře, to byl autor Alenky v říši divů, tak v něm udělali chybu. Napsali tam ‚e‘, takže ho ručně přepisovali na každé kopii,“ vysvětluje odborník na sběratelské knihy Harrington.

Hobit na Aukru stál tisíce

Knihu o Bilbovi Pytlíkovi a jeho dobrodružstvích napsal Tolkien, když vyučoval na Oxfordu. Profesor anglického jazyka a literatury jej původně zamýšlel jako příběh na dobrou noc pro děti. Černobílé ilustrace v knize namaloval sám a navrhl také přebal.

České vydání Hobita s ilustracemi Jiřího Šalamouna poprvé vydalo nakladatelství Odeon v roce 1979. A v perfektním stavu se na internetovém aukčním portálu Aukro prodalo zatím nejdráž za 7102 korun. Stejný přebal má také druhé vydání, které je z roku 1991. To už se liší tím, že uvnitř je ISBN – číselný kód určený pro jednoznačnou identifikaci knižních vydání.

Foto: Aukro

České první vydání Hobita z roku 1979 od nakladatelství Odeon.

Doporučované