Hlavní obsah

Jedna penny za čtyři miliony. Sběratel ukázal raritní minci z aukce

Penny za čtyři miliony. Sběratel ukázal raritní minci zakoupenou v aukci.Video: Jan Marek

Sběratelé jí přezdívají „svatý grál“ numismatiky a povětšinou se objevuje v šuplících po dědovi či jako poklad z půdy. Kdo by starý britský peníz našel dnes, přišel by si podle nedávné aukce na 140 tisíc liber.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pokud jste někdy slyšeli o jedné raritní minci, existuje dobrá šance, že to je penny z roku 1933. Z jakéhosi důvodu se právě tato mince více než kterákoliv jiná uhnízdila v povědomí veřejnosti a lidé vskutku tráví i celý život proséváním jejich peněz snažíce se najít tu jednu pravou,“ píše na svém oficiálním webu The Royal Mint Museum čili Muzeum britské mincovny.

Penny, česky jinak také pence, je část libry, kterou lze od roku 1971 přirovnat ke dříve užívanému českému halíři – zkrátka jedna setina. Do 15. února 1971 však penny tvořila 1/240 britské nebo irské libry. A v roce 1933 měly tamní banky tak objemnou zásobu pencí, že nebylo příliš nutné do oběhu razit další kusy.

Ukrývaly se pod budovy, a pak byly už jen záložní

Podle Muzea britské mincovny tehdy panoval zvyk, že se pod základní kameny nových staveb zakopávaly bedny s kompletní sadou všech používaných mincí.

A tak s tímto účelem skončily v zemi přesně tři pence, které se vyrazily speciálně pro tento účel, přičemž jich blíže nespecifikovaný, ale malý počet nechali v ražbě udělat také jako záznamové kopie pro Britské muzeum a Muzeum britské mincovny – ta sama uvádí, že jich nemohlo být víc než šest nebo sedm.

Kromě odhadů těchto státních institucí však neexistuje žádný oficiální záznam o tom, kolik přesně britských pencí v roce 1933 vyrobili, a tak je možné, že přece jen nějaká skončila v běžném oběhu, což také odstartovalo multigenerační numismatický lov.

A ten ještě posílila skutečnost, že neznámá a nedopadená skupina zlodějů v srpnu roku 1970 ukradla sadu mincí pohřbenou se základním kamenem anglikánského kostela St. Cross v Leedsu, načež biskup nedalekého kostela St. Mary’s v reakci nechal jejich kolekci vykopat a prodat.

Jedna ze vzácných pencí se teď přece jen dostala na veřejnost. Uživatel na sociální síti TikTok s přezdívkou @CoinCollectingWizard sdílel videoklip, který už nasbíral skoro 150 tisíc zhlédnutí a v němž jistý sběratel představuje vlastní sbírku, se kterou „zachází velice jemně, protože obsahuje tak ikonickou minci, že se k její prohlídce štosují zástupy.“

„Tyto mince obvykle mizí v sejfech a nikdy už nevidí denní světlo. Ta poslední, která se prodala v roce 2016, šla do aukce za cenu okolo 140 tisíc liber a je první, která se vydražila po mnoha a mnoha letech. Dovedete si představit, že kdyby se opět dostala na trh, tak by se prodala ještě za víc,“ dodává sběratel na videu, které lze zhlédnout i v úvodu tohoto článku.

Na závěr říká, že pokud někdo takový exemplář s touto „šílenou cenou“ najde, může se považovat za opravdového šťastlivce.

Doporučované