Hlavní obsah

Volkswagen vyvíjí levný elektromobil. Má stát půl milionu korun

Foto: AI vizualizace

AI vizualizace.

Největší evropská automobilka chce v roce 2027 uvést na trh levný elektromobil, který by jí na evropském trhu pomohl konkurovat čínským soupeřům.

Článek

Volkswagen začne vyvíjet levné elektromobily. Chce tak lépe konkurovat silným čínským rivalům, píše agentura Reuters. Elektromobil pro evropský trh chce vyrábět s cenou okolo 20 tisíc eur (494 tisíc korun), uvést ho plánuje v roce 2027.

„Generace lidí si spojují silné značky koncernu Volkswagen se svým prvním vozem, a s dostupnou mobilitou. Jako koncern se silnými značkami přebíráme tuto společenskou odpovědnost dodnes. Proto mě velmi těší, že zahajujeme projekt zaměřený na budoucnost. Jde o základní elektromobilitu z Evropy pro Evropu,“ uvedl v prohlášení šéf Volkswagenu Oliver Blume.

Projekt podle něj spojuje závazek vůči Evropě jako průmyslové lokalitě, evropskou průmyslovou politiku a zájmy evropských zákazníků. Lokalizace v Evropě by podle Volkswagenu nejen podpořila Evropu jako průmyslovou oblast, ale zároveň pomohla zkrátit přepravní trasy komponentů a tím snížit emise.

„Budoucnost je elektrická. Aby se elektromobilita rozšířila, jsou zapotřebí atraktivní vozidla, zejména v základním segmentu. Příslibem naší značky je elektromobilita pro všechny,“ říká v prohlášení Thomas Schäfer, generální ředitel značky Volkswagen a bývalý šéf české Škody Auto.

Nová vozidla podle něj budou navzdory atraktivní ceně určovat standardy v segmentu entry-level z hlediska technologií, designu, kvality a zákaznického zážitku. Úkol se podle něj ale stává náročnějším kvůli rostoucím nákladům na energie, materiál a suroviny.

Konkurence pro Čínu

Projekt nazvaný ID.1 podle Reuters přichází v době, kdy se čínští konkurenti derou do Evropy, aby získali podíl na místním trhu a zaútočili na zavedené automobilky na jejich domácí půdě. Někteří z těchto konkurentů mají v kategorii náklady oproti západním konkurentům až 30procentní cenový náskok.

Evropský trh má podle Volkswagenu asi dva až tři roky na to, aby se na konkurenční hrozbu připravil, jinak by mohlo být ohroženo přežití odvětví. V rámci těchto snah Volkswagen v současné době plánuje snížit náklady a do roku 2026 ušetřit 10 miliard eur.

„Jedno je jasné: elektromobilita z Evropy pro Evropu může uspět pouze s politickou podporou a konkurenceschopnými rámcovými podmínkami,“ myslí si Schäfer.

Doporučované