Hlavní obsah

Zkrachovalá německá CK FTI zrušila zájezdy s odjezdem do 5. července včetně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Německá cestovní kancelář FTI Touristik GmbH, která je v úpadku, zrušila zájezdy s odjezdem do pátku 5. července včetně.

Článek

Minulý týden CK FTI, která je v úpadku, oznámila, že ruší dovolené, na které měli klienti vyrazit mezi středou 5. června a dneškem. Na svém webu nyní uvedla, že zrušila zájezdy s odjezdem do pátku 5. července včetně. Stejnou informaci zveřejnila také cestovní agentura Invia. To, zda se zájezdy od soboty 6. července uskuteční, CK FTI aktuálně prověřuje.

Lidé, kteří si zájezd koupili přímo od CK FTI Touristik či přes českou cestovní agenturu, by se podle výkonné ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Chaloupkové měli v první řadě obrátit na německý cestovní fond DRSF. Právě u toho jsou německé CK pojištěny proti úpadku.

„Podle Německé asociace cestovních kanceláří (DRV) je německý fond DRSF dostatečně kapitalizován, aby mohly být uspokojeny všechny oprávněné nároky klientů. Dotčení klienti by tak o své peníze neměli přijít,“ uvedla už dříve Chaloupková. V úterý informovala o 200 až 300 českých turistech, kteří byli v době vyhlášení úpadku s CK FTI v zahraničí. Krach německá CK oznámila minulé pondělí.

Společnost FTI Group, do které CK FTI patří, v době pandemie nemoci covid-19 získala od státního stabilizačního fondu WSF pomoc 595 milionů eur (14,7 miliardy korun). Podle poskytnutých údajů však rezervace v poslední době výrazně zaostávala za očekáváním a mnoho dodavatelů trvalo na platbě předem. Kvůli tomu se zvýšila potřeba likvidity a firma už nebyla schopna tyto peníze vyplácet do doby, než bude vyřešena nová investice. Vláda odmítla firmě poskytnout další pomoc.

Krachem jsou podle informací na webu firmy dotčeny všechny služby rezervované u CK FTI Touristik GmbH. Patří do nich také prodejci pobytů a dalších cestovních služeb 5vorFlug či BigXtra Touristik GmbH a také autopůjčovny DriveFTI, Cars & Campers a Meeting Point Rent-a-Car.

Doporučované