Hlavní obsah

Farmář v Indii nečekaně zbohatl. S přáteli našel diamant

BEZ KOMENTÁŘE. Farmář v Indii nečekaně zbohatl. S přáteli našel diamant.Video: AP

O diamantech obvykle píšeme, když jdou za miliony do dražby. Najdou se ale i příběhy, ve kterých se drahokamy ocitnou v rukou běžných lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Město Panna v indickém státě Madhjapradéš je známé pro své buddhistické chrámy, které se řadí k největšímu kulturnímu bohatství země. Skutečné bohatství se ale skrývá pod zemí, a sice v diamantových dolech. Naposledy se o tom přesvědčil Dilip Mistry a jeho tři přátelé, kteří tam žijí.

Farmář si s trojicí spolupracovníků pronajal kus půdy u nedaleké obce Jaruapur, kde se některé z těžebních míst rovněž nachází. Plánovali sami dělat výkopy, protože se jim v minulosti už párkrát zadařilo, ale zatím ne tak výrazně jako teď.

Tentokrát Dilip Mistry a jeho přátelé našli diamant vážící 16,10 karátu, jehož kvalita je podle tamních úřadů vhodná i pro šperkařské účely, a tak jej bude nabízet v aukci. Cenu přitom odhaduje okolo šesti milionů rupií, což je v přepočtu více než 1,6 milionu korun.

Indický farmář doufá, že se jeho nález vydraží co nejlépe a bude moci zabezpečit rodinu. V pronajímání těžebních pozemků a hledání bude pokračovat. Oblast dolů v okolí města Panna podle odhadů ukrývá přibližně až 1,2 milionu karátů. Pro lepší představu je to zhruba čtvrt tuny drahokamů.

Chudobou sužovaná Indie, kde žije přes 1,4 miliardy lidí, při těchto počtech nemá o příběhy nečekaného štěstí v poslední době nouze. Příběh Mistry a jeho přátel s diamantem se odehrál minulý týden, ale v jihozápadním státě Kérala se v polovině července podařilo skupině dělníků kopajících jámy na dešťovou vodu na kaučukové plantáži najít doslova poklad.

„Viděli jsme v té jámě něco, co se lesklo. Byl to nějaký starý kontejner a my si nejdřív mysleli, že to je bomba. Pak jsme se báli, že jde o koodothram (černá magie),“ řekla jedna pracovnice, která u objevu byla. Nakonec se ukázalo, že bedna je plná šperků a zlatých mincí. Tamní policie uvědomila o nálezu archeology, kteří oblast následně sami začali prohledávat a odkryli několik dalších stříbrných mincí a zlato.

Doporučované