Hlavní obsah

Letiště Praha dostalo zelenou k prodeji podílu v odbavovací firmě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Odbavování zavazadel na Letišti Praha.

Ministerstvo financí coby akcionář Letiště Praha schválilo plán na prodej podílu ve firmě Czech Airlines Handling, zajišťující odbavování zavazadel. Letiště ale vybírá strategického partnera i pro firmu Czech Airlines Technics.

Článek

Státní firma Letiště Praha směřuje do finále s prodejem většinového podílu ve společnosti Czech Airlines Technics, zaměřené na údržbu a opravy letadel. Vedle toho začne provozovatel Letiště Václava Havla pracovat také na prodeji firmy Czech Airlines Handling (CSAH). Ta na letišti zajišťuje například odbavování zavazadel a tankování letadel.

O plánech na možný prodej podílu v Czech Airlines Handling mluvil generální ředitel Letiště Praha Jiří Pos v rozhovoru pro SZ Byznys. Nyní záměr posvětilo i Ministerstvo financí z pozice akcionáře podniku.

O firmě se mluvilo a psalo hlavně na začátku prázdnin, kdy se letiště potýkalo s problémy s odbavováním zavazadel, kdy se množství z nich nedostalo včas na místo určení. Důvodem byla kombinace velkých nepravidelností v letecké dopravě, ale také nedostatek pracovníků v provozu.

„Dozorčí rada Letiště Praha schválila zahájení přípravy projektu hledání strategického partnera pro CSAH. Před samotným případným vstupem strategického partnera do handlingu je nutné analyzovat, za jakých podmínek by to bylo pro Letiště Praha výhodné a jaké podmínky by naopak požadovali možní zájemci. To bude docela dlouhý proces,“ sdělila na dotaz SZ Byznys mluvčí Ministerstva financí Michaela Lagronová.

„Nejedná se o prodej Czech Airlines Handling, nýbrž o hledání strategického partnera. Jeho případný vstup do společnosti by měl posílit konkurenceschopnost Czech Airlines Handling. Očekává se, že během podzimu teprve započne úvodní fáze projektu, jako je například příprava materiálů pro případné zájemce o partnerství. Vzhledem k tomu, že se nacházíme na začátku celého procesu, je předčasné specifikovat detailnější harmonogram,“ uvedl Jiří Hannich z tiskového oddělení Letiště Praha.

Czech Airlines Handling dlouhodobě zápolí se ztrátovým hospodařením. Naposledy byla firma v zisku v roce 2019. Za loňský rok při tržbách 1,9 miliardy korun prodělala 17 milionů.

Letiště Praha v současnosti vybírá strategického partnera rovněž pro opravárenskou společnost Czech Airlines Technics.

Veřejně se k podání nabídky hlásí kanadská firma Drayton Aerospace. Podle informací SZ Byznys jsou ve hře ještě společnosti Job Air Technics ze skupiny Czechoslovak Group a letecký přepravce Smartwings. Kromě zájemce z Kanady se ale k této plánované transakci aktuálně žádná ze stran nevyjádřila.

Foto: Seznam Zprávy

Vlastnické schéma okolo Letiště Praha.

„Na základě dohody s akcionářem (Ministerstvem financí, pozn. red.) probíhá v Czech Airlines Technics hledání strategického partnera, který by posílil konkurenceschopnost. To znamená pomohl by v obchodní činnosti a v hledání dlouhodobějších smluvních vztahů,“ řekl v červencovém rozhovoru pro SZ Byznys Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Šéf Letiště Praha zároveň v rozhovoru popsal, že se sice prodává většinový podíl, ale Letišti Praha zůstane kontrola ohledně budoucích strategických kroků typu případné další změny vlastníka. Podobně má vypadat také případná transakce s Czech Airlines Handling.

Společnosti Czech Airlines Technics a Czech Airlines Handling byly původně součástí Českých aerolinií. V roce 2011 přešly pod nově založený Český Aeroholding, vlastněný státem. Součástí této skupiny bylo i Letiště Praha. Po zániku Českého Aeroholdingu v roce 2018 přešly obě servisní firmy přímo pod Letiště Praha.

Doporučované