Hlavní obsah

Harry Potter je stroj na peníze. V aukcích trhá rekordy ve světě i v Česku

Stroj na peníze Harry Potter trhá rekordy v aukci. Ilustrace i první vydání.Video: Seznam Zprávy

Na konci června uplynulo 27 let od momentu, kdy se na police knihkupectví dostal příběh o chlapci s jizvou na čele a kouzelnickém světě. Fenomén uchvátil celý svět a žije dál, vzniknou nová zpracování a cena těch starších roste.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na obálce prvního vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců od britské spisovatelky Joanne Rowlingové stojí chlapec v kulatých brýlích a s jizvou na čele na nástupišti 9 a ¾ v Londýně, aby ho Spěšný vlak odvezl do Školy čar a kouzel v Bradavicích.

Harryho Pottera takto namaloval tamní kreslíř Thomas Taylor, kterému v době vydání knihy 26. června 1997 bylo pouhých 23 let. A cena jeho výtvoru od toho dne rapidně vzrostla.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Už v roce 2001 britský ilustrátor prodal svůj originál za 100 tisíc dolarů. Očekával, že po zfilmování série už se původní kresby nebudou používat, cena by mohla klesat, a proto se mu částka zdála slušná. To se však nestalo.

Absolutní „potterovský“ rekord

Tuto středu, 26. června, na 27. výročí, se v newyorském aukčním domě Sotheby’s původní ilustrace z obálky Kamene mudrců vydražila za 1,9 milionu dolarů, což je v přepočtu více než 44 milionů korun. Odhad ceny, tedy 600 tisíc dolarů, tím překonala trojnásobně, a stala se tak nejdražším artiklem, který je s knižní i filmovou sérií Harry Potter spojovaný.

Původně Thomas Taylor od nakladatelství, které Harryho Pottera vydalo, přitom dostal jen 800 dolarů. V té době to pro začínajícího ilustrátora byla normální sazba – hlavně u díla málo známé autorky.

Knihu od J. K. Rowlingové nejdřív 12 vydavatelství odmítlo - nakonec ji vytisklo až Bloomsbury. Ani to od ní moc nečekalo, a tak připravilo pouze 500 výtisků. Z toho 300 kusů šlo přímo do knihoven, ve kterých se jejich stav kvůli půjčování časem zhoršoval. A je otázkou, kolik z 200 zbývajících potkal stejný osud. Proto jsou také dochované exempláře v dobrém stavu opravdu raritní.

Nejdražší Kámen mudrců

Dosavadní rekord nejdražšího artiklu, který s Harrym Potterem souvisí, až dosud drželo jedno první vydání Kamene mudrců.

Texaská společnost Heritage Auctions jej v prosinci 2021 prodala za 471 tisíc dolarů, tedy šestkrát dráž, než činil odhad 70 tisíc dolarů. Do té doby se přitom ceny pohybovaly mezi 110 a 138 tisíci dolarů.

„Byla tam i chyba v tisku. Na stránce 53, když se podíváte na seznam vybavení do Bradavic, je tam uvedená jedna hůlka, ale dvakrát, a to byla chyba, kterou opravili ve druhém vydání,“ popisuje Harrington v úvodním videu tohoto článku další poznávací znamení prvního vydání, tentokrát u paperbacku neboli měkké vazby.

Česká verze má také vysokou cenu

A vcelku hodnotnou obdobu má první vydání knihy i v Česku. Nakladatelství Albatros ji v nákladu 6000 kusů publikovalo v roce 2000, a to s vlastní obálkou a obrázky od ilustrátorky Galiny Miklínové.

První české vydání se pozná tak, že je jméno autorky hned pod nadpisem, jehož font pouze napodobuje ten původní anglický. Cylindr s ústy namísto špičatého klobouku má na obálce i následný dotisk, kde už je jméno autorky dole a font je oficiální.

Cena tohoto českého prvního vydání se podle stavu pohybuje na škále od několika tisíc - v takovém případě jde ale většinou o poškozené nebo přímo i vyřazené kusy z knihoven, až po více než 20 tisíc korun ve skvělém až perfektním stavu.

Na aukčním portálu Aukro.cz se podle dostupných záznamů vydražilo nejvíc za 27 400 korun. A také zmíněný dotisk se řádově pohybuje v tisícikorunách v závislosti na jeho stavu.

Jak to půjde s Harrym a hodnotou dál

Je pravděpodobné, že cena sběratelských předmětů v tematice Harryho Pottera dál poroste. V roce 2026 by měla streamovací platforma Max od HBO uvést nový seriál, který bude remakem původních filmů. Každému z knižních dílů se bude věnovat jedna vlastní série a HBO plánuje, že vysílání potrvá více než 10 let.

Podobně zafungovala na sběratelský trh i premiéra filmu Barbie, která oživila nadšení pro panenky a další předměty z její říše, a totéž proto lze očekávat i u zachovalých knih či hraček, například lega s kouzelnickou tematikou.

Dosud se všech sedmi knih Harryho Pottera prodalo celosvětově více než 600 milionů kopií. Osm filmů, které podle nich od roku 2001 do roku 2011 vznikly, v kinech utržilo celkem 7,7 miliardy dolarů. A například jenom Warner Bros. Studios park v Londýně, kde se části snímků natáčely, zatím od roku 2012 vydělal přes jednu miliardu dolarů.

Doporučované