Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Dálnice D1 se po povodních zprovozní částečně už v pondělí, sdělil krizový štáb

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Odčerpávání laguny v Šenově.

Dálnice D1 by měla být během následujících hodin a dní opět zprovozněná, v pondělí se má otevřít tah z Polska. Krizovým štábům v zasažených obcích by mohli pomáhat hasiči i z jiných krajů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle krizového štábu Moravskoslezského kraje, nejvíce postiženého regionu nedávnými záplavami, se situace po povodních uklidňuje. Dálnice D1, která je neprůjezdná mezi Ostravou a Polskem, by mohla být částečně zprovozněná už během pondělí.

Podle ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Radima Kuchaře by mělo během pondělí dojít ke zprovoznění tahu z Polska, doprava by zde měla být vedena oboustranně. „Zítra by se tedy doprava měla zprovoznit, byť s omezením,“ řekl Kuchař.

V pondělí se pak ještě bude doplňovat provizorní utěsnění průrvy, pomocí těžké techniky bude na místo dopraven i lomový kámen. „Potom se dočistí tato část a pustí se provoz v obou směrech,“ dodal ředitel moravskoslezských hasičů.

Zároveň zmínil, že hasiči z dalších krajů jsou připraveni pomoci jednotlivým krizovým štábům. „Je to o tom, že krizové štáby na místě pracují už několik dní a jsou jistě unavení, a proto je chceme posílit,“ dodal Kuchař s tím, že by hasiči mohli pomáhat s krizovou komunikací a se zajištěním počtu osob, které budou mít problém přečkat v zatopených oblastech zimu.

Volby a povodně

Ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel sdělil, že volby v kraji probíhaly bez vážnějších narušení, policie evidovala pár přestupků – většinou šlo o strkanice ve volebních místnostech. Zmínil ale i výhrůžný e-mail, který s volbami patrně souvisel. Pachatel v e-mailu tvrdil, že v jedné ze škol, ve které se nacházely volební místnosti, se nachází bomba. Policie autora e-mailu zadržela, momentálně je stíhaný za šíření poplašné zprávy.

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) pak ještě zmínil, že v neděli brzy ráno došlo na uzavřené komunikaci Bruntál–Opava k vážnější dopravní nehodě. „Já bych chtěl všechny vyzvat, ať ty uzavírky respektují,“ řekl. V zasažených lokalitách je i nadále poskytována humanitární, dobrovolnická a psychosociální pomoc. Zároveň stále dochází k distribuci pracovního nářadí, pitné vody nebo Sava.

Doporučované